Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.407 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   918 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.468 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.953 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   695 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   803 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   739 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.719 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.716 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   701 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.364 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.482 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   957 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   670 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   501 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   892 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.115 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.364 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.692 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   917 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.082 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.849 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.033 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.026 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Problema de personal sau o problema de cultura?



David Contant, Mihai Soare  (Dec 2013)
9.822 Vizualizarivizualizari
17 Comentariicomentarii
32 placut 
1 displacut 

 

InterculturalPe langa problemele financiare sau birocratice, problema cu personalul este una dintre cele mai importante in gestionarea unei afaceri. Dar, nu numai. Este un concept prezent in toate sectoarele economiei. In criza socio-economica, el a devenit foarte evidenta, din cauza accentuarii migratiei pe piata muncii.

In bucatarie, mai mult decat in alte locuri, pastrarea anumitor standarde, depinde mult de personal. Mai precis, de nivelul lui de calificare. Pentru existenta sau supravietuire, o afacere, chiar si in domeniul bucatariei, se poate adapta la calitatea slaba a calificarii de pe piata de munca. Asta inseamna, bineinteles, coborarea standardelor. Asa se face ca avem afaceri care prospera in detrimentul calitatii produselor gastronomice si al aportului pe care acestea il aduc la cultura tarii sau regiunii respective.

Nu este deloc intamplator ca cele mai mari gastronomii regionale sau nationale, sunt prezente alaturi de siteme si institutii de pregatire profesionala de nivel superior. Gastronomia franceza, nu se invata mai bine in Franta decat in Balcani, numai pentru ca difera ingredientele. In Romania, gastronomia are un potential imens, dar din pacate, nu are multe altele in favoarea ei cand o punem langa marile gastronomii ale lumii, pentru ca este la un nivel instinctiv si nu isi constientizeaza propriile avantaje si lipsuri.

Cati dintre copiii supradotati ai Romaniei ajung, ca adulti, sa lucreze munci mediocre, sau mult mai rau? Mostenirile nevalorificate se pierd pentru totdeauna. Acelasi lucru se intampla deopotriva, cu mostenirea genetica si cu cea culturala.

Daca ne uitam la statistici, in Romania sunt mai mult decat suficiente scoli in domeniul ospitalitatii, care genereaza un numar mare de personal calificat. Dar ce inseamna o scoala care califica personal in arta culinara? Ca in cazul altor meserii, pentru o pregatire temeinica, nu este suficienta deprinderea cu practica unui anumit lucru, ci este nevoie de cunoasterea unor domenii care sunt complementare cu meseria respectiva si intelegerea proceselor care duc la produsul finit, dincolo de intelegerea privitorului, avizat sau nu. Una este sa conduci foarte bine o masina si cu totul altceva sa stii in amanunt cum functioneaza motorul.

Asa cum pregatirea unui artist plastic nu consta numai in modalitati de vopsire a panzei, ci presupune intelegerea perspectivei, a volumului obiectelor si a efectelor luminii, din acelasi principiu, un bucatar trebuie sa asimileze notiuni de fizica pentru a intelege cum sa fiarba, sa opareasca, sa prajeasca, sau sa congeleze, notiuni de chimie pentru a combina corect anumite ingrediente, sau notiuni de de limbaj vizual, pentru a crea o farfurie apetisanta si pentru ochi, nu numai gustativ. Nu in ultimul rand, notiuni de etica. Toate acestea, trebuie asimilate in aceeasi masura cu abilitatile practice, in timp.

Pregatirea unui bucatar profesionist dureaza ani buni, pe cand o scoala romaneasca rezolva problema in sase luni, din care, o mica parte reprezinta pregatire teoretica. Acestea nu pot fi considerate scoli, ci niste firme care organizeaza cursuri de instruire. Cine nu mai crede in Greuceanu, isi da repede seama ca este vorba, pur si simplu, de pregatire superficiala.

Acest tip de instruire la minut, nu isi propune formarea de personal pentru bucataria gastronomica adevarata. Ci pentru fast-food si posturile cele mai de jos de pe vasele de croaziera. Noii bucatari, pleaca in lume cu diploma in mana, incercand sa inceapa o cariera, dar nu numai abilitatile dobandite, ci nici diploma, nu prea valoreaza mare lucru. Nu din punct de vedere legal, ci pentru ca toata lumea cunoaste relitatea formarii profesionale din Romania. Bucatarii se bazeaza mult pe abilitati dobandite pe cont propriu, pornesc de foarte jos si in timp, ajung prin multa munca, la ce obtin alti bucatari dupa o pregatire temeinica.

Pentru ca un bucatar de tip Greuceanu sa faca performanta, ii trebuie o vointa de fier si calitati native superioare. El este aruncat intr-un mediu extrem de dur, fara pregatirea necesara pentru a-i face fata. De aceea trebuie respectati cu atat mai mult, romanii care reusesc la un nivel foarte inalt in gastronomie.

Dar acestia sunt, din pacate, foarte putini, in comparatie cu numarul absolventilor. Dintre ceilalti, unii se multumesc cu un salariu minim, fara sa aspire la emancipare profesionala. Altii gatesc la televizor in diverse concursuri si emisiuni, unde nu sunt apreciate pregatirea si abilitatile lor, ci devin celebrii peste noapte, pentru abilitatea de a face show. Adica rating. Cand supravietuirea profesionala sau castigarea unui salariu devine o lupta atat de apriga, unde ne mai imaginam ca ar mai putea incapea si etica profesionala?

In acest fel se creaza false modele profesionale si creatori de pseudo-cultura gastronomica, iar the people problem devine the culture problem.

Ce ramane de facut?


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Angajatii daca sunt asa destepti, sa se faca ei patroni. Pana atunci ciocu’ mic si joc de glezne. In afacerea patronului nu dicteaza nimeni. Cat despre ” friptura pusa in cap” , cumpara-ti tu masina de fitze si tableta daca crezi ca te duce capu’ bai chelner.

Reply

Eu vreau sa descriu aici ce am patit ca sa nu mai pateasca si altii la fel, anul trecut in vara am avut nevoie de o diploma de bucatar pentru angajare, am fost atras de o reclama inselatoare ale unora de la cfpdr de la pasajul Muncii care spuneau ca fac cursuri autorizate de bucatari de doua luni, am fost doar de doua ori la cursuri si apoi la examen, dupa examen, surpriza….in loc de un certificat de calificare am primit unul de initiere de 228 de ore si acum trebuie sa merg din nou sa fac un curs de calificare la alta scoala fiindca diploma primita nefiind de calificare nu mi-o recunoaste la resurse umane. Eram foarte fericit daca faceam un curs de 5-6 luni de la inceput si daca nu eram inselat de cei de la cfpdr.Vedeti ca au multe reclame inselatoare si cand am fost la ei mi-au spus ca asta se numeste marketing, inselaciunea este marketing?

Reply

Intr-adevar nu mai exista scoli gastronomice, dar si din cele ramase nu prea mai ies copii competenti si cu atat mai putin doritori sa munceasca in aceasta meserie care iti fura proape tot timpul liber, toate sarbatorile si toata viata.
Deasemenea nu am vazut vreun absolvent care sa isi doreasca sa faca practica sase luni, un an, fara pretentii, pana cand face bataturi la piciore, degete, sau pana cand se da jos dimineata din pat si are impresia ca a calcat pe un arici. Termina scoala si vor salarii mari, ca ei nu pot munci pe un salar de mic. Aici mai e o problema.

Reply

Sant de acord cu David,imi aduc aminte cand am inceput aceasta meserie in 1990 la Athenee Palace ca ajutor de ospatar,pregatirea unui NOVICE se facea cu mai multa atentie inclusiv,erai trimis la scoala OBLIGATORIU (Turism Hotel).Totul este diferit din pacate acum nu mai exista pregatirea necesara a unui lucrator in alimentatia publica,totul se face foarte rapid si superficial,si ne mai miram ca,DE CE avem atatia’ BUCATARI FAIMOSI’
Recomand ca proprietarii de restaurante sa angajeze numai oameni cu experienta .

Reply

Este o problema De societate…din pacate LA noi in Tara NU se vrea De sus…iar De LA fiecare dintre noi nu se doreste vreo lupta pt ceva. Lasa ca merge si asa ..si patronii si angajatii. Ce schimbari sa fie? Barfim LA cafea, ne plangem si apoi cand sa ne cerem drepturile plecam capul si rugam frumos Trist….

Reply

Foarte adevarat….si foarte trist. Nu numai pentru profesionisti, ci pentru clienti

Reply

Urmaresc de ceva vreme articolele Domnului Contant si sunt mai mereu de acord cu cele scrise de domnia sa. Se vede ca este nu numai un excelent bucatar, dar si un fin observator al mediului in care ne desfasuram activitatea. Ma bucur ca abordati probleme reale ale industriei ospitalitatii si va multumesc, salutand totodata interesul etern al Doamnei Dr. Gabriela Berechet fata de sistemul de invatamant profesional atat de vaduvit de fonduri si sprijin guvernamental. Cum cei sapte ani de acasa sunt esentiali in viata sociala a copilului, atat de esentiala este pregatirea TEORETICA in activitatea bucatarilor, cofetarilor, brutarilor si ospatarilor. Fara o intelegere corecta a fenomenului pregatirii si servirii hranei din partea acestora, sanatatea consumatorului este pusa in pericol. Cum bine spune Domnul Timofti, o discutie pe aceasta tema ar putea aduce o raza de speranta pentru cei carora le pasa, dar ar putea fi si un inceput pentru tinerii care doresc sa ia drumul nostru.

Reply

110 % de acord cu cele scrise in acest articol.

Reply

Din pacate cei care termina un curs profesional si reusesc sa se angajeze intrun restaurant dau acolo peste cei mai mari si buni bucatari din lume ,ori cum nu stiu ei multe dar mai invata si multe prostii pentru ca asa la invatat SEFU :))))

Reply

    ori cum stiu ei mai multe, decat la invatat sefu’. O mica caracterizare, o gasesti putin mai jos, la comentariul domnului Marian Timofti. Din pacate, te las pe tine sa ghicesti a cui este caracterizarea.

    Reply

Trist si adevarat! As spune uzurpare de calitati oficiale! Personal, n-am nimic cu iubitorii de gastronomie, trecuti prin focul unui show TV, in care arbitrarul sau votul publicului au dat castigatorul! Cred insa ca fiecare trebuie sa-si stie locul! Asta inseamna educatie! Educatia in gastronomie incepe la scoala si se desavarseste pe parcursul carierei! Ea nu incepe din carti scrise de poeti sau caietele bunicii, pentru ca in restaurant nu e nici biblioteca si nici sufrageria bunicii! Restaurantul, prin vocatie, trebuie sa genereze profit! Asta inseamna munca multa, uneori nenormata, rezistenta fizica, memorie buna, simt olfactiv si gustativ dezvoltat, organizare, ingeniozitate, simt artistic!
Bucurestiul – micul Paris – NU are o scoala adevarata pentru gastronomie! A avut si a pierdut-o! Romania NU are o scoala adevarata pentru gastronomie! E nevoie de spatii utilate pentru a invata, e nevoie de formatori cu experienta practica si pedagogica, e nevoie de schimburi de experienta si stagii de practica reale, cu itemuri bine definite in ceea ce priveste achizitia de abilitati cognitive si deprinderi practice in aceste stagii de practica!
Nu este mai putin adevarat ca intr-o asemenea profesie MOTIVATIA este foarte importanta!
De ce ar vrea cineva sa fie BUCATAR sau OSPATAR sau COFETAR? Pentru ca are disponibilitate mai mica pentru efortul intelectual al memorarii unor citate, legi, formule? Ma indoiesc! La cate se intampla in domeniul ospitalitatii … de la retete noi la tehnologii, aparate, echipamente, moduri de inregistrare a comenzilor si de transmiterea lor…ma indoiesc! E cert ca e vocatie! Iar aceasta vocatie trebuie identificata precoce si valorificata!
In fine, m-am abatut putin de la subiect, dar adevarul este ca ma DOARE ca pseudo-formatori se ocupa de formare in domeniul artei culinare, ca pseudo-scoli fac prostitutie profesionala in calificare si mai ales ca un cadru legislativ foarte lax a lasat sa fie posibil asa ceva!
Stimez bucatarii, ospatarii, cofetarii pentru ceea ce sunt si fac! Fara ei, cele mai frumoase momente ale vietii noastre ar fi extrem de triste! Bravo, David! Encore une fois, geniale article!

