Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.597 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.105 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.688 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.133 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   774 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   961 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   818 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.861 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   984 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.959 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   768 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.616 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.582 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.040 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   756 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   559 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   960 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.191 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.555 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   5.665 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   993 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.287 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.031 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.190 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.116 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Restaurantul personaj de carte din Brasov



George Butunoiu  (Aug 2014)
6.582 Vizualizarivizualizari
3 Comentariicomentarii
15 placut 
0 displacut 

 

Poarta Schei 4 - restaurant frantuzesc in Brasov Alex, prietenul meu din Brasov, ne-a dus la restaurantul Poarta Schei nr. 4 din centru, langa Piata Sfatului. Am dedus eu ca acesta ar fi – cel putin in parerea lui Alex – cel mai bun restaurant din oras facand urmatorul calcul: Alex s-a nascut in Brasov si locuieste acolo, asa ca stie bine tot ce se intampla in frumosul oras; mai mult, fiind ajuns om cu vaza, cu bani si cu gusturi fine, a fost in toate restaurantele bune, asa ca merg pe mana lui fara rezerve. Apoi, am condus mult pana la Poarta Schei, de unde eram noi, si nu ar fi facut asta daca nu ar fi meritat, la cat de ocupat este. Si, nu in ultimul rand, mandria lui de nebucurestean a vrut sa-mi arate ca au si ei la Brasov ceea ce multi bucuresteni cred ca nu au. Stie ca scriu despre restaurante si ca ajung foarte rar la ei, asa ca pare logic sa nu piarda ocazia sa-mi arate ce au ei mai bun.

La plecare, stapanul locului ne-a dat cu mandrie o carticica scrisa de Dan Mircea Cipariu care chiar asa se cheama, “Poarta Schei nr. 4″. Cred ca are mai multe intr-un dulap secret si le da celor care consuma mai mult sau dupa niste criterii doar de el stiute. Il las pe Dan Mircea Cipariu, deci, sa descrie locul, locurile, atmosfera si pe domnul Viorel Bachide, patronul si servitorul nostru pentru doua ceasuri. Si pe site-ul restaurantului, www.poartaschei4.ro am vazut lucruri interesante, nestiute mie si pe care eu nu as putea sa le povestesc atat de frumos, asa ca ii voi completa doar pe cei doi cu o scurta descriere mundana si tehnica, adaugita cu cele cateva poze pe care le-am facut acolo.

Poarta Schei nr. 4 e un restaurant mic, mai degraba un bistrou. E renovat, amenajat destul de bine, piatra pe pereti, lampi moderne, rosii. Are cateva mese, destul de inghesuite, frumos aranjate, cu fete de masa albe, groase, impecabile. La perete au banchete rosii, scaune comode cu cotiere si cu spatar curbat, ergonomic, tot rosii. Pe tereti tablouri care par a fi (si) de vanzare.

Domnul Viorel Bachide, gazda de la Poarta Schei 4Meniul e lung, mai mult cu bucatarie frantuzeasca, mai degraba clasica. Dan Mircea Cipariu a zis despre cateva, probabil ce i-a trezit lui mai multe emotii artistice, pe restul le gasiti pe site-ul lor. Au mancare buna la Poarta Schei nr. 4, si portiile sunt destul de mari. Terina de foie gras cu Porto si Armagnac a fost buna, la fel si salata de andive; o supa crema de homar cu porumb nu a fost cine stie ce, a ramas in farfurie, insa doar pentru ca aveam destula alta mancare, nu pentru ca ar fi fost de nemancat; pestele spada cu piure de telina a fost bun si el, la fel rata cu portocale “Paul Bocuse”; Tournedos Rossini a fost bun si el si, mai ales, o portie de organe cu sos, probabil ca “Rinichi de vitel flambati cu Pernod” din meniu. Ratatouille-ul nu a fost cine stie ce, doar legume fara niciun sos, a ramas pe jumatate in farfurie. Deserturile au fost bune, de asemenea, insa nu imi mai aduc aminte ce erau, dupa cateva pahare de Sancerre si de Pouilly Fume… Fiindca domnul Viorel Bachide si Alex se mandresc cu o lista cu vinuri frantuzesti impresionanta, dar si cu ceva vinuri italienesti, chiliene, romanesti si altele.

