Enigma – cafeneaua steampunk din Cluj, laudata in publicatiile din strainatate

21 octombrie 2015 | Locuri cool

De curand, cafeneaua Enigma din Cluj si-a redeschis portile dupa ce a trecut printr-un proces de „schimbare la fata”, devenind astfel unul dintre localurile cu cel mai interesant design din… lume.

N-o spunem doar noi, ci si alte publicatii din strainatate, cum ar fi renumitul site de arta si design ThisIsColossal.

Welp, now we’ve seen everything. Just last week, a new cafe opened in Romania called Enigma that claims to be “the world’s first kinetic steampunk bar.” We have no way to verify if that’s true, but it certainly looks impressive from these photos, if you’re into that sort of thing.

Enigma // sursa foto: 6sense.ro
Enigma // sursa foto: 6sense.ro

Designul a fost realizat de cei de la 6sense.ro, responsabili si pentru alte localuri similare, tot din Cluj, cum ar fi: Joben si Submarin

Enigma // sursa foto: 6sense.ro
Enigma // sursa foto: 6sense.ro

Despre conceptul cafenelei Enigma, cei de la 6sense.ro povestesc pe site-ul lor urmatoarele:

Cu totii ne-am gandit cel putin o data in viata la cum ar fi sa putem calatori in timp. Fie din dorinta de a schimba ceva din trecut, fie din simpla curiozitate de a vedea cum ar fi sa te poti transpune intr-o cu totul alta dimensiune temporala, ideea de calatorie in timp a trezit interesul fiecarei generatii cel mai probabil tocmai datorita faptului ca timpul ne afecteaza pe fiecare in parte in cel mai personal mod cu putinta. Iata de ce in noua noastra poveste de design, Enigma-Secret garden, ne-am gandit sa ducem notiunea de timp la un cu totul alt nivel.

Enigma // sursa foto: 6sense.ro
Enigma // sursa foto: 6sense.ro

Pornind de la mult vehiculata fantezie a calatoriei in timp, am indraznit, insa, sa ne inchipuim ca timpul reprezinta mult mai mult decat o simpla cronologie. Timpul este in egala masura invelisul ce alcatuieste viata si intr-un final toate celelalte mici detalii care se adauga prin crestere si evolutie sunt si ele la randul lor continute in timp.

Noi suntem timp! Și asa incepe si povestea Enigma, o poveste pe care am inceput-o cu aproape doi ani in urma reprezentand un proiect de design unic in lume prin introducerea elementelor cinetice intr-un design de spatiu public. Fiecare detaliu isi are povestea sa care se potriveste perfect in scurta noastra istorie a timpului.

Enigma // sursa foto: 6sense.ro
Enigma // sursa foto: 6sense.ro

Odata ce ai trecut pragul cafenelei Enigma, ai impresia ca ai pasit in interiorul unui ceas imens, cu mecanismele la vedere si cu o sursa de energie care nu este altceva decat un robot („sclav al timpului”) care pedaleaza constant pentru a nu lasa timpul sa stea in loc.

Enigma // sursa foto: 6sense.ro
Enigma // sursa foto: 6sense.ro

Totodata, si conexiunile sinaptice ale robotului sunt la vedere, craniul fiind unul transparent.

De fapt, fiecare element ce compune decorul din Enigma are o poveste si un inteles aparte, atentia la detalii fiind foarte importanta in acest local.

Vedeti mai jos si filmulet de prezentare, cu adevarat spectaculos: