Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.403 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   914 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.465 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.946 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   693 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   797 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   738 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.716 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.707 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   698 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.360 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.481 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   954 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   669 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   499 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   890 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.115 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.360 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.668 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   915 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.073 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.829 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.028 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.025 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Juriul Mamei Natura



David Contant  (Mar 2014)
2.255 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
8 placut 
1 displacut 

 

Natura in Romania Suntem foarte obisnuiti sa o numim mama, pe cea pe care o ranim zilnic prin faptele si prin felul nostru de a fi. Este o parte a limbajului de lemn, pentru ca nu mai constientizam de mult ca suntem creati de mediul inconjurator si ca pe durata existentei noastre, ca indivizi, sau ca specie, vom fi parte din el, iar dispretuirea lui inseamna dispretuirea propriei existente.

Se vorbeste adesea despre pedeapsa naturii si de multe ori o acuzam ca este nedrepta. Intr-adevar, poate este putin incorecta, pentru ca mania ei nu ajunge mai deloc la sediile corporatiilor, sau la birourile politicienilor corupti, ci mai mereu ii pedepseste pe cei de jos.

Daca tot o personalizam pe mama natura, ce ar fi daca si pedepsele ei ar fi similare cu cele umane? In mod sigur, ar fi vorba de un proces penal de proportii globale. Inchipuiti-va numai, ca rasunatoarele procese de la Nuremberg, au vizat o singura factiune politico-militara si o perioada de doar cativa ani de crime asupra umanitatii. Fara a minimaliza acele crime oribile si nici procesul la care au fost supusi faptasii, realizam ca un proces pentru crimele impotriva mediului, ar cuprinde o perioada care porneste la inceputul industrializarii pana in prezent si ar viza crime impotriva tuturor speciilor de plante si animale si a planetei insasi.

In juriu, ar fi, bineinteles, reprezentantii naturii: aer, apa, pamant, plante, animale terestre, animale marine, pasari si constiinta umana. Acestea au fost cele mai decimate, cu buna stiinta, de progresul civilizatiei noastre. Ca pedeapsa ar putea fi mai simbolica pentru eliminarea tiraniei, decat ghilotina? Eficienta si fara chinuri inutile pentru viitorii condamnati, este o rasplata foarte civilizata pentru bestialitatea si batjocura inculpatilor.

In boxa acuzatilor, infractori notorii: marile companii care polueaza, langa politicienii care le tolereaza sau chiar le incurajeaza, in schimbul unor mari atentii. Daca intr-o picatura de apa traiesc 50 de milioane de organisme vii, unde s-ar incadra otravirea cu cianuri a vietatilor din raurile Sasar, Lapus, Tisa, Dunare, pana in Delta Dunarii, adica din Baia Mare, pana la mare. In aceeasi boxa vom gasi si reprezentantii marii distributii alimentare si pe cei ai productiei agricole de masa, care inchid natura intr-o cusca si o scot la targ pentru profit, sau mari corporatii, pentru care omul devine doar resursa umana, alaturi de alte resurse, desensibilizandu-l si facandu-l sa creasca, la randul lui copii densibilizati la problemele importante ale acestei lumi. Sa speram ca Marele Juriu al Mamei Natura, va ghilotina doar metodele criminale si nu intreaga omenire.

Modul de operare al inculpatilor este inselatoria. Se imbraca in haine cinstite si vorbesc vorbe cinstite. O idee perpetuata obsesiv este cea a suprapopularii si a crizei alimentare, pentru justificarea supraproductiei si substituirea hranei naturale cu substante daunatoare si produse supradimensionate, dar cu costuri de productie mai ieftine. Un mit dezmintit de mult, dar mitul este mai mediatizat decat argumentul stiintific in presa, asa ca ramane in contiuare credibil. Daca am trece printr-o criza alimentara, nu ar mai fi nevoie de marketing-ul mincinos si agresiv al marii distributii, pentru ca rafturile s-ar goli la deschiderea magazinelor. Supraproductia genereaza reziduuri si profit in aceeasi masura. Totusi, supraproductia continua impotriva orcarei logici.

Daca noi putem sa impiedicam aceasta retea, poate cea mai criminala dintre faptele inculpatilor este cruzimea fata de celelalte specii. Uitam ca acestea sunt tot fiinte vii ca noi, care dezvolta relatii si atasamente emotionale, se bucura, plang, fac depresie si se entuziasmeaza, asemenea noua. Porcul, unul dintre animalele cel mai mult supuse cruzimii, are inteligenta unui copil de trei ani. Dar preferam sa il obiectivizam, asa cum am preferat, in istorie, sa consideram semeni de alta rasa sau religie, ca fiind inferiori. Și atunci legile juridice ne dadeau dreptate, dar nu si legile naturale.

Una dintre cele mai ilustre marturii, la judecata naturii, apartine lui Sir Paul McArtney: Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, toti am fi vegetarieni. De ce nu ne putem duce copiii la abator asa cum ii ducem la Disneyland? Pentru ca stim ca acolo au loc crime. Chiar si pentru a ne proteja pe noi insine, trebuie sa constientizam ca aceste abuzuri fac ca hrana noastra sa fie toxica. Consumul zilnic de carne sau de E-uri, poate avea consecinte foarte grave. Intrebati orice persoana care nu se ocupa cu vanzarea acestora si va va confirma. Un chef etic, lucreaza cu respect si fara risipa, cu orice carne, pentru ca stie ca este un sacrificiu. Daca obisnuiti sa mancati carne, nu cumparati si nu mancati mai mult decat va este necesar si impuneti si politicienilor respectul pentru viata.

Nu trebuie sa asteptam ca acest proces sa vina de undeva. Fiecare putem fi in juriu, iar sentinta se poate executa prin propriul stil de viata si prin contributia la ceea ce ne inconjoara.

Natura in Romania


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 1 = eight