Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane

8 decembrie 2016 | Noutati

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala?

Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca vorba „sa ai un portofel gras” sa capete un alt sens, pentru ca bancnota este facuta din polimer si urme de seu (adica, grasime de vita).

vegan
sursa foto: finedininglovers.com

Optiunea pentru o noua bancnota din plastic polimer a fost evidenta, pentru ca e mult mai rezistenta. Insa, nu a fost explicat si motivul pentru care a fost folosita grasimea de origine animala.

Englezii vegani si vegetarieni si-au manifestat nemultumirea pe Twitter, dar si prin petitii, prin care cer retragerea bancnotei.

Unele restaurante vegane au dus aceasta batalie chiar mai departe si au anuntat ca nu accepta plata cu acest tip de bancnote.

Un astfel de exemplu este cafeneaua Rainbow din Cambridge. Sharon Meijland, proprietara acestei cafenele pentru vegani a spus ca in urma acestei decizii a primit si amenintari, dar ca acest lucru o face sa fie si mai determinata.

Cu toate acestea, exista si voci care spun ca aceasta cafenea, care de-a lungul timpului a fost nominalizata pentru mai multe premii, printre care si Cel mai Bun Restaurant Etic in cadrul galei pentru premiile The Observer Food Monthly Awards, are in meniu si produse care contin ingrediente de origine animala.

In acelasi timp, nu doar vegetarienii si veganii sunt ofensati de aceasta noua bancnota, dar si cetatenii englezi hindusi, de exemplu.

Banca Angliei sustine ca noua bancnota contine cantitati infime de grasime animala si ca e absurd ca cineva sa fie ofensat de acest lucru.

Voi ce parere aveti? E indreptatita aceasta nemultumire sau exagerata?