Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.407 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   918 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.468 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.953 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   695 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   803 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   739 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.719 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.716 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   701 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.364 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.482 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   957 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   670 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   501 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   892 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.115 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.364 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.692 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   917 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.082 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.849 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.033 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.026 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Gandacii din mancare



David Contant  (Mar 2014)
2.958 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
6 placut 
0 displacut 

 

David ContantCu totii am auzit de numele latin-americane, celebre prin lungimea lor. Acolo este ceva obisnuit ca oamenii sa aiba multe prenume, ba chiar mai multe nume de familie, incat uneori este o provocare sa le faca loc pe actul de identitate. Oricat de amuzant sau curios ar parea, v-ati intrebat de ce au atatea nume? Ei bine, aceasta este o traditie mostenita inca de la colonistii spanioli, adica de la radacinile culturii hispanice in Lumea Noua. Numele fiecarui individ ne duce la radacinile lui, pentru ca prin nume, acesta preia mostenirea culturala. Primul nume de familie este al tatalui, al doilea este al mamei, iar prenumele provin de la cele ale parintilor, ale bunicilor, ale sfintilor protectori, sau alte surse importante pentru familia lor. Cu alte cuvinte, numele lor sunt o afirmare a propriilor origini culturale. Știm exact cine sunt si de unde vin.

Avand in vedere aceasta manifestare a culturii identitare, nu pot sa nu ma intreb daca toti aditivii alimentari vin din America Latina, pentru ca au cam tot atatea nume. Poate nu toti, dar unul dintre ei, chiar este originar din America Latina. Il cheama Carmin – Acid carminic – Carmaz – Rosu natural 4 – Cosenila – C.I. 75470 – E 120. Nu ma intrebati care este numele tatalui…

Chiar daca stim ca aditivii nu au nimic traditional, pot intelege ca au multe nume, dar de ce nu se hotaraste industria alimentara la doar unul? Pe Don Carmin, il gasim printre ingredientele diferitelor produse, cum ar fi: mezeluri, lactate, dulciuri, sub nume diferite pe fiecare produs. De cele mai multe ori, insa, nu apare cu niciun nume, ci doar colorant natural.

Dupa interzicerea colorantilor artificiali, pe langa nitrati, carminul este printre cele mai folosite substante cu care industria alimentara imbujoreaza produsele. Daca este natural, il vedem imediat cu ochi mai buni. Dar nu tot ce este natural este si binevenit in alimente. In acest caz, colorantul este extras dintr-o numeroasa familie de gandaci mexicani, mai precis, din doamna familiei si din oua. Femelele sunt ucise prin inecare, apoi uscate si stoarse, iar in pocesul de extragere a colorantului este folosit aluminiul, un element foarte nociv pentru organismul uman. Inainte de a fi folosit pentru colorarea alimentelor pe care le gasim in hypermarket-uri, carminul a fost utilizat in mod traditional, numai la pigmentari non-alimentare, in principal la pigmentarea tesaturilor sau a culorilor pentru pictura. Civilizatia vestica l-a intrebuintat si in industria cosmetica, dar abia recent a patruns in mancare.

Care sa fie motivul pentru care vechii locuitori ai Americii Centrale si de Sud nu au fructificat beneficiile femelei de cosenila, gandacul din manarea noastra? Daca ne gandim la viermele din tequila, sau alte misunatoare din mancarea mexicanilor, este clar ca acestia nu au aceeasi aversiune pentru insecte si larve in mancare sau bautura pe care o avem noi, europenii. Poate mancarea lor era mai colorata decat a noastra si deci nu era necesar? Considerau carminul foarte putin necesar? Nu aveau metode traditionale prin care sa il extraga eficient fara aluminiu? Sau carminul in sine era considerat nociv?

Poate ca nu vom afla vreodata raspunsul. Ce trebuie sa aflam, este de ce il folosim noi si de ce ascundem celor care il mananca, faptul ca provine dintr-o insecta. Daca atunci cand gatesc pentru familie si prieteni nu caut sa folosec cel mai ieftin colorant, indiferent daca vine dintr-o sursa care stiu sigur ca i-ar dezgusta, de ce as face asta in restaurant, pentru oaspetii mei pe care ii respect? Este valabil si pentru o fabrica de alimente.

Impreuna cu efectele aluminiului, nocivitatatea carminului este data de riscul de a cauza alergii anumitor persoane predispuse. Severitatea reactiilor alergice este foarte mare, mergand pana la soc anafilactic, care, in anumite cazuri, poate provoca moartea persoanei alergice. Acest lucru se poate intampla doar anumitor persoane alergice si nu s-a intamplat inca, dar simplul fapt ca este posibil sa se intample, ar trebui sa fie suficient pentru informarea consumatorului, cand un produs contine carmin.

Dincolo de pericolul pentru sanatate si de dezgustul multora de a manca un pigment acid, extras din gandaci, este inselarea unui numar mare de oameni, care vad pe eticheta colorant natural si se asteapta la o sursa de genul sfeclei rosii, sau a celor care vad unul din numeroasele nume si nu stiu la ce se refera acestea. Adica inselarea vegetarienilor, a celor care din motive religioase nu consuma niciun fel de mancare de origine animala, sau a parintilor care vor sa isi rasfete copii cu un iaurt cu fructe fara gandaci.

Cazul carminului prezinta foarte fidel atitudinea productiei in masa si a marii distributii prin lipsa de respect pentru oameni. A trecut vremea cand ne temeam doar de producatorii alimentari tentati sa incalce legea. Daca folosirea unui ingredient suspect in acest fel este tolerata de catre legislatia internationala, orice persoana constienta se cutremura la gandul ca acesta nu este un caz singular.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


4 × = eight