Fashion food: pizza cu cărbune și blat negru

19 februarie 2019 | Noutati

Da, ați citit bine, nu e pizza carbonara, e pizza cu cărbune. Foarte la modă în restaurantele din New York în ultimii ani, blatul de pizza cu cărbune e o idee adusă din Italia și care se pare că are mare succes. Unii spun că îi dă o aromă deosebită blatului, alții că este foarte sănătos să consumi acest tip de cărbune.

Nu e prima dată când cărbunele acesta ajunge în mâncare, era deja folosit în preparate ca înghețata sau cocktail-urile, iar, de când a intrat în restaurantele italiene, este combinat și cu paste sau mozzarella.

Efectul este în primul rând vizual, dar și de gust. Deși nu schimbă foarte mult gustul blatului, îi dă o ușoară aromă de afumat care este foarte plăcută, mai ales în combinație cu mozzarella sau pepperoni.

Cărbunele folosit la pizza este un tip de cărbune activ obținut din cocos (nu vă gândiți la cel cu care faceți grătar) folosit de obicei în scopuri medicinale. Se spune că are proprietăți detoxifiante, ajută digestia, și este folosit încă de pe vremuri pentru a elimina otrăvurile din corp. Nu știm dacă asta face neapărat pizza cu cărbune mai sănătoasă, după cum zic pizzarii care au adus-o din Italia, dar dacă o face mai gustoasă noi vrem să o încercăm. Numai că am găsit-o în câteva pizzerii din țară, dar încă nicăieri în București. Cine știe, poate unul din restaurantele italiene care ne citesc va încerca ideea 😊.