Preturile sunt cam ca la restaurantele mari din Bucuresti, o masa in doi cu de toate si cu o sticla de vin bun te trece repede de 4-500 de lei. Insa portiile fiind mari, pot spune ca e ceva mai ieftin decat in locurile cu mancare la fel de buna din Capitala.

Insa, cu siguranta, atmosfera creata in jurul localului e legata in si mai mare masura de personajul principal, domnul Viorel Bachide, patron si gazda, cel care te intampina, iti explica, negociaza, te convinge si te si serveste. E hangiul despre care scrie mai jos Dan Mircea Cipariu.

***

Dan Mircea Cipariu - Poarta Schei nr 4Extrase din cartea lui Dan Mircea Cipariu
Poarta Schei nr. 4
editia a II-a, revazuta, editura BrumaR, Timisoara 2012

Descrierea Pelerinului

Stii prea bine, iubite cititor, ca a vorbi in numele eroului care esti e un gest de minciuna (superioara si estetica, vei adauga). Incerc sa fiu direct cu tine si sa-ti marturisesc ca in castile mele, exact cand amandoi vom afla mai multe despre Pelerin, fluiere celte intr-un concert despre pasiune si gelozie vor acoperi universul povestii. Nu am sa zabovesc si vei afla. Pelerinul exista si el a fost aruncat in viata si in literatura de o instanta inalta a strazii Poarta Schei. Un fel de limba nemteasca ii e vorba, care ne avertizeaza ca strada pe care tocmai vei intra, dupa ce vei trece de Poarta de 700 de ani, te va goli de tot ceea ce ai putea avea mai rau si mai brutal. Pentru ca Poarta Schei (dupa cum singur vei putea citi, daca vei da de urma primei scrisori a Pelerinului!) e un Eden de 7 kilometri, in care artistii ascunsi in podurile caselor, nimfele de la liceul pedagogic si un cofetar vestit din Oltenia te vor duce sa-ti slefuiesti propria-ti idee (absoluta) despre muzica unei singure sfere, care negresit e o geometrie pentru heruvimi si apostoli. Pretul, insa, va trebui numai si numai tu sa-l consideri daca e mult prea mare ori mult prea mic: 100 de clipe petrecute pe strada Poarta Schei inseamna mai mult de 100 de clipe in propria-ti viata! Fii foarte atent la aceasta socoteala pentru ca intr-o istorie (secreta si otravita special pentru papirofagi!) a strazii Poarta Schei atribuita lui Varujan Anatemian, negustor armean de kasha, mirodenii si cafea, scrie, negru pe alb: “a dainui mai mult decat a putea duce, e prilej de nostalgii si amagiri, mai rele folositoare sufletului ce nu mai are perechile si obiceiurile ceasului inimii, care, chiar el batand din hamurile mecanicei, nu mai poate iubi decat in vis, caci cei de-un leat cu tine au trecut mai repede Poarta”.

