Fumatul a fost interzis in toate restaurantele si cluburile din Romania

15 decembrie 2015 | Noutati

Dupa mai multe saptamani de amanari, proteste, revolte pe Facebook ale fumatorilor/ nefumatorilor care se simt discriminati etc.,  parlamentarii din Camera Deputatilor au votat legea care interzice fumatul in „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel puţin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent„.

Totodata, legea antifumat interzice fumatul si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Legea antifumat a fost votata de parlamentari de la toate partidele – 164 de voturi „pentru”, 26 de voturi „impotriva” si 20 de abtineri.

sursa foto: blog.gaijinpot.com
sursa foto: blog.gaijinpot.com

Ce mai trebuie sa stiti in legatura cu aceasta lege:

– Legea nu permite amenajarea de spatii speciale pentru fumat in cladiri de utilitate publica si institutii. Singurele exceptii fiind penitenciarele de maxima siguranta si aeroporturile, doar aici se pot amenajate spatii inchise speciale pentru fumat.

– Amenzile pentru „rebelii” care nu vor respecta legea: de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice si de la 5.000 pana la 15.000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, localurile care nu respecta legea pot fi suspendate sau chiar inchise.

– Legea poate fi contestata la Curtea Contitutionala in termen de cinci zile, apoi va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

– Legea va intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, dupa promulgarea sa de catre presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, mai mult ca sigur, spre sfarsitul lunii ianuarie nu se va mai fuma in niciun local din Romania.