Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.600 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.106 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.692 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.137 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   777 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   963 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   818 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.862 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   984 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.962 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   770 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.621 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.585 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.041 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   756 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   559 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   962 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.191 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.555 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   5.682 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   995 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.294 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.055 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.191 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.118 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

In curand veti manca aici, pe Litoral



Carmen Paraschivescu  (Apr 2013)
5.872 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
0 placut 
0 displacut 

 

In mai putin de o luna, mai exact pe 1 mai, se deschide, mai mult sau mai putin oficial, sezonul pe litoral. Ca si anul acesta, de multe ori se intimpla ca in apropierea zilei de 1 mai, zi de sarbatoare legala in toate regimurile, sa se nimereasca si Pastele, motiv pentru care se fac din zile lucratoare nelucratoare si rezulta pentru toti oamenii muncii o frumusete de vacanta. Si pentru ca in mai deja vremea se incalzeste si vara e destul de aproape, multa lume prefera sa petreaca aceasta mini-vacanta pe litoral.

Desi obiceiul petrecerii vacantei de 1 mai pe litoral tine de cel putin 30-35 de ani, intre sfirsitul vacantei de 1 mai si deschiderea oficiala a sezonului, hotelurile si restaurantele din statiunile de pe litoral se inchid din nou. Lumea nu se inghesuie sa vina si sa se bucure de mare si de ce ofera ea si in afara verii calendaristice. Asta desi luna mai e de multe ori mai calduroasa, mai putin ploioasa si mai insorita chiar decit unele luni august, mai ales finaluri de luni august. Pentru cine doreste relaxare, plimbare, aer marin, un peisaj deosebit- altul decit cel urban sau montan- si nu doar aglomeratie, bronz capatat in doua zile si balaceala in apa incinsa, litoralul in lunile din extrasezon ar fi locul ideal unde sa-si petreaca o vacanta. Chiar si iarna marea ofera o priveliste uluitoare, cei care iubesc marea ar admira-o la fel de mult in timpul unei furtuni sau inghetata. Din pacate, poate si din cauza hotelierilor, a cheltuielilor mari pe care le-ar presupune intretinerea pe timp de iarna, personal, incalzire etc, nici foarte multe locuri in care sa-ti petreci timpul liber nu exista, poate doar in Constanta, restul oraselor si oraselelor fiind destul de lipsite de atractii in extrasezon.

De citiva ani se incearca prelungirea cu citeva saptamini- o luna, a sezonului, numai ca neexistind nimic organizat, centralizat sau cu titlu obligatoriu din partea autoritatilor, toti isi trateaza afacerea individual si astfel potentialii turisti nu pot indrazni sa vina la mare in extrasezon decit riscind sa bata din usa in usa la hoteluri si restaurante sperind sa gaseasca ceva deschis, daca nu au fost prevazatori si si-au rezervat ceva dinainte.

Ca localnic vezi si judeci toate astea altfel, esti tentat sa zici “sa tina deschis, sa vina turistii!”, apoi, cind vin si se aglomereaza totul, sa zici “cind se termina si cu sezonul asta ca sa mai respiram si noi?”. Pentru ca, si aici probabil ca multi ma vor uri sau critica pentru ce spun, sezonul estival si afacerile care se desfasoara prin statiunile de pe litoral, nu aduc chiar atit de multe beneficii materiale pentru constanteni precum s-ar putea crede, decit, poate, celor ce detin afaceri in domeniu. In toti anii in care am batut litoralul in lung si-n lat, frecventind de zeci de ori pe sezon restaurante, cafenele, cofetarii, baruri si discoteci (eeei, demult asta…), cred ca pot numara pe degetele de la o mina de cite ori am primit un bon fiscal.

Citiva ani la rind se introdusese vestita taxa de intrare in statiunea Mamaia, lucru pentru care o tara intreaga ii injura pe constanteni pentru ca se imbuiba pe banii lor, uitind sa intrebe daca chiar asa se intimpla. De fapt, ceea ce se facea (chipurile) cu banii aceia, era plata unor gardieni care patrulau pe plaja, si spectacole pe o scena “la fintini” in Mamaia.

La fiecare inceput de sezon, inca din faza de pregatire a venirilor pe litoral, multi prieteni din tara sau din afara tarii incep sa se intereseze despre ce pot face, unde pot merge, unde pot minca si bea, cum si unde isi pot petrece zilele si noptile ca sa ramina cu niste amintiri placute de pe litoral. Ca mai tot fenomenul turistic din ultimii ani, in care atunci cind pleci undeva nu te mai saturi doar cu privelistea, muzeele, intimplarile cu care te saturai cu 20 de ani in urma, lumea si-a extins si gama de simturi cu care vrea sa se bucure de vacanta si calatorii, mai exact vrea sa manince cum se maninca pe unde merge, sa bea cum se bea si sa se distreze cum se distreaza lumea pe acolo.

Cu multi ani in urma se calatorea prin toata Europa cu un salam de Sibiu si un cascaval afumat in lada frigorifica, dar se vizitau muzee si obiective turistice iar acum se fac popasuri lungi si dese prin localurile evaluate pe tripadvisor.com. Lumea s-a schimbat si bine a facut. Datorita exigentelor publicului calator, si pe litoral au aparut si continua sa apara locuri in care experienta gastronomica incepe sa fie cu adevarat ceva deosebit. Daca in urma cu zece ani imi era frica de intrebarea “unde putem minca bine?”, pentru ca nu stiam ce as putea raspunde fara sa ma trezesc cu critici aspre dupa, acum frica asta mi-a disparut. Pot recomanda multe locuri in care sint convinsa ca, daca nu vrei musai sa cauti nod in papura, se poate sa te simti bine si sa fii foarte multumit de mincare, chiar daca nu ai include locul respectiv in topul primelor 10 restaurante din tara, ca sa nu zic din lume. Acum frica imi mai apare cind cineva ma intreaba “unde pot sa maninc ceva cu specific local?”. Asta ma pune in dificultate din mai multe puncte de vedere. Adevarul e ca asta este una dintre fricile tuturor romanilor atunci cind sint intrebati care mincare e total si exclusiv specifica Romaniei, dar n-o sa reiau aici toate argumentele si contraargumentele pentru care unele, sau niciunele, dintre preparatele noastre traditionale sint considerate doar imprumutate sau furate de la cei de pe linga noi.

Cum ar putea lucrurile sa stea mai clar cind e vorba de specificul litoralului romanesc, deci, de fapt, de specificul Dobrogei? Poti merge pe excluderi, sa spui ca ce e ardelenesc, moldovenesc, banatean, muntenesc nu e cu specific dobrogean. Dar asta nu inseamna mare lucru, atita timp cit oricum restaurantele de pe litoral nu se inghesuie sa-ti ofere supa gulas servita in piine sau ciorba radauteana. Asta nu te ajuta cind, totusi, scormonesti dupa un raspuns pe care sa-l dai celui care te intreaba “ce e specific litoralului?”.

Se poate face, pe buna dreptate, presupunerea ca daca exista deschidere la mare, specifice zonei ar fi produsele marine, pestele si fructele de mare. Asta ar fi corect, fata de restul tarii aici pestele e, sau, mai bine zis, era mai la indemina, dar asta doar pina cind supermarketurile au facut posibila furnizarea de peste oceanic la fel de usor si la Baia Mare ca si la Constanta. Din motive deja foarte cunoscute, ce tin de asa-zisa siguranta a alimentelor, produsele din supermarketuri sint atit de accesibile si comode din punct de vedere al actelor de provenienta si al certificatelor, ca sint preferate de majoritatea detinatorilor de restaurante. Asa ca poti minca la fel de bine dorada sau caracatita si pe o terasa cu “un picior in mare” la Mamaia si intr-un restaurant din virf de munte. La fel cum poti minca pe malul lacului Siutghiol pastrav, care, chiar daca e peste, nu e deloc specific Marii Negre sau lacurilor din zona litoralului, ci apelor montane. Despre fructele de mare sau alte produse marine ce pot fi asimilate produselor pescaresti, specifice litoralului romanesc sint numai midiile, rapana, garizii, racii si o anume specie de crab. Deci caracatita, calamarul sau crevetii prezenti in meniurile din restaurantele de pe litoral sint, toate, de import. Chiar si in conditiile acestea, ramin totusi zeci de specii de peste care se gasesc in Marea Neagra, Dunare sau lacurile din imprejurimi si ar putea fi oferite clientilor in restaurante, mai ales in cele cu specific pescaresc, dar, din motive necunoscute, multi bucatari si proprietari de restaurante se feresc sa introduca in meniu o gustoasa scrumbie autohtona, fripta pe tabla sau gratar in loc de un file de pangasius.

O alta varianta, poate cea mai satisfacatoare, ar fi definirea specificului local dobrogean prin specificul culinar al etniilor care populeaza Dobrogea. Adica specificul turcesc, tataresc, machidonesc, grecesc, bulgaresc, armenesc, lipovenesc, fara a avea pretentia ca aici se termina enumeratia. Majoritatea amintirilor legate de litoral ale turistilor si de preparatele gasite in exclusivitate aici includ suberecul, baclavalele, saramura, covrigii, braga, placinta dobrogeana, fara a avea pretentia, nici in ceea ce priveste afirmatia asta, ca numai in Dobrogea se fac sau se consuma toate astea. Deci specific exista, oamenii gatesc in casele din Dobrogea si suberec, si chiperchi (sau “piperchi tirgisiti”, o mincare aromaneasca din ardei si brinza de oaie), numai ca sint ori foarte putine, ori inexistente restaurantele care ofera clientilor lor asa ceva. E cu atit mai regretabil acest fapt, cu cit e cunoscut faptul ca foarte multe localuri de pe litoral sint detinute si administrate de aromani (machidoni), oameni foarte priceputi la afaceri si comert. In loc de preparatele lor traditionale, de care sint foarte mindri, in meniurile lor gasesti mai degraba pizza si scaloppina, in loc de placinte cu praz si brinza, sau o pulpa de oaie facuta la cuptor, cum numai ei stiu sa faca. Abia-abia am gasit in ultimul an doua restaurante care au avut curajul sa includa citeva preparate din bucataria traditionala aromaneasca.

Concluzionind si trecind in registrul optimist si plin de speranta, acum, cu putin timp inainte de inceperea sezonului: litoralul este unul dintre locurile unde se intrepatrund si coexista zeci de bucatarii, facind foarte grea, daca nu imposibila, definirea unui specific local. De multe ori cei carora le sta la indemina sa recreeze un specific local, oamenii care detin sau administreaza restaurantele de pe litoral, resping sau neaga ce s-a mostenit in domeniul gastronomic in decursul a zeci de ani, inlocuind preparatele traditionale pe care turistii sau localnicii inca si le mai amintesc si, in felul lor, le cer, cu unele mai rafinate, mai noi, dar fara “specific local”.

Cu toate acestea, sau poate tocmai din aceste cauze, litoralul ofera cite ceva pentru orice gust si dispozitie. Este locul unde poti trece in decurs de citeva ore prin experiente gastronomice frantuzesti, turcesti sau italienesti, sa savurezi intr-un restaurant de lux fructe de mare din cele mai exotice sau sa ciugulesti dintr-o punga de hirtie hamsii prajite cumparate de la o taraba. Oricine se poate bucura acum cu toate simturile de experienta unei vacante la mare, dar pina la urma ne intoarcem tot la ceea ce marea ne ofera prin ea insasi dintotdeauna: culoare, liniste, romantism, libertate…

*

*

.



E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Ideea e sa ne mai lase si vremea asta, ca atatea ploi am avut in acest an de incat tind sa cred ca m-am mutat in Londra :)

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− three = 3