E acesta un restaurant pentru fete?

25 decembrie 2014 | Noutati

Cliente la Alt ShiftCand am intrat prima data la Alt Shift, chiar vizavi de Casa Centrala a Armatei, cam pe unde era faimosul acum 20 de ani restaurantul Bucuresti – Berlin, am dat sa ies afara sa ma mai uit o data la ce scrie pe intrare, crezusem ca am ajuns intr-un garaj, sau la intrarea in vreun atelier, ceva… Un hol mare gol, foarte murdar, cu o usa mare din fier, cred. Am deschis-o, inauntru un loc foarte mare si gol, de asemenea, intunecat, nu distingeam mai nimic. Am iesit, nestiind ce sa fac, nu era niciun afis sau altceva care sa imi spuna unde sunt sau incotro sa o iau. Am vazut o scara si am urcat pe ea, la primul etaj. Intr-adevar, acolo am vazut ca am ajuns la Alt Shift si am intrat. Mai tarziu am aflat ca jos era (sau este) un club, sau un fel de discoteca, sa sala de dans numita Control, sau In Control.

Alt Shift a fost deschis in septembrie 2014 in cladirea aceea veche din centrul Bucurestiului, si numele ii vine de la primul restaurant pe care l-au deschis proprietarii in 2010 intre Piata Lahovari si Gradina Icoanei, cu numele Shift. Asa ca acesta este Alt Shift, cu trimitere si la butoanele calculatorului, evident.

Alt Shift ocupa etajul cladirii, deci, un spatiu foarte mare, gen hala industriala, cu o sala mica intr-o parte si una mare in fata, in care e si barul. Sunt amenajate dupa moda vremii, foarte minimalist, cu peretii decopertati pana la caramida, peste care au dat direct un var alb, cu niste grinzi metalice pe post de barne pe tavan si ca ancadramente ale usilor, cu becuri atarnand direct pe cablu. Singurul decor sunt niste tablouri pe pereti cu pozele unor duduite, toate in aceeasi postura, actrite, sau asa ceva. Mese simple din lemn greu, scaune de plastic, comode, niste canapele la perete – pozele arata destul de clar despre ce e vorba. Muzica data foarte tare, dar presupun ca eram singurul de acolo deranjat de asta.

Au un meniu mai degraba scurt la Alt Shift, daca e sa-l masuram cu cele de la alte restaurante, mancare destul de simpla, greu de clasificat in vreun fel, cam ceea ce se numeste acum bucatarie urbana, adica bucatarie de Internet, cu retete luate care de pe unde. Mancarea a fost surprinzator de buna fata de ce te-ai fi asteptat sa primesti intr-un asemenea loc, mai ales daca te uitai in jur si vedeai numai tineri de varsta studentiei, si daca te uitai si la preturi si vedeai ca nu erau deloc mari, cea mai scumpa vita fiind 45 de lei. Si, in plus, portiile mari, printre cele mai mari pe care le-am vazut eu intr-un restaurant bucurestean.

Serviciul a fost si el din acelasi film la Alt Shift, cu niste chelnerite fara costum sau alt marker specific, pe care nu le-as fi ghicit dintre clienti daca nu s-ar fi ridicat singure de la masa la care stateau si fumau, cu o cafea in fata, atunci cand ma vedeau uitandu-ma agitat si neajutorat in jur. Le-as fi dat nota maxima la servicii daca ar fi mirosit mai frumos cand se apropiau de masa mea, fiindca erau adorabile, dezinvolte si neobosite.

Insa a mai fost un lucru de tinut minte de la Alt Shift, si anume ca erau aproape numai fete la mese, cate doua, cate patru sau cate mai multe, abia daca am vazut vreo nefata sau doua printre ele. Nu stiu daca a fost doar o intamplare rara asta, insa nu imi amintesc sa mai fi vazut asa ceva in vreun restaurant bucurestean pana acum.

Daca la abia doua luni de la deschidere are atatia clienti, cred ca Alt Shift va deveni un loc cunoscut tinerilor bucuresteni, mai ales ca doua mari universitati sunt chiar alaturi, si altele cateva nu prea departe. E ce le place lor mai mult, adica sa stea intr-un sopron, sa nu aiba fete de masa care sa-i incurce, sa le bubuie muzica in urechi, sa plece cu hainele imbibate de fum, ca sa nu mai miroasa a altceva si sa nu dea multi bani pe mancare. Si, daca aceasta mancare mai e si mare si buna, si mai bine…

Toate clare pana aici, mai ramane doar sa ma lamuresc daca Alt Shift chiar e un restaurant pentru fete, sau daca in ziua aceea a fost doar o potrivire neobisnuita a astrelor. O sa-mi iau niste haine puse la spalat in cosul de rufe si o sa ma duc din nou intr-o zi.

(poza lui rockiingNaruna de pe www.deviantart.com)