Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.696 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.187 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.780 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.258 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   813 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   1.006 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   848 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.923 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   1.017 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   4.123 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   821 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.792 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.685 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.108 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   806 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   585 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   1.011 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.234 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.707 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   6.767 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   1.038 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   3.196 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.949 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.344 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.168 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Despre TV show-uri culinare in Romania



David Contant  (Mar 2013)
9.456 Vizualizarivizualizari
9 Comentariicomentarii
27 placut 
5 displacut 

 

Asa a inceput povestea.

Hello, It’s about “Top Chef”, a TV show where the most talented 24 chefs in the country are fighting for the first title “Top Chef Romania”. The prize is 50.000 euro and a training course in France, in a Michelin star restaurant. Everything in Top Chef will be at its best, the jury, competitors, samples, ingredients, equipment, accessories, outer locations, and especially the set. We are filming form 20 september to 30 october, 3 days per week. The days are not established yet, that’s why, in this periode you should be on our disposal. If you are interested we invite you to come for a discussion with our producers on 31 august (friday) or 3 september (Monday), in Baneasa, “Inav” building, 4th floor, Ficusului 44A street. We are going to be there the whole day so you can come any time. In attachment below you will find a questionare wich must be fill in by you with some personal data. If it’s possible you can send me also your CV. I’m waiting for your response! Thank you and I hope to have you in our show!

Antena 1 – Madalina

Mi-am exprimat parearea, cu diferite ocazii, despre show-ul TV de bucatarie, care s-a incheiat week-end-ul trecut, anume Top Chef, sau Toc Chef, cum prefer eu sa ii spun, nu de alta, dar, din motivele pe care vi le voi descrie in continuare, nu consider ca notiunea de top este chiar potrivita.

Nu obisnuiesc sa vorbesc din auzite, deci ceea va voi povesti, sunt concluzii si relatari din implicarea mea directa in acest spectacol TV, mai precis, in faza de preselectie a lui. Chiar daca, privind inapoi, sunt foarte bucuros ca nu m-am asociat acestei productii, chiar in modul in care s-a desfasurat, inainte de a incepe, promovarea acesteia, suna extrem de promitator, in special avand in vedere standardul la care se desfasoara acest format, in Europa si SUA.

Am aflat din intamplare, din mediul online, despre demararea productiei Top Chef. M-a mirat faptul ca mediatizarea preselectiei era aproape absenta. Am contactat producatorii spectacolului TV, pentru a participa la acesta. Nu am cerut niciun privilegiu de vreun fel. La momentul in care i-am contactat, juriul fusese deja stabilit, deci imi ramanea doar varianta de a participa in calitate de concurent. Parea sa fie interesant, competitia aducand alaturi dintre cei mai buni bucatari ai Romaniei (incluzand bucatarii straini din tara si diaspora romana).

M-am prezentat la preselectie, cu asteptari potrivite unei astfel de competitii de prestigiu. Am ajuns intr-un loc in care nimic nu trada legatura cu o competitie culinara de anvergura. A fost o prima impresie rece, intr-un spatiu industrial si impersonal, fara caracterul si identitatea anuntate. Pentru candidatii din provincie, nu era nici macar un serviciu de catering, nici macar un scaun. Aspect foarte important, atat timp cat ora 11:00, anuntata, s-a transformat in 12:30… Toate acestea ma fac sa ma indoiesc de imaginea promovata, si de legatura cu formatul original al show-ului.

In ciuda primelor impresii create, eram motivat si de perspectiva de a imi promova propriul program, prin participarea mea in aceasta competitie si anume, promovarea produselor naturale romanesti, si dezvoltarea unei scoli culinare in Romania.

