Despre Fire Club

Pentru fiecare generaţie cu siguranţă a existat un loc în Bucureşti unde se întâmplă ceva ce nu se mai întâmplă nicăieri...În anii 70 şi 80, locurile au fost Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa" şi celebrul Club A.

Anii 2000 au fost cu siguranţă adjudecaţi de "Fire", club situat în centrul istoric al capitalei. Undeva pe strada Gabroveni din zona Lipscani exista din anul 2000 un loc sinonim cu o generaţie. Locul unde muzica necomercială sau să-i spunem "neacceptată" de alte cluburi din motive comerciale a prins viaţă pentru prima dată.

Locul unde cei care voiau să trăiască, să simtă şi să experimenteze altceva veneau săptămânal, iar "Fire" a devenit un club unde mulţi dintre puştii de atunci s-au regăsit, iar după ce treptat s-au identificat cu locul, au legat prietenii şi putem vorbi astăzi practic despre formarea unei familii. Familia "Fire Club".

Trupele generaţiei 2000 precum Emil, Coma, Crize, AB4, DoDiez sau Pistol cu Capse au urcat pe scenă în acest club pentru prima oară, începându-şi cariera şi practic propriile poveşti. După aceea, rând pe rând au cântat în "Fire Club" cei de la Implant pentru Refuz, Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Paraziţii, OCS, Şuie Paparude, Nightloosers sau Luna Amară.

Multe trupe au concertat în "Fire Club", iar la un moment dat a cânta în acest loc era o "necesitate" pe cartea de vizită a oricărei formaţii rock care se respectă. Mai multe, pe scena din "Fire" au ajuns şi trupe "de afară". Clubul din strada Gabroveni nr.12 a fost vizitat de formaţii precum "Therapy?", "Born from Pain", "Nomeansno", "25 ta life", "Kultur Shock" sau "Last Hope", un deliciu pentru fanii care nu au avut ocazia să vadă astfel de trupe. "Fire Club" a ieşit din tiparul impus de restul cluburilor bucureştene şi prin organizarea unor seri tematice special dedicate unor curente muzicale care până nu demult erau practic imposibil de organizat în vreun loc din România...

Este vorba de muzica de calitate însă necomercială. Cu alte cuvinte fără haine de gală invizibile... Până la "Fire ", nimeni nu a încercat măcar să acorde atenţie unor genuri muzicale de calitatea celor pe care "Fire" le-a promovat cu suces. Sau, mai bine zis, nimeni nu a încercat ceea ce "Fire" a reuşit din prima...Iar asta a făcut ca "Fire " să se ridice peste celelalte cluburi şi să fie cu adevărat un loc unde ceea ce se întamplă în Occident devine posibil şi la noi.

Festivaluri de rock şi hip hop unde mulţi au făcut cunoştinţă pentru prima dată cu ceea ce se întâmpla în "cultura celor 4 elemente" au fost binevenite de toată lumea. "Fire Club" este un loc unde cu adevărat s-a scris istorie la începutul anilor 2000 pentru cultura underground.

Dacă "Fire Club" nu exista, poate că multe dintre formaţiile noii generaţii pe care publicul le apreciază nu ar fi apucat să existe la rândul lor...

Dar dacă ar fi să găsim un corespondent pentru "Fire" - chiar şi păstrând proporţiile - aş împinge până la extrem comparaţiile şi aş menţiona New York-ul cu al sau club "CBGB" şi San Francisco, unde încă mai există celebra Gilman Street. Pentru Bucureşti există strada Gabroveni şi mai nou strada Covaci, iar la numerele 12 (Gabroveni) şi 7 (Covaci) se găseste liderul "Fire Club".

Pub, Cafenea, Bar, Berărie, Club

www.fire.ro

Visa, Mastercard

Parcare publică

Centrul Istoric / Ultracentral

Gabroveni 12 sau Covaci 7

10:00 - 04:00

Rating și review-uri