Noi măsuri de relaxare: fără mască și restricții de noapte din 15 mai

14 mai 2021 | Noutati

Prima etapă a relaxării măsurilor anti-COVID va avea loc chiar de sâmbătă, 15 mai, a anunțat președintele Klaus Iohannis. În primă fază se va renunța la purtarea măștii în aer liber (cu câteva excepții) și se vor elimina restricțiile de circulație pe timp de noapte.

grup de barbati care ciocnesc halbe de bere la un restaurant ca imagine descriptiva pentru masuri de relaxare 15 mai

Mijlocul lunii mai vine pentru noi toți cu o serie de vești bune, pe care le așteptam ca pe o gură de aer proaspăt.  După o perioadă grea, iată că în sfârșit suntem mai aproape cu un pas de „normalitate” și ne putem bucura de mai multă libertate.

Măsuri de relaxare de la 15 mai

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că „pe 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu unele excepții – târgurile, piețele sau stațiile de transport în comun”. În plus, odată cu eliminarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții se va renunța și la restricțiile privind programul operatorilor economici. Asta înseamnă că nu va trebui să mai părăsim restaurantele la ora 21:00, ci vom putea să ne bucurăm de o seară târzie în oraș, cu prietenii.

„Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a adăugat președintele.

Măsurile vin în contextul în care în ultimele săptămâni campania de vaccinare „a prin viteză” și un număr tot mai mare de persoane s-au imunizat.

Măsuri de relaxare de la 1 iunie

De la 1 iunie este așteptat un nou prag de relaxare. Klaus Iohannis a anunțat că „în interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante.

Vor putea fi organizate nunți, botezuri și mese festive în exterior, cu maximum 70 de participanți, iar la interior cu maxim 50 de persoane. În cazul în care participanții sunt vaccinați, se renunță la restricțiile privind numărul de persoane. Similar, în sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.

 

Președintele atrage atenția, însă, că „relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.”


Citește și: