Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   730 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   442 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   851 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.266 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   464 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   446 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   507 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.260 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   695 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.957 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   382 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.344 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   927 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   622 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   458 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   310 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   674 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.210 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.699 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.523 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   631 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.636 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.393 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   608 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   730 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La haute cuisine contraataca!



George Butunoiu  (Mar 2011)
25.546 Vizualizarivizualizari
12 Comentariicomentarii
25 placut 
1 displacut 

 

Din cate stiu eu, primul restaurant de gastronomie fina frantuzeasca (haute cuisine) a fost (acum defunctul) La Villa, aproape de Casin, al unui bogatas roman care a vrut mai degraba sa faca o demonstratie de forta si de imagine, decat sa faca din asta o afacere.

Apoi a urmat Heritage, facut cu o investitie enorma, pentru care a fost adus David Contant in Romania, un chef francez care a lucrat toata viata numai in mari restaurante. Acolo a si ajuns sous-chef al lui Georges Blanc, unul din cei mai faimosi chefs din lume, care detine unul dintre foarte putinele restaurante cu 3* Michelin, la Lyon, oras care e considerat capitala gastronomiei fine frantuzesti. Mancarea de la Heritage era cel putin de nivelul unei stele Michelin, mai ales la inceput, cand toate produsele erau aduse din Franta, pana si faina si zaharul. Pentru ca trebuie stiut un lucru: in “haute cuisine” produsele si ingredientele fac marea diferenta, mult mai mult decat retetele in sine, pe care le cunoaste toata lumea si care nu mai sunt de mult un secret. Or, ca sa mentii asemenea standarde trebuie sa bagi mana adanc in buzunar, mai ales daca sunt putini clientii dispusi sa plateasca pentru asta. Nu s-a mirat multa lume, deci, atunci cand Heritage-ul a cedat si el, chiar cu atatia bani pusi la bataie.

Au urmat apoi doua restaurante deschise pe langa niste hoteluri de lux (de 5*): Poem in Carol Parc Hotel si Concerto la Continental. La primul, doar denumirile din meniu sunt de haute gastronomie, contrazise insa de realitatea din farfurie; cel de-al doilea se apropie ceva mai mult, insa nici el nu ar intra asa cum este acum in atentia Michelinilor, nici pe departe. Ca si Heritage, si acestea sunt mai tot timpul goale si traiesc doar in umbra hotelurilor respective, pentru ca altfel ar fi fost inchide demult, sunt convins.

Dupa ce a plecat David Contant de la Heritage a fost recuperat (asta dupa ce a trecut putin si pe la Copos, la Crowne Plaza) de fiul lui Adrian Nastase la Maison de Karin, unde a incercat un fel de semi – haute cuisine, si asta pana cand a fost gata imensul Bonton Palace din Herastrau, in care tot un fel de jumatate de masura a folosit. Insa asta cu buna-stiinta, pentru ca lui David Contant nu i s-a mai cerut sa faca mancarea chiar asa cum stie el s-o faca mai bine, din simplul motiv ca ar fi fost mult prea scump. A plecat si de la Bonton Palace David Contant, asa ca s-a terminat si cu (potentiala) hute cuisine de acolo.

Au mai incercat si cei de la French Bakery o maimutareala de haute cuisine la restaurantul lor de langa Atheneu, insa nici ei nu cred asta, asadar nici nu se pune la socoteala. Nu vorbim aici nici de bistrourile frantuzesti, care au mancare buna si foarte buna (Escargot, Ici et La, poate mai sunt si altele). Acolo e mancare de bistrou, cuisine du terroir mai degraba – excelenta, de altfel, cand e facuta “ca la ea acasa”.

Apoi a venit Nicolai cu Cantina lui, are a readus la haute cuisine la Bucuresti, intr-o formula mai “autohtonizata” putin (prin ingredientele folosite), insa tot haute cuisine este. Nu stiu cat de profitabila ii este afacerea, daca face sau daca pierde bani. Numarul de clienti e foarte fluctuant, am vazut restaurantul cand gol-golut, cand plin.

Dupa Cantina s-a deschis si La Mangerie chiar pe Bulevardul Primaverii. Investitie foarte mare si acolo, dl Costanda a adus si un chef francez de Michelin, care a stat aici cateva luni. A facut retetele si i-a invatat pe bucatarii romani cum se face haute cuisine. I-a iesit perfect cat a stat el aporoape, ceva mai putin dupa ce a plecat, insa tot in categoria de fine dining a ramas La Mangerie si in cele cateva luni de viata pe care le-a mai avut pana cand a disparut si el din pricina de putini clienti.

Si aici vine si partea oarecum trista si cu talc a povestirii: la cateva saptamani dupa ce s-a deschis La Mangerie, in acelasi bloc de pe Primaverii, in capatul celalalt, niste irakieni au deschis Osho. Tot cu o investitie foarte mare, si acela. Irakienii vand carne de vita fripta pe gratar. E buna carnea, e drept, insa e doar o carne fripta pe gratar, cu cateva garnituri banale alaturi. Si toata lumea a dat navala acolo: oameni de afaceri cunoscuti, oameni bogati si nebogati deopotriva, intelectuali, oameni subtiri, fufe si interlopi de-a valma – toti mananca din carnea fripta a irakienilor de nu mai au chelnerii pe unde sa ajunga la mese de atata clientela. Si asta chiar daca irakienii “ii jupoaie” bine de bani, cum spunea un client cu naduf.

