Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.695 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.185 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.779 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.256 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   811 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   1.005 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   846 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.923 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   1.017 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   4.121 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   820 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.790 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.682 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.105 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   804 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   585 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   1.011 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.234 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.697 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   6.745 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   1.035 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   3.184 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.927 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.341 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.167 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Raftul cu carti: „Lectii de franceza” de Peter Mayle



Tiberiu Cazacioc  (Mar 2013)
12.300 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
3 placut 
0 displacut 

 

Am auzit pe cineva spunand ca una din misiunile istorice ale Romaniei ar fi aceea de a salva horticultura Olandei. V-ati prins, nu?! La piata de flori Cosbuc din Bucuresti dar si in pietele urbane din alte orase, pana in cel mai indepartat colt al tarii noastre, nimic nu pare a se opune acestei sarcini importante. Poate doar dvs. si noi, care, citind printre randuri ne dorim o gastronomie altfel, macar la noi acasa. De aceea, intre doua-trei (sau mai multe) experiente culinare, dupa buzunar si imprejurari, nu ezitati sa incercati si un pic de lectura. Restograf.ro va propune si imaginatie nu numai extaz culinar pragmatic. Cartile despre gastronomie sunt importante pentru a depasi un anume orizont limitat al cunoasterii. De aceea, cu aceasta recenzie, continuam calatoria inceputa de curand, prin paginile unor carti (tiparite si in Romania) ce au de-a face cu gastronomia sau cum ne place sa spunem, eco-gastronomia.

Am primit cartea de la colega mea Alina, poate pentru ca nu are nevoie de lectii de franceza, mai ales in domeniul gastronomiei, de la un britanic. Sau poate pentru ca stie ca fiind eu apropiat de fenomenul Slow Food, m-am intemeiat un pic pe acest domeniu. Cartea Lectii de franceza (editura RAO, 2008, trad. Alexandru Popescu) este o culgere de povestiri despre intamplari mai mult sau mai putin neasteptate, traite de un britanic in Franta profunda a traditiilor culinare. Pe ici pe colo ne aducem aminte de stilul umoristic al lui Jerome K. Jerome, din „Trei intr-o barca nemaipunand la socoteala cainele”. Dl. Peter Mayle a luat lectii culinare din chiar cultura inamica britanicilor, de pe „meleagurile Frantei” traind „aventuri […] cu furculita, cutitul si tirbusonul”. Britanicul pretinde ca atunci cand a fost pus in situatia de a trai prima sa intalnire neasteptata si aproape incredibila (n.m. de gradul III) cu bucataria si obiceiurile culinare frantuzesti, a fost un accident si pe atunci lucra in publicitate. Sa zicem ca o fi fost asa, desi un om din clasa „Mad Men” totusi are oarece privire mai larga asupra pasiunilor omenesti. Un dubiu avem si cu privire la numele adevarat al scriitorului, ce poate fi foarte bine un nume literar.

Ce nu punem la indoiala este faptul ca el insusi spune despre cartea sa, la pagina 142, ca „[…] este o carte […] despre targuri si festivaluri care au legatura cu mancarea si bautura […]”. Nu, nu este un ghid turistic ci chiar povestea unor intamplari cu oameni, pe ici, pe colo, prin provinciile franceze, care au ca subiect culinar preaplinul stomacului datorat uno rafinate preparate bazate pe „[…] broaste si trufe. Sangerete, serpi, burta. Chestii de acest gen.” Intamplarile despre care aflam, cu umor si sinceritate, relatate cu uimire si minunare, ne pun din nou, in situatia, ca romani, sa ne intrebam, spre comparatie, de ce noi nu avem, de ce nu am pastrat si de ce nu am aparat mostenirea gastronomica, atat cat a fost, de-a lungul deceniilor de istorie comunista ce ne-au dezbracat de burghezia bucatariei autohtone. Si ne-au adus chiar in pragul bucatariilor comune de bloc.

Peter Mayle descopera rand pe rand, un festival al trufelor, uimitor, La Messe des Truffes, de la Richerenches. Dupa aceea este dezvaluita in mecanica sa sociala, o sarbatoare completa a puilor de balta, La Foire aux Grenouilles. In toate aspectele sale haioase dar duioase. Urmata de revelarea unei traditii aparte, Les Glorieuses, a preparatelor din pui de gaina, de rasa. Acestia sunt puii de Bresse, aristocratii cu picioarele albastre. Ajungem apoi, purtati de Peter Mayle, in miezul unui festival pantagruelic al branzei, La Foire aux Fromages. Melcul este pretextul pentru a ajunge simbolic in fenomenul Slow Food, mai exact spus chiar la un traditional eveniment culinar dedicat melcilor, preparati uimitor in multe feluri. La Foire aux Escargots. Vinurile, Doamne binecuvanteaza-le!, nu sunt uitate, si nici detoxifierea de final, la bai. Totul ne face, cum v-am spus, sa ne imaginam nu neparat replica acelei bucatarii in Romania, ci lipsa unei puternice gastronomii clar romanesti, a unor festivaluri in jurul unor rase de animale rare, fetis sau chiar lipsa unei lupte culturale de calitate pentru pastrarea unor traditii culinare. Asa cum bine spun cei priceputi, se poate gati cu legumele si fructele si cu plantele aromatice din Romania. Cu carnea de la animalele si pestii, specifice acestei tari minunate. Ne ramane noua sa devenim, prin alegerile noastre, luptatorii pentru o renastere gastronomica a Romaniei. Cititi Peter Mayle si veti spune „Si in Romania se poate!”

RESURSE

Peter Mayle, „Lectii de franceza”, trad. Alexandru Popescu, Bucuresti, RAO International Publishing, 2008; titlu original „French Lessons. Adventures with Knife, Fork and Corkscrew”, 2001, Escargot Productions Ltd.

La Messe des Truffes, link: http://bit.ly/1099OrS
La Foire aux Grenouilles, link: http://bit.ly/147LslQ
Les Glorieuses de Bresse, link: http://bit.ly/Zocu3F

*


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Da, Peter Mayle e savuros. Recomand cu caldura Un an in Provence care descrie toata aventura mutarii unei familii de englezi pe taramurile insorite ale Frantei.
Are de toate: gastronomie, diferente culturale, bricolaj si renovari, life style, peripetii la tot pasul. Veti rade cu pofta, garantat.

Reply

Adica o tehnica de covsnreare a carnii in untura, cam cum se practica si pe la noi, la tara, cu carnea de porc. Bun, nimic de zis, dar de consumat cu moderatie, daca nu vrei sa cresti colesterolul exponential (asta daca nu te multumesti cumva cu cele trei frunze puse alaturi :).Apropo, daca iti place carnea de rata/gasca, sa stii ca Banatul abunda de astfel de retete , printre care si o spectaculoasa reteta de gasca umpluta. Se cunoaste chiar si tehnica foie gras-ului la noi (desi se numeste indopatul gastelor ), dar eu consider ca e o cruzime fata de animal. Si nici nu ma dau in vant dupa foie gras.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− 5 = four