Turnul

Iunie, 29, latratul serii. Am numarat de trei ori, de la un capat la altul, pietrele mari de rau, pavate si tocite sub pasii celor care, de 700 de ani, cum spune legenda, au trecut de Poarta Schei. O intuitie artistica (in afara celei feminine, din partea stanga a creierului, care ma apara si ma pazeste!) ma incredinteaza ca numarul acestor pietre si felul in care ele pot insemna o forma de decriptare numai vazuta de sus ar putea fi acel “stalp al lumii” de care am citit in a doua scrisoare a Pelerinului. Un stalp al lumii, ca un drum de 7 kilometri cu fiecare piatra o poveste despre cum sa scapi de raul si brutalitatea din tine. Oare ce ascund portile inalte, habsburgice, de la numarul 4? Un loc de popas pentru trup si suflet, cu lucrarile de arta bine mestesugite de maestrii penelului din Valahia cea miscatoare ca oglinzile din turn. Turnul Poarta Schei nr. 4 nu se vede pentru trecatorul de rand. Turnul Poarta Schei nr. 4 e ca nevoia de femeia frumoasa si spirituala pe care Varujan Anatemian, si el trecator pe aici, a nemurit-o in apele limpezi si mult prea adanci ale cantecului: “Eu eram de tine dus, dragoste de inceput si de sfarsit / din pustie in domnia carnii, sus, vreme de iubit si de murit”. O voce interioara ma chestioneaza asupra relelor si brutalitatilor pe care vreau sa le las in turn. Clopotul le va pulveriza pana la capat, iar muzica acelor loviri repetate in bronz si biografie va fi ca un mars funerar, demn si eliberator. Fii chiar in acest moment rezonabil si scrie tot ceea ce ai ascuns pana acum: incepe, mai intai, cu cele ascunse virtual (imaginile de la rau, tu si cele doua verisoare ale tale, demente si mulatre, pe care le-ai amagit cu 1000 de lei grei sa se hraneasca din “pomul vietii”, pe urma firisoarele fructului secatuit pe fotografiile lor de la 16 ani; mai aminteste-ti de “Zazel”, premiul Hotte D’Or la Cannes, pe care l-ai exersat ca fiind unul dintre exercitiile tale preferate de scriere creativa cu aspirantele la gloria literara; apoi, proiectele tale culturale si artistice, cu bugete cu tot, care ar putea sa depaseasca ca numar de pagini opera lui Leo Tolstoy, proiecte cu care ai risipit talantii de har si strategiile narative cu care ai venit pe Poarta Schei). Fii mai crestin decat oricare cititor ideal de-al tau si marturiseste pentru fiecare piatra a strazii Poarta Schei un pacat facut cu gandul sau cu fapta. Si inainte ca o garnizoana tarista din razboiul napoleonian sa-i spuna hangiului „Bistro, Bistro!” („repede, repede!”), fa-ti socoteala cate clipe iti sunt de ajuns sa traiesti la Poarta Schei nr. 4. Vor veni imediat: fluture de somon cu avocado, salata de andive cu ficat de pasare, supa de rosii cu gin, somon cu unt de portocale, coq au vin, rinichi de vitel flambat, snitel natur de caprioara cu piper verde, desert Poarta Schei nr. 4, Bianco Toscano, Beaujolais, Gran Sangre de Toro, Moet & Chandon (Dom Perignon), Remy Martin Grand Cru, Romeo y Julieta Cazadoresc, toate ca o potiune magica ce-si va fi facut efectul doar dupa terapia de a-ti fi marturisit biografiile subiective si brutalitatile. Clopotul din turn va pulveriza tot ceea ce era de pulverizat si garnizoana tarista va pleca dintr-un vis intr-altul, unde va construi din toate temeliile textului un bistro & chestii pentru heruvimi si apostoli.

Hangiul

Don Viorel Bachide, hangiul de la Poarta Schei nr. 4, om subtire, cu mustata neagra, bine ingrijita, fusese pe vremuri Oberkellner pe la cele mai mari case din Imperiu. Adunase atati de multi lei grei incat isi recastigase placerea de a fi… Oberkellner. Ai fi putut crede ca el singur stia cat o Academie de Preparate si Vin dupa stiinta cu care servea pe la mese si dupa felul in care iti alegea vinul (caci, marturisea, vinul trebuie sa insoteasca starea musteriului si sa o descrie in cele mai fine linii si culori). Lucra in secret la o carte care sa dovedeasca faptul ca legenda de 700 de ani cu trecerea prin Poarta Schei e o lucrare ingereasca si ca 100 de clipe petrecute aici inseamna mai mult de 100 de clipe in propria-ti viata. Fisa din Tractatul Logico-Filosofic asupra Vesniciei atribuita lui Don Viorel Bachide, apropitar si Oberkellner: “Apa vietii – un distilat din strugure, care se serveste in balon de coniac, frapat, ca aperitiv ori digestiv, are culoarea deschisa si 40 de grade – este un adjuvante pentru minte, inima si literatura, care de 700 de ani da farmec si sporeste clipa. Cei care au citit-o, poeti, pictori ori arhitecti, au avut urechea mai buna pentru muzica unei singure sfere, care negresit e o geometrie pentru heruvimi si apostoli”.

“- Mai ciupim ceva, Don Cipariu?” – ma ispitea Don Viorel Bachide, si la masa mea apareau bame grecesti, burta pane, muschi de vaca cu sos de piper verde si bearnaise, Roastbeef cu Pesto si un vin rosu frantuzesc, Les Fiefs de Lagrange, insotite toate, mai apoi, de un tutun nobil, El Rey del Mundo Coronas de Luxe.
“- Don Cipariu, cine crezi ca s-a aratat aseara pe la maimuta aici la Poarta Schei nr. 4?”
“- Un eremit intr-o manta orange…”
“- Atunci suntem toti bautori de Apa vietii” – imi raspunse Don Viorel, care continua sa taie tacticos cu o ghilotina speciala, adusa de pe la Viena, El Rey del Mundo Coronas de Luxe. “A cazut ciocanul greu, de vreme ce noi toti suntem in aceeasi poveste, personaje si cititori, asteptand sa vedem cum ne vor salva clipele de la Poarta Schei”. Un fum translucid ca un destin de viata si moarte trecea dintr-o incapere in alta de la Poarta Schei nr. 4, adulmecat de narile unui Pelerin ce nu-si arata obrazul ca un pergament de 700 de ani.
“- Da’, daca cei care vin aici, atrasi de puterea legendei si a unui orgoliu minor, nu stiu ce sa faca cu clipele dobandite in plus? Si matul lor se incarca de o patima nestamparata de a avea numai si numai la trecut?”.

Don Viorel Bachide isi incheia slujba de Oberkellner dupa ultimul client servit, care mai dorea si el cateva clipe de trait in plus. Avea in seiful Casei Poarta Schei nr. 4, “editura-bistro-loc de popas si eveniment cultural-artistic si gastronomic”, o carte imbracata in piele, pe care scria in fiecare seara numele celor ce i-au trecut pragul si, intr-o coloana speciala, numarul clipelor traite de acestia sub semnul Casei Poarta Schei nr. 4. Contabilitatea fiecarui an nu depasea ca numar de clipe numarul pietrelor de pe strada Poarta Schei si, astfel, Don Viorel Bachide veghea ca aceasta ordine a “stalpului lumii” (care e un drum de 7 kilometri cu fiecare piatra o poveste despre cum sa scapi de raul si brutalitatea din tine) sa nu fie niciodata turburata de o masura prea mare ori prea mica.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







…Daaa…cofetaria se numea chiar ‘Ghiocelul’ (in perioada respectiva – cel putin in Brasov – toate cofetariile aveau nume de flori – exceptia facand nou-deschisele ‘Casata’ si ‘Floare de Colt’ care se doreau a fi ‘de lux’ si serveau ‘meniuri desert’).

Reply

Cu 25 de ani in urma, in locul actualului restaurant/bistro, in aceiasi locatie se afla o cofetarie celebra in anumite cercuri, poreclita “La Ghiocul” si care apartinea de ICSAP (Intreprinderea Comerciala de Stat pentru Alimentatie Publica).
Se servea, ca peste tot, “nechezol” si se fumau “Snagoave”.
Celebritatea cofetariei provine din proximitatea cu Colegiul Andrei Saguna si Colegiul German Iohannes Honterus, scoli de renume care au dat absolventi care au avut anumite realizari…. peste hotare. In fumul gros de Snagoave se discutau solutii la problemele din Gazeta Matematica.
La alte mese se discuta cum se poate trece ilegal inot Dunarea ….
In Brasov sint mai multe restaurante, Belvedere, Milenium etc. care incearca sa serveasca clientela “frantuzita” care nu merge sa manince intr-un mic bistrou din Lyon.
Pentru mincare romaneasca buna, asemanatoare cu mincarea taraneasca, este de mers in Poiana Brasov la Coliba Haiducilor. Probabil este una din cele mai bune mincaruri romanesti, in mod cert cu mult mai buna decit orice am mincat, personal, in Bucuresti ( gen La Mama, La Carul cu Bere, La Gradina Icoanei, m-as incumeta sa spun ca chiar si decit la Nicoresti)

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


nine + = 12