Bucurestenii sunt bucurosi sa plateasca mult mai mult la Osho decat la Mangerie pentru o mancare incomparabil mai rudimentara si mai lipsita de gust si de rafinament. Si asta pana cand La Mangerie a dat faliment din lipsa de clienti! Si – culmea ironiei! – cei de la Osho au preluat spatiul Mangeriei si vor deschide acolo inca un restaurant!

Prin urmare, in acest moment toata haute cuisine din Bucuresti a ramas pe umerii lui Nicolai, ajutat putin de catre cei de la Market8 (care fac, insa, un amestec de haute cuisine frantuzeasca cu ceva fusion cu influente asiatice) si de catre La Bonne Bouche, care se pozitioneaza intre bistrou (mi se pare ca asa si scrie la ei pe usa) si gastronomie fina.

Insa pentru saptamanile si lunile care urmeaza se pregatesc doua surprize de proportii pe debila noastra piata gastronomica bucuresteana. Doi oameni foarte bogati (si foarte orgoliosi, fara indoiala) si-au propus sa “arda” cateva etape si sa intre direct mai sus decat i s-ar parea rezonabil oricarui om “de rand”. Cam asa cum a facut si cel mai bogat ukrainean care nu s-a mai incurcat cu “maruntisuri” si l-a platit din greu pe unul dintre cei mai mari chefs ai lumii ca sa-i deschida direct un restaurant de 3* Michelin la Kiev.

Unul dintre ei l-a adus deja pe Guy Martin, un chef de 3* Michelin sa puna bazele noii sale aventuri gastronomice, si pe un chef de 2* Michelin ca sa se mute la Bucuresti full-time si pe termen nedefinit. Celalalt il va aduce in curand pe Juan Amador, un inca-si-mai-celebru chef de 3* Michelin. Dar despre asta voi scrie mai in detaliu intr-unul din articolele urmatoare.

Aproape sigur acesti oameni bogati isi vor pierde banii, pentru ca bucurestenii nu vor lasa fripturile de la Osho sau de prin alte parti cu una, cu doua, ca sa manance mancare fina. Si sunt sigur ca si ei stiu asta (despre oamenii bogati vorbesc), insa orgoliul se tine cu cheltuiala mare de cand lumea…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Un foarte bun bucatar din provincie isi poate gasi loc intr-un restaurant din Bucuresti?Daca da, care ar fi recomandarile dv avand in vedere ca isi cauta un loc in care sa fie respectat, bine platit si un chef cu care sa poata colabora.

Reply
Clujeanul de Cluj October 3, 2011 at 11:59 am

http://www.baracca.ro

http://chez.mazilique.ro/2011/07/restaurantul-meu-preferat.html

http://apage.ro/a-meal/starting-good-food-culture-in-romania/

Cateva aprecieri externe … daca tot am deschis subiectul

Citind mai atent am observat ca siteul face recenzii doar in Bucuresti :)

Reply
Clujeanul de Cluj October 2, 2011 at 7:26 am

Ce zici de Baracca de la Cluj ? :)

Reply
      Clujeanul de Cluj October 3, 2011 at 7:22 am

      Asta e sora cu afirmatia lui Tiriac … ” dar cine e Gigi Becali ” ? :)))
      Baracca e un restaurant din “provincie” . Fiind Clujean de Cluj … m-am rasfatat si eu crezand ca ar conta :) Sunt amatori de restaurante din Regat care spun ca Da

      Reply

        :( … Eu ajung la Cluj cam o data la 5 ani, sau chiar mai rar, asa ca nu e de mirare… Insa, vezi, de asta e bun Restograf-ul, asa afla toata lumea. Chiar mi-a trimis cineva un articol despre o cofetarie din Cluj, pe care l-am si publicat.

        GB

        Reply

As dori si eu mai multe detalii cu privire la restaurantele ce urmeaza a fi deschise de catre acesti romani bogati … sunt o mare fana a gastronomiei frantuzesti .

Reply

    La cat de mari sunt investitiile intr-un astfel de restaurant, nu cred ca se vor grabi mult sa faca altele – si asa cele existente sunt mai mult goale. Oricum, stai cu ochii pe Restograf, orice stire legata de un asemenea eveniment va fi publicata deindata, cu toate detaliile care vor ajunge la noi.
    GB

    Reply

De obicei se spune cuisine gastronomique(!!!) nu haute cuisine (comme haute couture!)

Reply

    Se folosesc multe denumiri, in egala masura din cate stiu eu: si “cuisine gastronomique”, si “grande cuisine”, si “haute gastronomie” si inca vreo cateva. Poate ca francezii specialisti stiu ca unul din termeni se foloseste mai des decat altii, o sa intreb pe unul dintre ei cand voi avea ocazia sa-l vad data viitoare.

    GB

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six × 8 =