Sunt chemat in camera de casting, in care erau doua persoane din echipa de productie si juriul. Acolo ma astepta urmatoarea surpriza: nu era nicio unealta de bucatarie prin care concurentii care se prezentau la acest casting, sa isi demonstreze abilitatile. Care ar putea fi, atunci, criteriile de preselectie? Dau mana cu membrii echipei de productie si cu membrii juriului, pe care ii cunosteam dinainte: Nicolai Tand, Tudor Constantinescu si Joseph Hadad. Singura problema, este ca aceasta competitie, este prima, dintre toate formatele Top Chef, care este jurizata de non-chef-i. In nicio competitie culinara, eu nu am fost jurizat decat de chef-i, or Tudor Constantinescu are formatie de patissier, iar Nicolai Tand, de ospatar. Oricat de repectabile ar fi aceste meserii sau afacerile pe care acesti domni le conduc si intr-adevar sunt, pana la urma chef-ii jurizeaza chef-i. In special, pe cel mai bun chef al Romaniei. Eu, in calitate de chef cuisinier nu mi-as permite sa jurizez o comptitie de ospatari sau patissier-i.

In cadrul preselectiei, la intrebarea despre motivatia mea pentru participarea in aceasta competitie culinara, le-am spus depre promovarea produselor naturale romanesti si despre intentia de a dezvolta o scoala culinara in Romania, accentul pe calitate, finete, creatie si cum acest TV show ar putea avea un rol educativ atat al personalului calificat din domeniu, cat si al publicului larg. Totul nu a durat mai mult de 7-8 minute. Mi-au urat bun venit in competitie, dupa care ne-am salutat la fel de politicos, urmand sa aflu detaliile “maine”. Aceasta preselectie a fost filmata, deci exista dovada a ceea ce zic, in arhiva Antenei 1. Dupa 24 de ore, nimic. Doar dupa 5 zile, timp in care eu mi-am anulat angajamentele profesionale pe care le aveam in perioada filmarilor, soseste un e-mail de la Antena 1, in care mi se explica faptul ca prezenta mea, in calitate de concurent, in aceasta competitie, ar distruge concurenta, din cauza unei “diferente imense” intre mine si ceilalti candidati. Altfel spus, ma considerau mult prea bun, in comparatie cu cei mai buni chef-i ai Romaniei. Prin urmare, imi confirma aparitia episodica, ca guest chef, in cadrul competitiei. Avand in vedere ca imi anulasem angajamentele profesionale intr-o perioada de varf in aceasta bransa, le trimit un raspuns in care imi exprim nemultumirea in legatura cu situatia creata. De atunci… liniste.

Pentru concurenti, exista un contract cu clauze de confidentialitate, dar si de exclusivitate. Adica, chef-ii nu aveau voie sa participle, in acelasi timp, la alta competitie culinara. Atunci, de ce a fost, oare, preogramata productia spectacolului TV, Top Chef, in aceeasi perioada cu Olimpiada Culinara, un eveniment major in calendarul acestui domeniu. Pe care dintre cele doua competitii este de asteptat ca un chef roman sa o aleaga? Nu a fost prezent niciun castigator al Golden Chef, competitie a Federatiei Bucatarilor din Romania, niciun membru al fostei echipe a Restaurantului Heritage, un reper al bucatariei gastronomice din Romania, cum ar fi, fosta mea sous-chef, Marie, acum in Franta sau Daniel Stoenescu, locul 6 in competitia Bocusse D’Or, sectiunea catering, nici membrii importanti ai diasporei romane, ca Loredan Gargalac, care este pe cale de a castiga steaua Michelin. Acestia sunt numai cativa posibili purtatori ai titlului de cel mai bun bucatar al Romaniei. Sunt sigur ca fiecare dintre noi stim chef-i de mare valoare si va invit sa ii mentionati, pentru ca efortul lor trebuie recunoscut. Nu pot sa nu ma intreb: Este posibil ca cel mai bun sa nici nu fi ajuns in competitie? A fost el/ea dorit/a, in aceasta competitie?

Cat despre concurentii care au ajuns in competitie, ar fi fost de preferat sa invete termenii tehnici, in primii ani de formare profesionala, nu intr-o competitie de top. Atunci cand nu se folosesc termenii tehnici sau se folosesc gresit, nu putem spune ca am vazut profesionisti la televizor. In afara de patru concurenti, ceilalti nu au intrat, cu adevarat, in competitie. O victorie amara pentru castigator.

Aceeasi impresie o avem si cand vedem, ca sponsor al competitiei, Knorr si Coca-Cola. Indiferent de preferintele culinare in interiorul bucatariei familiei, in bucataria profesionala care se respecta, ar trebui promovata alta imagine. Nu face decat sa amplifice confuzia mesajului: bucatarie profesionista, de gospodine, sau fast-food? Fiecare trage concluzia proprie. Nu prea au inteles nimic nici amatorii de semipreparate sau hamburger-i, dar nici cei ce se asteptau la gastronomie. Poate ca asta explica si audienta scazuta. Un asemenea show, nu pune Romania pe harta. Va invit sa urmariti acelasi format, produs in Franta, Germania, sau SUA. Aici, eu am inchis televizorul dupa al doilea episod.

Sper ca acest punct de vedere, exprimat in mod transparent, nu ca preselectia Top Chef, sa lamureasca toate suspiciunile legate de asa-zisele remarci subiective sau malitioase pe care le-as fi facut pana acum.

Dupa toate acestea, inca nu mi-am pierdut speranta in profesionistii adevarati in domeniul bucatariei acestei tari si nici intr-o bucatarie gastronomica romaneasca autentica, care are toate premisele sa existe. Ci dimpotriva! Trebuie doar sa le dam o sansa si sa incepem sa facem lucrurile temeinic, nu numai pentru spectacol.

Culinary regards,

David Conatnt

www.davidcontant.com

Paul Qui, castigator Top Chef SUA

Jean Imbert, castigator Top Chef Franta

(poze de pe www.deviantart.com)

*


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Salut David, salut tuturor

O privire partinitoare si pe buna dreptate: ce rost aceste false competitii culinare, in Romania, daca nu sunt respectate regulile, daca sponsorii sunt din categoria industriei alimentare ? La Master Chef unul din sponsori este uleiul industrial, iar in fundal apar rafturi-rafturi de legume din acelea bine industralizate. Cum bine spunea un politician, Romania are misiunea istorica de a salva horticultura Olandei ?!

Reply

mai poti sa vrei de la un individ care a macelarit atat de crud homarii gestul il defineste ce asteptari

Reply

Felicitari pentru stapanirea la perfectie a limbii romane! Nici macar Tand nu reuseste sa isi foloseasca atat de bine limba materna, ce sa mai zicem de Hadad. Abia astept sa aflu cum veti continua promovarea bucatariei romanesti. Mult succes!

Reply

Felicitari restograf.ro si autorului articolului, pentru transparenta, daca ar fi si presa asa am stii si noi mai multe despre realitatea din culise, cea adevarata
Nu imaginea prefabricata, ambajajul umflat cu pompa la televizor….cat despre toc chef-no comment

Reply

Antena 1 este un “follower” al celeilalte statii comerciale. Au vrut sa copieze succesul Masterchef si le-a iesit ceva palid. Cele scrise mai sus imi confirma ca si-au ales prost ingredientele… In curand isi vor incerca muschii si cu un “show” de dans. Nimic nou.

Reply

Cred ca oricine care s-a uitat la pseudo emisiunea asta doar la 1 episod a priceput calitatea si prostia de care s-a dat dovada. Ce Chef – top chef? nici macar emisiune de bucatareala – o bataie de joc totala. Dl Contant are perfecta dreptate. In Romania nu are nimic de a face cu emisiunile de Top Chef din afara, absolut nici o legatura. Nu se vrea calitate la noi, chiar nu intelegeti?

Reply

Contant, iar plangi? Trezeste-te si poarta-te cau un barbat nu ca o fetita care se simte speciala!

Reply

Eu m-am lăsat păgubaș în timpul primului episod din cauza calității filmării (imagine, sunet, cadre etc.), a organizării (prea mult haos) și a limbajului româno-străin a juriului. Nu am înțeles ce se întâmplă!

Reply

    Ce rau ne deranjeaza pe noi romanii adevarul si ce mult ne plac “aranjelile” din culise dupa care ne laudam cat de grozavi suntem si ce bine a iesit totul. Felicitari, domnului David Conatnt si toata admiratia pentru toata munca pe care o faceti.Nu ar strica din cand in cand sa copiem si ceva bun si autentic nu doar rebuturi occidentale.

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six + = 13