Ivan Patzaichin va asteapta la Tulcea, la RowmaniaFest!

28 august 2015 | Noutati

 

In Tulcea lucrurile se misca si creeaza cele mai interesante valuri pentru turistii de pretutindeni. De curand va povesteam de lansarea acestui restaurant cu specific pescaresc, un local creat sub indrumarea asociatiei Ivan Patzaichin si pornit din dragostea pentru peste si pentru mancare buna.

Acum am primit alte vesti de la Dunare, de data asta despre o noua editie a festivalului RowMania despre care ii lasam chiar pe organizatori sa va povesteasca mai multe:

POSTER Rowmania FEST 2015Editia 2015 a Festivalului Rowmania Fest incepe de azi, 28 august, la Tulcea, si ofera motive de petrecut timpul in aer liber pentru tot weekendul. Festivalul se afla la a cincea editie, si este organizat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea si al Primariei Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Vom deschide seria intamplarilor de weekend cu o parada terestra, pe un traseu care incepe de pe Faleza Dunarii, traverseaza orasul prin strada Unirii pana la Piata Civica, pentru a se reintoarce si reuni in fata scenei Festivalului cu parada pe apa, alcatuita din ambarcatiuni care vin de Dunare, intr-un format de-acum traditional pentru Festivalul Rowmania. O alta noutate a actualei editii este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premiera absoluta pentru Romania. Vor concura atleti din Romania, Germania, Polonia, Ungaria, Croatia, Ucraina, Bulgaria, Slovacia si Azerbaidjan.

Cele trei seri de rock ‘n row ofera concerte cu Holograf, Blue Nipple Boy, Mahala Rai Banda, Kumm, Stela Enache si Silvia Dumitrescu si multi altii, iar serile de proiectii in aer liber aduc doua filme romanesti de referinta: De ce eu? in regia lui Tudor Giurgiu, si multpremiatul Aferim!, al lui Radu Jude.

A cincea editie a Festivalului este un bun prilej de a trece in revista cinci dintre cele mai vizibile proiecte derulate de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 in Delta. Acestea se subordoneaza ideii de dezvoltare locala neinvaziva, bazata pe potentialul natural si cultural al Deltei, si au fost imaginate in speranta ca pot fi preluate, in continuare, de comunitatile unde se desfasoara. Detalii.

1. LOTCA HABITAT – primul serviciu de pescaturism din Romania, lansat de curand in localitatea Mila 23, locul unde s-a nascut Ivan Patzaichin. Turistii sunt invitati sa-i insoteasca pe pescari in traseul lor zilnic printre varse si vintire, si apoi sa gateaca impreuna pestele colectat, in gospodaria lor, sau chiar pe malul Dunarii, la ceaun, in gradina de legume. Detalii.

2. Triunghiul ecoturismului, Crisan, Caraorman, Mila 23. Un proiect de dezvoltare a ecoturismului, prin doua activitati care pun in valoare potentialul turistic special al celor trei localitati din miezul Deltei : birdwatching si un traseu culinar printre mancarurile specifice locului. Proiectul mai ofera training pentru operatori de turism, lectii de ecoturism pentru copiii de scoala, si isi propune construirea si punerea pe piata a unei marci colective de destinatie ecoturistica. Detalii.

3. « Case noi, sanse noi prin meserii vechi in Delta Dunarii » – un proiect de stabilire a unui mecanism ecologic de reintegrare a detinutilor cu nivel scazut de scolarizare, dezvoltat in Chilia Veche, la penitenciarul Tataru. Bazat pe conceptul de ecologie umana, proiectul pune accent pe componenta educationala si pe cresterea increderii de sine pentru pregatirea detinutilor pentru liberare. Peste 100 de detinuti vor invata meserii traditionale si le vor exersa lucrand in natura, pe grindul Tataru, acolo unde deja s-a inaltat un ansamblu de case eco, ce va gazdui atelierele de meserii. Detalii.

4. Proiectul de promovare a activitatilor alternative in randul familiilor de pescari isi propune sa continue linia deschisa de proiectul de pescaturism, prin adaugarea altor doua solutii alternative la pescuit: marangozeria si valorificarea papurii si stufului. Proiectul se desfasoara in 15 localitati de pe teritoriul FLAG Delta.

5. Ivan Pescar fish-bar – restaurant cu specific exclusiv pescaresc deschis pe faleza Dunarii, ca parte a unui hub de promovare si explorare a Deltei, care mai contine un centru de promovare a Pescaturismului si un magazin de suveniruri locale.
Aceste proiecte completeaza efortul constant al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 de pozitionare a Deltei ca «regina ecoturismului din Europa».

Poze de la editia de anul trecut:

Detalii despre programul Festivalului: 

 

Vineri, 28 august

Deschiderea oficiala a celei a V-a editii a festivalului (Faleza-Ponton-Scena)
18:30 – 20:00 Parada de deschidere a RowmaniaFEST 2015
18:30 – 19:30 Parada pe uscat – Preview al celor mai importante momente ale festivalului. Parada include: spectacol de percutie cu BaLAsA Percussion Group, defilarea cailor de rasa ai Clubului Hipic Real Racing Tulcea, reprezentanti ai minoritatilor etnice locale, reprezentanti ai comunitatilor participante la Competitia Ivan Patzaichin, biciclisti si multe alte surprize. (Faleza – Piata Civica – Faleza)
19:30 – 19:45 Parada pe Dunare a campionilor romani ai sportului cu vasle – Ivan Patzaichin si invitatii sai alaturi de SupAcademy si sportivi ai CSM Danubius Tulcea. (santierul Naval – Ponton – Faleza Scena)
19:45 – 20:00 Cuvant de deschidere (Faleza-Scena)

20:00 – 23:00 Concerte Rock`n Row (Faleza- Scena)
InFusion Trio
Kumm
Mahala Rai Banda

Sambata, 29 august

08:30 – 12:00 Delta Rowmania Triathlon – Proba MiniTRI (9-12 ani) (lac Ciuperca)
08:30 – 09:45 Preluarea kit-urilor de participare – program de inscrieri, de completare si depunere a declaratiei pe proprie raspundere (Zona de start, lac Ciuperca)
Deschiderea zonei de tranzitie
09:45 – 10:00 sedinta tehnica
10:00 Start MiniTRI (9-10 ani)
11:00 Start MiniTRI (11-12 ani)

10:00 – 10:30 Deschiderea oficiala a Targului Artizan Eco Delta si a expozitiei de fotografie (Faleza)
Participa organizatii nonguvernamentale, reprezentanti ai minoritatilor locale, producatori si mestesugari traditionali din comunitatile din Delta Dunarii
Targul va fi deschis in perioada 29 – 30 august, 10:00-20:00

10:30 – 14:00 Conferinta “Case noi, sanse noi prin meserii vechi” (Hotel Esplanada)
Dezbatere privind oportunitatile de reintegrare in societate pe care le au detinutii care invata o meserie eco

10:30 Descopera Tulcea Quest – lansarea concursului de aventura urbana (Faleza)
Concursul se desfasoara timp de 2 zile, in perioada 29-30 august

10:30 – 11:30 Concert de Fanfara (Faleza)

11:30 – 12:30 Competitia pescareasca “Ivan Patzaichin” – concurs de vaslit in canotca, pe Dunare, intre echipe de pescari din localitatile Deltei (Faleza)

12:30 – 13:00 Festivitatea de premiere a caştigatorilor Competitiei “Ivan Patzaichin” (Faleza-Scena)

13:30 – 17:30 Descopera ROWmania – Concurs de vaslit in canotci de 10+1 locuri – COMPETItIE ECHIPE TULCEA (lac Ciuperca)
12:00 – 13:30 Inscrierea echipelor, completarea declaratiilor pe proprie raspundere, acomodarea cu ambarcatiunile
13:30 – 13:35 Sedinta tehnica, tragerea la sorti
13:35 START concurs (serii de cate 3 echipe, semifinale, finala)

16:00 – 20:30 2015 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup & Delta Rowmania Triathlon (Zona de start, Sala Sporturilor, str. Isaccei nr.97, puncte de reper: Gara CFR si Lac Ciuperca)
16:00 – 20:00 Inregistrarea participantilor, preluarea kit-urilor, ridicarea a legitimatiilor FRTRI, completarea şi depunerea declaratiei pe proprie raspundere (Sala Sporturilor)
16:30 – 17:00 Familiarizarea participantilor cu traseul de bicicleta (Strazile Isaccei, Unirii, Babadag)
17:30 – 18:00 Familiarizarea participantilor cu traseul de inot (lac Ciuperca)
19:00 – 20:00 sedinta tehnica ETU Triathlon Junior European Cup (Sala Sporturilor)
20:00 – 20:30 sedinta tehnica Delta Rowmania Triathlon (Sala Sporturilor)

17:30 – 18:00 intampinarea participantilor la Tour International Danubien (TID) (Faleza – Ponton)
Peste 100 de participanti la TID sosesc sambata la Tulcea. De aici vor pleca in cea mai spectaculoasa etapa din tur (Tulcea / Murighiol / Sfantu Gheorghe). TID este un proiect international demarat acum 60 de ani. Echipe din tarile riverane Dunarii şi din alte colturi ale lumii vaslesc peste 2500 km, de la izvoare pana in Delta.

17:30 – 18:00 Spectacolul Comunitatilor Locale – „Altite dobrogene”, Jijila (Faleza-Scena)
Promovarea diversitatii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

18:00 Festivitate de premiere (Faleza – Scena)
Descopera ROWmania – Concurs de vaslit in canotci de 10+1 (Competitia Tulcea)
Delta Rowmania Triathlon – Proba MiniTRI (9-12 ani)
Tour International Danubien (TID)

19:00 – 23:00 Concerte Rock n` Row (Faleza-Scena)
Nina Neagu & Band
Tudor Turcu & Band
Blue Nipple Boy
Holograf

20:00 – 21:00 Vernisajul expozitiei de fotografie „Malkotsch” (Francisc Vaida) (Ivan Pescar Fish Bar)
Expozitie itinerata de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Vin d’honneur

21:00 – 23:05 Proiectie de film (Piata Civica)
De ce eu? (Romania / Bulgaria, 2015, 125’, drama, regia: Tudor Giurgiu)

Duminica, 30 august

07:00 – 14:00 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup, parte a circuitului european de triatlon pentru juniori & Delta Rowmania Triathlon, parte a Circuitului National de Triatlon (Sala Sporturilor)
(inot – Lacul Ciuperca, traseu bicicleta & alergare – Strazile Isaccei, Unirii, Babadag, Faleza)

Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup
07:00 – 07:30 inregistrarea participantilor, verificare bicicleta, verificare costum
07:15 – 07:45 deschiderea zonei de tranzitie pentru check-in
08:05 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (masculin) – Lineup
08:15 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (masculin) – START
09:30 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (feminin) – Lineup
09:40 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (feminin) – START

Delta Rowmania Triathlon
08:00 – 10:00 ridicarea kiturilor de participare (Sala Sporturilor)
10:45 – 11:15 deschiderea zonei de tranzitie (toate echipamentele trebuie duse la rastel in acest interval)
11:15 – sedinta tehnica si incalzirea
11:30 – start Olimpic (Individual si stafeta)
11:40 – start Sprint
11:50 – start Supersprint
13:00 – 15:30 activitati de relaxare (pasta party, masaj, rehidratare, dus etc)
14:30 – deschiderea zonei de tranzitie (eliberarea rastelurilor)
15:00 – sfarsitul oficial al competitiei
16:00 – Festivitate de premiere

12:00 – 14:30 Conferinta “Black to Black – Cooperare de la Padurea Neagra la Marea Neagra” (Hotel Esplanada)
Dezbatere de idei si proiecte comune intre orasele de la izvoarele si gurile Dunarii. Studii de caz si schimb de experienta intre participantii germani si romani

14:00 – 15:30 Descopera ROWmania – Concurs de vaslit in canotci de 10+1 – FINALA NAtIONALa (lac Ciuperca)
13:00 – 14:00 – inscrierea echipelor, acomodarea cu ambarcatiunile
14:00 – 14:15 – sedinta tehnica, tragerea la sorti
14:30 – START concurs serii de cate 3 echipe

15:30 – 16:00 Spectacolul Comunitatilor Locale – Ansamblul Folcloric Doruletul, Tulcea (Faleza-Scena)
Promovarea diversitatii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

16:00 – 17:30 Festivitate de premiere (Faleza-Scena)
Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup & Delta Rowmania Triathlon
Descopera ROWmania – Concurs national de vaslit in canotci de 10+1
Descopera Tulcea Quest – concurs de aventura urbana

17:30 – 18:00 Spectacolul Comunitatilor Locale – Ansamblul Juraveli, Jurilovca (Faleza-Scena)
Promovarea diversitatii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

19:30 – 23:00 Concerte Rock`n Row (Faleza-Scena)
Discoteca: Stela Enache & Silvia Dumitrescu
Niste Baieti

21:00 – 22:45 Proiectie de film (Piata Civica)
Aferim! (Romania / Bulgaria / Cehia, 2015, 105’, drama, regia: Radu Jude) audienta: +15
Luni – joi, 31 august – 3 septembrie – Experimentarea turismului lent, in canotci de 2 sau 11 locuri

Etapa “Delta„  din Tour International Danubien (TID)
Tur-maraton de la Tulcea la Marea Neagra, in canotci, alaturi de convoiul TID.

Luni, 31 august

Destinatie – km pe Dunare – mal – km parcursi
MURIGHIOL – km 64 – (D) – 54/37* km/zi

Marti, 1 septembrie

Destinatie – km pe Dunare – mal – km parcursi
SF. GHEORGHE – km 4 – (S) – 60/44* km/zi

Miercuri, 2 septembrie

Destinatie – km pe Dunare – mal – km parcursi
INSULA SACALIN/MAREA NEAGRA – 8km/zi
Petrecerea de inchidere oficiala TID 2015 la Sf. Gheorghe

Joi, 3 septembrie
ora 7:00 – Plecarea cu vaporul inapoi catre Tulcea

* in functie de traseul ales