Explorati mesele de odinioara ale romanilor

8 martie 2016 | Noutati

Un eveniment culinar deosebit ne-a atras atentia in marea de evenimente de pe Facebook. E vorba de o incursiune in bucatariile din trecut, o lectie despre ce mancau romanii odinioara si care era ritualul la masa. Ocazia? Lansarea unui album in colectia „Istorie cu blazon”. Dar mai multe aflam chiar de la organizatori:

Va invitam sa calatorim impreuna printre mancarurile de altadata ale romanilor si sa ne asezam, macar cu gandul, la mesele de odinioara.

De la Palatul Regal la Targul Mosilor, din epoca fanariota in perioada interbelica, de la mancarurile grele si spectaculoase ale curtilor boieresti din secolul al XIX‑lea la mancarurile elaborate, rafinate si elegante ale bucatariei franceze, vom incerca sa revizitam o portiune agreabila a trecutului nostru, care ne poate da idei si pentru prezentul nostru culinar.

Mesele de odinioara, albumul recent publicat in colectia „Istorie cu blazon” a Editurii Corint, este prilej de tihna si de desfatare. Totul pleaca de la imaginile Arhivelor Nationale ale Romaniei, de la meniurile si retetele de altadata si de la fotografiile de epoca ce ne infatiseaza ritualul mesei.

mese_de_odinioara

Textul Anei Iorga si al lui Filip-Lucian Iorga ne poarta printre istoriile culinare romanesti, asa cum spune si subtitlul cartii, de la Palatul Regal la Targul Mosilor. Suntem, astfel, invitati la mese regale si boieresti, la mese de targoveti si de tarani.

Cartea ne lasa gura apa citind despre mancarurile zaftoase de pe timpul fanariotilor sau despre deserturile favorite ale Reginei Maria.

Ne amuzam strecurandu-ne printre minunile (culinare si nu numai) de la pitorescul Targ al Mosilor si ne bucuram de delicatesele din bacaniile si cofetariile de lux ale Bucurestilor si ale Iasilor.

Participantii vor putea gasi la eveniment cartea care sta la baza acestui eveniment, pe care pot primi autograf de la cei doi autori, iar in timpul conferintei vor admira proiectii cu imagini ale unor menu-uri si fotografii de epoca.

Va asteptam la o intalnire cu povesti si savori de altadata, intr-un decor elegant, la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase si bine pastrate cladiri de patrimoniu din oras.

Lectori: Ana Iorga, Filip Iorga
Data: 12 Martie 2016
Ora: 11:00
Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron
Loc Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Campineanu
Inscrieri la contact@victoriei.ro.

Evenimentul pe Facebook.