Ghidul începătorului pentru organizarea Revelionului în restaurant

13 decembrie 2019 | Management

Dacă este pentru prima dată când te ocupi de organizarea Revelionului în restaurantul tău, atunci ar trebui să treci în revistă câteva aspecte importante. Nu de alta, dar n-ai vrea să pierzi ceva din vedere tocmai acum!

Așa că noi am făcut un scurt ghid care să îți fie de ajutor în pregătirea petrecerii dintre ani. Nu de alta, dar acum oaspeții au cele mai mari așteptări de la tine – și nu doar când vine vorba de mâncare, cât de experiență, per total. Așa că totul trebuie să fie perfect!

Doua pahare de sampanie, paltou de prajituri si lumanare, cu brad de Craciun in fundal

Ținând cont de așteptările mari despre care vorbeam la început, întreaga afacere poate fi ușor descurajantă sau intimidantă pentru un manager care organizează pentru prima dată un astfel de eveniment în localul său. Nu-i nicio problemă! Îți spunem noi care sunt cele mai importante elemente pentru a avea succes.

Gândește în stil mare și asumă-ți riscuri pentru organizarea Revelionului

Aceasta este o seară specială pentru oaspeții tăi, așa că ideea e… să-i dai pe spate (cum s-ar spune pe românește). Și dacă există vreodată un moment bun să exagerezi, păi atunci acesta este! Cei care să află în restaurantul tău vor să fie uimiți, vor să aibă parte de ceva special. Așa că va trebui să găsești o metodă să faci asta. Spre exemplu, să pui la punct un meniu… decadent! Șampanie, caviar, homar – cu cât mai extravagant și mai luxos pare, cu atât mai bine.

Marchează miezul nopții cu un moment special

Spre exemplu, proiectează pe un ecran numărătoarea inversă. Servește șampania cu câteva minute înainte de trecerea dintre ani. Sau organizează un foc de artificii. Important este să creezi cumva expectativa, să le spui invitaților că vor avea parte de un moment special, așa încât entuziasmul, curiozitatea și nerăbdarea lor să crească până la momentul culminant.

Oferă un meniu fix

Sunt și restaurante care le pun oaspeților la dispoziție meniul lor à la carte în seara de Revelion. Însă marea majoritate preferă să stabilească un meniu special, la preț fix. Eventual, dacă vrei să oferi și ceva în plus, poți adăuga și o variantă premium, la un preț puțin mai mare (care să includă băuturi mai scumpe, spre exemplu), și să le dai oaspeților posibilitatea să aleagă între cele două. Ține cont că este o seară aglomerată, așa că asta îi ajută mult pe cei din bucătărie.

Creează o ambianță festivă

Atunci când oamenii vin la restaurant pentru a petrece Revelionul, vor ca totul în jur să aibă un aer festiv. Cu alte cuvinte, nu e suficient ca mâncarea să fie bună, dar și decorul trebuie să fie special. La fel și muzica și momentele speciale pregătite. Fie că este vorba de muzică live, un DJ care întreține atmosfera, de confetti sau coifuri de peterecere, de un număr de magie ori de un photo booth, toate sunt menite să încânte și să distreze.

femeie aranjand masa la restaurant pentru organizarea Revelionului, cu farfurii, tacamuri si ghiveci cu trandafiri roz
Pentru oaspeții din restaurantul tău, decorul și ambianța sunt la fel de importante ca și calitatea preparatelor. Fă tot ce poți ca totul să arate perfect, în cel mai mic detaliu.

Pune la punct preparatele (și echipa) în avans

Totul trebuie să meargă ca pe roate când vine vorba de logistica pentru organizarea Revelionului. Chiar dacă acum oaspeții sunt mai indulgenți în ceea ce privește suma pe care trebuie să o scoată din buzunar, este o cu totul altă poveste când vine vorba de servicii. Și atunci… nu mai sunt chiar așa de iertători. Așa că dacă ai un meniu special, verifică de trei ori că ai suficiente ingrediente, că fiecare membru al echipei știe exact ce are de făcut și în ce ordine pentru prepararea mâncării și stabilește toate detalii cu personalul din restaurant. 

Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma

Da, de Revelion îți poți pune în practică ambițiile și fanteziile. Dar trebuie să păstrezi o doză de realism și să îți cunoști limitele. Vrei să faci mai mulți bani, dar reține: mulți dintre oaspeții tăi poate îți calcă pentru prima dată pragul; și nu vrei să fie și cea din urmă. Este important să găsești acel echilibru între a fi inovativ și a nu pune prea multă presiune pe echipa ta. Dacă meniul este mult prea complicat, le va fi mult mai dificil.

Anunță meniul din timp

În ziua de azi, mulți oaspeții verifică online meniul unui restaurant înainte de a-și face o rezervare. Și asta cu atât mai mult când aleg unde își vor petrece Revelionul. Chiar și clienții fideli vor dori să vadă ce ai de oferit înainte de a-și face o rezervare. Așadar, postează meniul pe site, pe social media și evidențiază oferta specială. Avem noi câteva ponturi legate de marketingul pentru restaurante, în perioada sărbătorilor.

Ai grijă de echipa ta (și cheamă ajutoare în plus, dacă poți)

Unul dintre secretele unei petreceri de Revelion reușită este să ai un personal motivat și fericit. Este important ca ei să emane voie bună, disponibilitate, așa încât să transmită oaspeților o energie pozitivă. Chiar dacă mâncarea și băutura sunt excelente, până la urmă ospătarii sunt cei care se vor asigura că oaspeții au paharele pline și că farfuriile sunt servite prompt. Poți chiar merge un pas mai departe și să plătești câțiva ospătari în plus care să ajute echipa în seara respectivă.