Il de France in Piata Amzei

20 decembrie 2014 | Noutati

Cafe sur Champs Elysees a ParisCineva a luat o buna bucata din parterul ansamblului de cladiri din Piata Amzei, patratul care are Teatrul Ion Creanga. A luat partea dinspre piata, cu cele doua colturi, si inca doua bucati din laturile dinspre Magheru si Calea Victoriei. Au facut acolo un restaurant cu bucatarie frantuzeasca fina (restaurant gastronomique / Grande Cuisine), Le Fin Palais Royal – probabil cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment -, un magazin de delicatese frantuzesti langa el, si un bistrou frantuzesc, Elysee, pe latura opusa, cel despre care scriu acum. Toate acestea au fost deschise in a doua jumatate a lui 2014.

Nu stiu de ce i-au spus „Bistro Elysee„, pentru ca in frantuzeste ar fi fost „Bistrot Elysee”, in romaneste „Bistrou Elysee”, cuvantul „bistro” neexistand nici in limba romana serioasa, si nici in cea franceza. Dar, slava Domnului, toata lumea intelege despre ce este vorba. Vara e frumos la Bistro Elysee, pentru ca au o terasa frumoasa afara, pe trotuar, cu multe flori. Inauntru nu e cine stie ce, e un spatiu ingust si lung, fara vreun concept de care sa imi aduc aminte. Arata bine, nimic de spus, e bine renovat, materiale de calitate, au facut o investitie consistenta acolo, e evident.

Ne asteptam sa gasim un meniu „cuisine du terroir” la Bistro Elysee, mai ales ca au si un restaurant gastronomique alaturi, insa e, mai degraba, bucatarie frantuzeasca de restaurant. Am mancat bine la Bistro Elysee, mancare fina, bine facuta, insa nu atat de bine ca la Le Fin Palais Royal. Le-am pus si lor nota maxima la mancare, totusi, in primul rand pentru ca am pus si altor restaurante frantuzesti acesta nota, fara sa o merite pe deplin, cum ar fi bistroul frantuzesc de langa Atheneu, de pilda.

Preturile sunt mari la Bistro Elysee, o masa completa in doi, cu un vin bun, te costa pe putin 400 de lei. Serviciul a fost bun, insa exagerat si inutil de ceremonios, mai ales intr-un loc care se cheama „bistro”.

De ce au ales sa investeasca atat de mult si sa faca niste restaurante de un asemenea nivel tocmai in Piata Amzei, ramane un mare mister, si nu numai pentru mine. In niciun caz nu sunt restaurante in care sa intre multi dintre cei care se duc cu sacosele in mana sa faca piata alaturi. Locuri de parcare nu sunt, ca sa vii la pranz cu automobilul tau, si nici seara nu sunt multe sanse. Si nici multi dintre cei care trec prin zona, chiar daca nu la piata, nu cred ca se opresc din intamplare la Bistro Elysee. Dar sa vedem…

(Poza lui Rikitza de pe www.deviantart.com)