El Celler de Can Roca a fost declarat cel mai bun restaurant din lume in 2015

4 iunie 2015 | Locuri cool

El Celler de Can RocaRestaurantul spaniol El Celler de Can Roca a fost declarat Cel mai bun restaurant din lume in anul 2015, in cadrul premiilor World’s 50 Best Restaurants.

Nu este prima data cand restaurantul El Celler de Can Roca castiga aceasta distinctie, in 2013 clasandu-se tot pe prima pozitie a clasamentului World’s 50 Best.

Localul este condus de trei frati: Joan Roca i Fontané (bucatar-sef), Jordi Roca i Fontané (patiser) si Josep i Fontané (somelier-sef), se afla in orasul Girona (Spania), iar in Ghidul Michelin figureaza cu trei stele.

Premiile World’s 50 Best au fost realizate pentru prima data in 2002 de revista Restaurant Magazine si, in scurt timp, au devenit un puternic competitor pentru Ghidul Michelin. Lista celor mai bune 50 de restaurante din intreaga lume este realizata anual de peste 1000 de critici culinari si bucatari renumiti din 27 de regiuni de pe glob. Fiecare persoana juriu are sapte voturi pe care le poate acorda restaurantului preferat.

Insa, nu exista niciun set de criterii pe care acestia sa le urmeze atunci cand acorda voturile, pur si simplu fiecare voteaza pentru restaurantele in care au avut cea mai placuta experienta in ultimele 18 luni.

Tocmai din acest motiv, Premiile World’s 50 Best sunt destul de controversate si contestate, mai multi bucatari si patroni de restaurante (cu precadere din Franta) s-au revoltat din cauza ca nu exista nicio dovada din partea membrilor juriului ca ar fi fost in restaurantele pe care le propun, nimanui nu i se cere nicio dovada sau nota de plata prin care sa ateste ca acestia ar fi fost acolo in ultimele 18 luni.

O alta critica adusa acestor premii este faptul ca se concentreaza doar pe restaurante scumpe si cu precadere din Europa.

In acelasi timp, orice restaurant isi doreste sa apara pe lista World’s 50 Best, pentru ca odata ce ai aparut in acest clasament gurmanzii si iubitorii de mancaruri rafinate din toata lumea vor face orice pentru a obtine o rezervare aici. De exemplu, in 2010, cand Noma a castigat locul intai, peste 100.000 de oameni au luat cu asalt site-ul restaurantului pentru o rezervare.

Cu toate acestea, nu este nicio indoiala ca restaurantele aflate in acest clasament sunt de-a dreptul exceptionale.

Iata primele 10 pozitii din World’s 50 Best 2015:

1. El Celler De Can Roca – Girona, Spania
2. Osteria Francescana – Modena, Italia
3. Noma – Copenhaga, Danemarca
4. Central – Lima, Peru
5. Eleven Madison Park – New York, SUA
6. Mugaritz – San Sebastian, Spania
7. Dinner by Heston Blumenthal – Londra, Marea Britanie
8. Narisawa – Tokyo, Japonia
9. D.O.M. – Sao Paulo, Brazilia
10. Gaggan – Bangkok, Thailanda

sursa foto: Forbes.com