Restaurantele si cafenelele incep sa interzica laptopurile si Wi-Fi-ul

7 august 2015 | Noutati

Din ce in ce mai multe restaurante din toata lumea, din Malaezia si pana in Marea Britanie sau Statele Unite, au inceput sa interzica laptop-urile sau wi-fi-ul.

Motivele sunt destul de bine intemeiate si se reflecta atat in ceea ce priveste economia localului, cat si experienta clientilor.

Proprietarul restaurantului Antonio’s Trattoria Calabria din Kuala Lumpur a explicat celor de la Huffington Post de ce a luat decizia de a nu oferi clientilor sai wi-fi, desi in trecut era un serviciu pe care localul il avea semnalizat la intrare:

Ceva era foarte gresit: familii intregi sau grupuri de prieteni veneau sa ia masa, dar fiecare era lipit de smartphone-ul sau. Oare chiar ne dorim sa incurajam acest comportament?

Antonio's TTDI // Sursa foto: Facebook
Antonio’s TTDI // Sursa foto: Facebook

Sigur ca nu! Pentru ca, pana la urma, ne poate afecta relatiile cu ceilalti oameni si poate avea efecte psihologice nedorite de nimeni. Nu?

De asemenea, in SUA multe localuri au inceput sa interzica nu doar wi-fi-ul, dar si laptopurile.

Localuri fara Wi-Fi // sursa foto:
Localuri fara Wi-Fi // sursa foto:  al.com

De ce? Pentru ca laptop-uri + wi-fi gratis = dezastru pentru afacere. Din ce in ce mai multi clienti veneau sa lucreze din localuri, consumand putin si, uneori, ocupand masa aproape toata ziua.

Jodi Whalen, proprietarul localului August First Bakery & Cafe, explica pentru NPR:

Am vazut cum multi clienti veneau, cautau o masa, nu reuseau sa gaseasca niciuna libera si plecau. Era ca si cum banii din casa de marcat zburau pe usa. Multi au fost dezamagiti de decizia de a interzice laptop-urile si wi-fi-ul, dar vanzarile noastre au crescut de atunci.

Restaurante "Screen free" // sursa foto: npr.org
Restaurante „Screen free” // sursa foto: npr.org

Se pare ca din ce in ce mai multi proprietari de localuri isi dau seama de acest lucru si a devenit deja un trend foarte raspandit. Un alt exemplu ar fi San Francisco, unde cele mai apreciate si in voga cafenele nu mai ofera wi-fi, pentru ca acest lucru afecta atmosfera locului, clientii fiind mai preocupati de ceea ce se intampla in telefoane decat de interactiunea umana, face to face.

Este posibil ca pe viitor acest curent sa ajunga si la noi, dar cel mai probabil va trebui sa mai asteptam cativa ani buni. Ce putem face pana atunci? Sa constientizam ca in momentul cand suntem la masa sau cand iesim la bere cu prietenii, trebuie sa uitam de telefoane, pentru binele nostru si al localului in care suntem.