Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.600 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.106 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.692 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.137 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   777 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   963 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   818 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.862 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   984 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.962 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   770 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.621 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.585 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.041 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   756 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   559 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   962 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.191 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.555 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   5.682 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   995 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.294 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.054 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.191 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.118 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Restaurantele din Bucuresti (partea a II-a: dusmanii mancarii bune)



George Butunoiu  (Jan 2012)
30.942 Vizualizarivizualizari
30 Comentariicomentarii
46 placut 
1 displacut 

 

In articolul precedent am incercat sa trag niste concluzii dupa ce am vizitat si am evaluat peste 400 de restaurante din Bucuresti in ultimii trei ani si ceva, restaurante despre care am tot scris aici, pe Restograf. Una dintre concluziile cele mai surprinzatoare a fost aceea ca bucurestenii par sa fie mult mai putin pretentiosi la mancare decat la servicii si la ambianta localurilor, in general. Si asta spre diferenta de straini, si nu numai cei din Europa Occidentala, care au o scara a valorilor oarecum pe dos. Nu e de mirare, deci, ca patronii de restaurante isi baga aproape toti banii in amenajari si decoruri, de nu le mai ramane mare lucru in buzunare atunci cand ajung la bucatarie si la camara.

Chiar daca suntem evident impotriva curentului, noi, cei de la Restograf, ne luptam pentru o mancare mai buna si mai sanatoasa. Si nu putine critici sunt trimise la adresa noastra, din toate directiile. Dinspre partea patronilor de restaurante si a bucatarilor, in primul rand, pentru ca e mult, mult mai usor sa vopsesti pereti si sa combini decoruri si mobilier care sa-i faca pe concurenti sa moara de invidie, decat sa gasesti produse de calitate si sa pui o mancare buna in farfuria clientului. Care client, fie vorba intre noi, nici nu prea mai stie ce e aceea… Dar chiar si din partea lor, a clientilor, care chiar cred ca toate cele 150 de mancaruri din meniul unui restaurant pot facute din produse proaspete, acolo, in bucatarie, si nu ii mira ca pot primi 10 feluri de mancare in 15 minute, noaptea tarziu, aproape de ora inchiderii.

Si Guvernul si ceilalti de teapa lor incurajeaza din plin starea aceasta de lucruri. Mai au foarte putin pana sa ajunga sa-i oblige pe cei din restaurante sa ia doar produsele acelea oribile de la supermarketuri sau de la marii producatori industriali, pentru ca numai aceia au toate certificatele pe care ti le cer acum cei care vin in controale. Mi-i si inchipui facand zilnic brainstorming ca sa mai nascoceasca nazbatii fara numar, incat sa devenim o tara de infractori, ca sa fim cu totii la mana lor. Ca patron al unui mic restaurant, daca te duci cu buna-credinta la piata ca sa cumperi o gasca, o rosie, niste branza, legume sau fructe, esti deja un nelegiuit! Fiindca da, rosia aceea de la piata poate fi cumparata de douazeci de bucuresteni si mancata la ei in bucatarie, insa nu poate fi mancata de aceiasi douazeci de bucuresteni la restaurantul din colt.

Asadar, mancarea buna are multi, foarte multi dusmani in Bucuresti. Bucurestenii insisi, in primul rand, care nu numai ca nu iau atitudine ca sa-i penalizeze pe impostori si pe lenesi, ci se lasa cu incantare manipulati cu oglinjoarele si cu margelele colorate de pe peretii restaurantelor. Clientii sunt sensibili la butaforie, la prezentarile bombastice ale felurilor de mancare, si in meniu si in farfurie, insa goale de continut, la spectacolul adesea deplasat si penibil al servirii ceremonioase si teatrale. Se simt importanti si bogati cand se vad inconjurati de lucruri scumpe si lucioase, pe care ei nu si le pot permite acasa, cand isi inchipuie ca chelnerii sunt servitorii lor si cand acestia le gadila orgoliul si chiar ii lasa sa creada asa ceva. Mancatul propriu-zis, calitatea si gustul mancarii sunt acte si atribute individuale, pe care le vezi, le simti si le stii doar tu. Pe cand prezenta in locurile publice cu markeri sociali, ceremonialul ostentativ si imaginea farfuriei sunt acte sociale, care te pun in valoare in fata celorlalti din jur. De aceea…

