Grecul, turcul, indianul, ungurul, chinezul, francezul, mexicanul si altii…

24 aprilie 2013 | Noutati

… s-au adunat cu totii la Foisor! Tortuga e unul dintre putinele restaurante grecesti din Bucuresti, spre surpriza tuturor! Surpriza e ca sunt atat de putine restaurante grecesti in Bucuresti, si nu ca Tortuga e printre ele… :). Ca sa continuam, Tortuga e la cateva sute de metri de alt restaurant grecesc cunoscut, Discret, si la cativa pasi de unul indian, Karishma, de un restaurant turcesc, Les Ottomans, de un restaurant unguresc, Duna, de unul chinezesc, Templul Soarelui, de unul frantuzesc, L’ecrevisse Bistrot, de un restaurant mexican, El Torito, de un fast-food asiatic, Wok Away, si de doua cosmopolite, Chocolat si Pizza Hut.

Spre diferenta de restaurantul Discret, unde doamna Evanthia Zisi face mancare greceasca „de casa”, adica asa cum o fac grecii la ei in buctarie, cei de la Tortuga reprezinta „aripa” moderna si mai de lux a gastronomiei grecesti – cel putin ca prezentare.

Tortuga isi spune „Greek modern tavern”, si asta plecand, in primul rand, de la design si ambianta. Ocupa parterul unei cladiri noi si moderne (cred ca de birouri) de langa Foisorul de Foc, pe bucata din strada Traian dinspre Calea Mosilor. Localul e destul de mare, in forma de L, nu are curte sau gradina, insa are o terasa foarte mica amenajata direct pe trotuar. Amenajarea e contemporana, cu mobilier si lumini moderne. E luminos, cu sticla de sus pana jos pe una dintre laturi. Au pus foarte mult plante naturale, peste tot, ceea ce schimba destul de mult atmosfera. In bine.

Meniul de la Tortuga are multe dintre felurile de mancare grecesti traditionale, insa si unele care nu au nume – sau, oricum, nu nume cunoscute – si sunt prezentate mai mult prin combinatiile de produse si ingrediente si felul de preparare: „peste-de-nu-stiu-care umplut cu legume, copt in frunze de smochin si cu sos de smochine si de portoclae” si altele asemenea. Prezentarea, la fel, e ca in restaurantele de lux, pe farfurii mari, cu atentie aranjata in farfurie. Fiindca am fost mai multi la masa, am putut lua multe feluri, cel putin zece. Si daca numaram separat felurile din platourile de gustari (meze), ies mult mai multe. Mancarea a fost destul de buna toata, cu unele feluri chiar foarte bune. Cele mai multe erau elaborate, mancare la care se vedea ca s-a muncit destul, nu facuta la repezeala. Un singur fel a fost banal, dintre toate de pe masa, si anume o friptura de porc fara sens.

Am fost de mai multe ori la Tortuga si de fiecare data patronul grec (cel carliontat, din poza) era acolo, mereu binedispus si cu chef de explicatii. E arhitect, el a proiectat si construit cladirea in care se afla restaurantul. Nu s-a gandit vreodata ca isi va deschide el unul, insa cum ii sta mintea tot timpul la mancare, si cum avea si un ditamai spatiul disponibil, si-a zis ca de ce sa nu incerce. Mai ales ca pare sa nu stea deloc prost cu banii, uitandu-te la ce si cum a investit in Tortuga. Chelnerii isi imagineaza ca sunt la Ritz, nu intr-o taverna greceasca, chiar asa moderna, cum subliniaza Tortuga ca este. Insa cand te gandesti la ceva grecesc, tot de vacanta iti vine sa legi, de neuitat la ceas, de relaxare, nu de eticheta rigida si servire ceremonioasa, asa cum isi inchipuie cei de acolo ca ar trebui sa fie.

Clienti am vazut de fiecare data la Tortuga, nu multi, dar nici putini. Preturile sunt normale pentru un restaurant cu oarecari pretentii si cu mancare atent pregatita.

Asadar, Tortuga e unul dintre restaurantele grecesti din Bucuresti de pus pe lista, mai ales cand vreti sa mancati mancare de-a lor ceva mai elaborata si sa incercati si vinurile grecesti, despre care se stie destul de putin la noi, desi sunt la cativa pasi.

(testoasele sunt de pe www.deviantart.com)

*