Reply

Pregatirea lasa de dorit ne avand unde sa invete sa se pregateasca pe domeniu ,diplomele se elibereaza fara macar o zi de scoala ,profesori fara experienta ,restaurante (patroni care habar nu au despre alimentatie)ospatari fara educatie neavand experienta sa vanda produsul,bucatari indoctrinati pe o ramura a bucatariei vechi (fara o academie de gastronomie o scoala in care sa te invete bazele intr o bucatarie)salariul prost care il ia un bucatar si ospatarul ,prost motivati..o federatie de bucatari de tot rahatul ,certuri nici nu mai stii unde sa te inscri .Asa ca domnulele David Contan dumneavoastra stiti care sunt problemele in Romanaia ,poate puneti dumneavoastra bazele unei academii de gastronomeie .O zi buna.

Reply

Un subiect foarte actual și important. E adevărat că sunt multe constrângeri pe piață, că e o lipsă importantă de cultură – atât a managerilor sau ospătarilor cât și a clienților, dar eu cred că singurul mod de a crea valoare adevărată și de durată este acela de a face lucrurile așa cum trebuie, educându-ți colegii, angajații și chiar clienții. Sigur, cu răbdare, diplomație, tact, dar cu determinarea necesară pentru a reuși.

Reply

Nu numai pregatirea personalului este deficitara. Asa cum bine stim…”pestele de la cap se-mpute” !
Cate locatii se mai deschid, astazi, dupa macar o luna de pregatire cu personalul?? Dupa sesiuni intregi de degustari ale preparatelor unde bucatarii explica ospatarilor cum sunt preparate felurile de mancare, care este asocierea corecta cu vinul (daca au un sommelier), cum trebuie expolicat clientului si puse in vedere diferitele ingrediente care pot crea o alergie acestora?
Mai avem “patroni” de restaurante care vin din domeniu?? Cu experienta de 1-2 generatii?
Si daca am avea, toate acestea, mai avem acei clienti educati, amatori de o seara la restaurant, sau doar “fitosii” care nu respecta munca ospatarilor, care isi expun pe masa (locul de munca al ospatarului)telefoanele mobile, portmoneele si chei de masina, ba chiar tablete de-ti vine sa le pui friptura-n cap. prin modul de adresare al clientilor se educa si ospatarul. Il tratezi cu bai fata sau baiete, te trateaza…. la fel. Sunt prea multe de comentat. Prefer o discutie mai ampla pe aceasta tema.

Reply

ar putea fi si o problema de cultura, atunci cand angajatul nu uita sa mai puna si el mana pe o carte :)

Reply

Din pacate nepotismele si relatiile de prietenie au prioritate in fata celor calificati,din toate punctele de vedere

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six + 8 =