Si patronii de restaurante si bucatarii au tot interesul ca sa aiba cat mai multi clienti de acest fel. Vanitosi, exhibitionisti, usor impresionabili si manipulabili. Tentatia muncii putine e irezistibila pentru multi dintre ei, de cand cu supermarketurile, cu semipreparatele, cu aromele artificiale si cu potentiatorii de gust, cu furnizorii de mancare preparata, ambalata in vid si adusa direct in bucataria restaurantelor, fara sa mai treaca prin magazie, in caserole ermetic inchise. E greu de crezut ca acestia, patronii si bucatarii, adica,vor schimba ceva de bunavoie, doar “de amorul artei culinare”.

Cat despre guvernanti, nicio sansa din aceasta directie. Suprareglementarea, normativele de de tip preventiv, nu reactiv, sunt principala lor arma in lupta cu populatia si sursa lor sigura de venit si de bunastare. In lumea anglo-saxona, la americani si la englezi, unul dintre principiile filosofice fundamentale, care sta la baza intregului lor sistem politic si legislativ, este ca cetatenii, fie ei furnizori, clienti sau orice altceva, sunt de buna credinta. Si acolo statul se straduieste sa-i depisteze si sa-i pedepseasca doar pe cei care deviaza de la lege, de la norme si reglementari. In Romania lucrurile stau taman pe dos: Statul si guvernantii pleaca de la principiul ca toti suntem potentiali infractori si se ocupa mult mai mult de infractiunile necomise decat de cele faptuite. Aproape toata legislatia de la noi e conceputa in sensul prevenirii infractiunilor viitoare, potentiale, imaginare, pe cand pedepsirea celor dovedite e adesea rizibila sau de-a dreptul inexistenta. Si nici ei nu au interesul sa schimbe ceva, ba dimpotriva! Au ajuns deja la lungimea si la curbura castravetilor, la boabele de fasole masurate cu sublerul, si nu se vor opri decat atunci cand mancarea din fiecare farfurie va fi facuta din exact aceleasi produse si va avea exact acelasi gust, pana in cel mai mic si ascuns local din Bucuresti, din Romania si din Comunitatea Europeana. Apoi vor trece la altceva.

Prin urmare, ce facem noi cu Restograful e ca un fel de lupta cu morile de vant…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







As vrea daca ajungeti la Buftea cumva, sa intrati la Calul Balan, un restaurant de renume candva care se incadreaza perfect acum in categoria “restaurantelor strigoi ale comunismului”, pe care le-ati tot analizat p-aici.

Reply

@GB et alia: Exista o filosofie si o organizatie, Slow Food care are deja o prezenta activa in Romania si in lume. Militeaza pentru dreptul la hrana. Pentru ecogastronomie. Iar in Romania sunt destule filiere si activitati de suport pentru hrana, produse locale. Ca la revolutii, si in domeniul hranei este nevoie de numere. Romania, Slow Food nation…http://slowfoodro.blogspot.com

Reply

Sunt intru totul de acord cu cele scrise in articol. Sunt implicat direct in domeniul acesta si am si primit ceva palmute de la dvs. Nu ma supar. Cum ar spune un “fost”: De critica avem nevoie tovarasi! Felicitari pentru ceea ce faceti!!!

Reply

si eu va felicit pentru ceea ce incercati sa faceti si sper din tot sufletul sa ajungem si noi sa avem standarde la mancare si nu flux,haccp,iso si mai stiu eu ce; poate reusim sa ne concentram pe farfurie si nu pe pereti:))
eu unu am umblat un pic si am ajuns sa cred ca noi romanii suntem mai catolici ca papa nicaieri nu am intalnit legile noastre absurde referitoare la alimentatie publica ,si unde mai pui ca iti vine in control un semianalfabet in stare de ebrietate si iti explica, ca nu e bine sa tii carnea afara 10 minute, dar acelasi cretin cu diploma ar trebui sa invete intai ca, carnea nu se pune din frigider pe gratar…succesuri multe

Reply

Felicitari si multe succese! :) Avem nevoie de cultura culinara si de informatii reale.

Reply

Foarte utile si articolele si in egala masura comentariile cititorilor site-ului!!!Marturisesc, ca desi un vizitator curent al restaurantelor, din cauza profesiei, nu m-am gandit niciodata la chestia cu centrele de mancare semipreparata care distribuie catre restaurante. Cred ca cel mai bine comandam din meniuri lucruri simple, gen salate/paste care sunt cu un risc mai scazut de semipreparare sau pastrare congelata! Imi inchipui ca la firmele de catering care ne livreaza mancarea la pranz la birou, situatia e si mai complicata!

Reply

daca toti clientii ar vedea cum este preparata mancarea,cum sunt depozitate alimentele,cum sunt “spalate” legumele si carnea in majoritatea bucatariilor de restaurante ar prefera sa manance acasa

Reply

Draga G, Felicitari pentru partea a II a a articolului despre mancarea buna si inamicii sai ( constienti sau nu )

Nu sunt deloc de acord cu tine atunci cand spui ca te lupti cu morile de vant … Gresit … Spui niste lucruri foarte utile … Eu de exemplu, nu am sesizat pana sa citesc articolul tau, necesitatea faptului de a separa cele doua planuri – cel superficial – al decorului, briz-brizurilor de pe pereti si cel real – al continutului din farfurie. Adica cumva le-am tratat cumva la pachet, si acum imi dau seama ca nu a fost corect. Apropo de chelneri pomposi , nu stiu daca l-ai cunoscut pe un domn poreclit mr bombastic – lucra acum ceva ani la silviu’s – intr-o vila veche prin spate pe la nic-ul din cotroceni, acum am inteles ca e la noua carciuma a lui piedone de pe gramont, avea un stil greu de imitat.

De asemenea, nu am stiut, sau poate nu mi-am dat seama de faptul ca multe restaurante folosesc semipreparate intr-o masura atat de mare, si ca iti poti da seama de acest lucru si din nr de produse din meniu si din rapiditatea cu care esti servit la ore tarzii… Si cu cat ma gandesc mai mult, adicatelea fac o comparatie cu felul in care as putea prepara eu mancarea respectiva, realizez ca pare destul de greu sa ” gatesti” atat de variat si rapid.

Deci iata, cel putin doua motive pentru care munca ta nu este zadarnica, si ca cititorii vor deveni mai informati si mai constienti de ce se intampla in jurul lor.

Mi-a venit acum in cap un exemplu perfect de restaurant plin de decoratii si mancare congelata – hard rock cafe …

multumesc, si iti doresc multa putere se scriere :) , chiar faci un mare serviciu comunitatii locale !!!

Reply

Daca vreodata veti avea drum in Targu Mures Intrati la un Restaurant Italian LA PIAZZETTA

Reply

insistati nu depuneti armele sub nici o forma chiar daca uneori obositi lucru perfect normal sunteti vizitati de foarte multi oameni nu ii dezamagiti nu prmiteti mediocritatii sa cistige faceti in continuare munca de pionierat desi sa recunoastem e epuizanta aveti resursele necesare si nu ezitati sa cereti ajutor la nevoie fiti siguri ca il veti primi

Reply

Am copiat un comentariu pe care cineva l-a pus la acest articol care a aparut si pe http://www.wall-street.ro, pentru ca mi s-a parut destul de semnificativ pentru a fi citit de cat mai multi:

“Am avut” norocul” sa intru in mai multe bucatarii de restaurant, din Buc. si din provincie. Problemele sunt cam aceleasi. Cu un oarecare specific de zona sau sezon. Daca vrei ciorba,atentie! Se face o ciorba de legume si apoi dupa preferinte se pun bucatele de carne de pui,porc sau vita. Repet ciorba este aceiasi.Ciorba de burta de obicei se face in cantitati mari se congeleaza si se tine si cateva luni. Am avut surprize ca si “specialitati belgiene” (felul doi) sa fie congelate mai multe luni.La alte rstaurante inca se mai aduna resturi de carne din cele ramase de la consumatori,se spala,se toaca se mai adauga putina carne,de obicei grasa,si se fac chiftele sau parjoale.Altii mai folosesc carne de calitate inferioara(cap,slung)pentru diverse tocaturi.Nu generalizez dar inca se mai intampla. Sa nu mai vorbim de alimente exirate…etc.”

Reply

    :( :( :( Cine stie si cum sunt depozitate alimentele si materia prima?
    O chelnerita chiar mi s-a laudat cum se face ciorba. Exact cum a spus cititorul. Nu intelegeam de ce ciorba de vaca are acelasi gust cu cea de pui.
    Am inteles, partial, obsesia cu platoul cald. Nu mananc niciodata asa ceva. Mi se pare cea mai periculoasa mancare dintr-un restaurant, pentru ca pot pune orice acolo.

    Reply

Frumoasa analiza. Ma bucur ca inca mai putem gasi mancare buna si nu cu foarte multi bani. Cred ca ar mai trebui mentionat ceva despre interzicerea fumatului in restaurante. Dupa cum ati mentionat, mancarea nu prea mai este punctul forte al restaurantelor, deci cu atat mai greu sa te bucuri de ea cand ai si nasul plin de fum.

Reply

    Pierdem vremea si ne diluam mesajul daca mergem pe mai multe fronturi deodata. Oricum, niciun demers legat de acest subiect nu va avea efect legislativ sau normativ. Insa iti dau perfecta dreptate, abia astept si eu ziua in care se va interzice cu totul fumatul in locurile publice, asa cum se intampla in alte tari.

    GB

    Reply

Subscriu la acest articol. Vreau sa iti sugerez, avand in vedere pozitia ta media, nu crezi ca ar trebui ca tu /Restograf sa aiba si o pozitie civica de informare bucurestenilor? De tiparire de pliante/fluturasi cu sa zicem “Conditii minime…” pt simplu motiv ca sunt multi oameni care chiar nu au habar de aceste lucruri.Cred ca trebuie sa incepem de undeva si sa nu ne mai lamentam de ce se intampla, sa avem o atitudine constructiva -educativa! Si sa nu intelegeti cumva sa sunt de acord cu guvernantii nostri cei de toate zilele. In nici un caz! Deci haideti sa luam atitudine si sa nu ne mai vaitam si sa aratam cu degetul!

Reply

    Pai chiar asta facem, si am facut-o din prima zi in care am lansat restograful – luam atitudine! Noi nu avem nicio sursa de venit din Restograf, totul e platit din banii fondatorilor, asa ca nu ne permitem sa facem cheltuieli disproportionate. Oricum, daca mesajele noastre se raspandesc viral (prin trafic din ce in ce mai mare pe site, prin Internet, email etc.) e suficient incat sa inceapa sa capete o influenta din ce in ce mai puternica si ce scriem noi aici sa inceapa sa fie luat in seama.

    GB

    Reply

Vaaaai, cum sA scrii asa ceva!

Reply

Altfel am uitat sa te felicit, place la mine despre tine. O sa-mi permit un sfat, deh ca romanu’, nu prea stie multe dar e plin de sfaturi: incearca sa desprinzi partea de critica culinara de inevitabilele relatii pe care ti le formezi cu patronii, investitorii, bucatarii si restul personajelor pe care ajungi sa le cunosti. Nu ca pana acum nu ai fi fost obiectiv, dar cu timpul vei vedea ca iti va fi din ce in ce mai greu, paradoxal.

Reply

    Da, asa e, multi au inceput sa ma invite la masa si sa vrea sa fie prieteni cu mine… presiunea e mre! Cu cativa eram prieten dinainte de a lansa Restograful – cu Dragos Petrescu, de pilda, cel care are Caru cu bere, City Grill-urile, Hanurile Berarilor si altele. Vad ca e inca prieten cu mine, desi nu l-am laudat mai deloc…

    GB

    Reply

Absolut adevarat, cam toti marii bucatari sunt de acord ca esenta este data de calitatea ingredientelor, talentul celui care o gateste, monteaza, prezinta etc fiind doar partea de diferentiere. La noi € calitatea € clientilor este cea care seteaza trendul restaurantelor, nu calitatea mancarii. Iar un client care chiar e pasionat de gastronomie sau doar cu o cultura culinara medie nu poateseta un trend. Nu strange numarul, banii si meltenismul care l-ar transforma intr-o nisa ce sa merite atentia.

Reply

:) – pentru cum este scris textul. Pentru situatie: :( :( :(.
Desi mancarurile simple si cu un mare gust au ajuns sa fie un lux, la propriu, nu-i chiar o lupta cu morile de vant.
Cei de la Uniunea Europeana au anuntat ca in urmatorii ani vor sprijini tot mai mult dezvoltarea durabila, punand accent pe agricultura eco si pe sustinerea micilor producatori. La noi, s-ar putea sa ajunga mai tarziu legislatia si implementarea sa se faca defectuos, dar tot se va face ceva. Oricum, la noi, deja exista producatori eco, chiar daca sunt mai mult straini si cea mai mare parte a marfii este exportata.
Sigur nu-i o lupta cu morile de vant, pentru ca stiu cativa oameni carora le-ati dat de gandit despre mancare. Dupa cum stiti si voi, educatia ia timp si este nevoie de multe repetari, asa ca mai dureaza pana inteleg mai multi.
Forta fie cu voi! :) Nu-i chiar o gluma. O spun zambind, dar din text inteleg ca aveti nevoie de multe resurse si nervi pentru a continua.

Reply
georgiana luncasu January 8, 2012 at 9:33 pm

Nu exista o mai buna descriere pentru ceea ce se intampa in restaurantele bucurestene, culorile uneori tipatoare asezonate cu decoruri de gusturi mai multa sau mai putin indoielnice au darul de a atrage atentia de la bucatele din farfurie.

Reply

    In mare cam toti aveti dreptate,cel putin teoretic.Se vede insa ca nimeni nu lucreaza “in bransa”
    1)Ciorbe-nu poti sa faci 3 feluri de ciorbe diferite,macar cate 5 din fiecare fel ca daca nu vinzi decat jumatate restul trebuie aruncat,conform legii.
    2)Cumperi 1 muschi de vita proaspat de 1,5 kg.Vand astazi 1 kg si cu restul ce fac?Conform legii nu ai voie sa congelezi produsele din care refrigerata.Deci restul ori il ia patronul acasa ori il arunca.
    Si exemplele ar putem continua iar dupa teoria voastra ati da faliment in max.30 de zile.Ce vi se pare voua proaspat intr-un restaurant este “proaspat dezghetat”.A existat acum vreo 8 ani in zona Casin restaurantul Villa,numai cu preparate din carne refrigerata,in special fructe de mare.Ce nu se consuma in 48 de ore era aruncat.Preturi prohibitive,au rezistat circa 2 ani.
    Proaspat este ce mananci tu cumparat de tine si preparat de tine acasa.Acasa poti tine 3 zile ciorba sau mancarea in frigider,la restaurant nu ai voie.
    In restaurantul x in care lucrez propunem clientilor sa comande de pe o zi pe alta produse din peste,fructe mare sau carne.Raspunsul este : sa vedem,mai vorbim,va sunam daca ne hotaram,etc.
    In plus clientii cunoscatori au cam disparut,au ramas mai mult cei de fast food si cei care comanda vin rosu la peste.Pardon,si cei de fite….

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


nine − 7 =