Se închid din nou la interior restaurantele și barurile din Capitală

6 octombrie 2020 | Noutati

De miercuri, 7 octombrie, se închid din nou restaurantele, barurile și cinematografele din București. Măsura a fost anunțată de prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, și a fost adoptată în contextul creșterii cazurilor de COVID-19 din Capitală.

barbat cu masca ospatar la terasa, rse închid restaurantele București

UPDATE 13.10

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se pot redeschide și funcționa în interior, astfel:

  • cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori
  • cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 acolo unde numărul de cazuri este între 1,5 și 3 la mia de locuitori (cum este cazul restaurantelor din București la acest moment).

Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise. Tot închise rămân și barurile, cluburile și discotecile.

Terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum, de distanțare socială (mese amplasate la cel puțin doi metri distanță, iar la o masă pot sta cel mult 6 persoane).

De asemenea, evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţiile închise şi publice pe plan naţional sunt interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

Decizia vine după discuția de vineri, 9 septembrie, purtată între reprezentanții HoReCa și premierul Ludovic Orban.

Știrea inițială:

În cursul serii de marți, 6 octombrie, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis să impună noi restricții în Capitală. Astfel, restaurantele, barurile și cinematografele se închid la interior, măsura urmând a fi valabilă cel puțin în următoarele șapte zile sau până când rata de incidență rămâne de peste 1,5 la mie.

Principalele măsuri anunțate de prefectul Capitalei

Restaurantele, barurile și cafenelele se închid la interior. Gheorghe Cojanu a anunțat că „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în București”. Măsura face referire inclusiv la saloanele de evenimente – cu alte cuvinte, nu se pot organiza evenimente private la interior.

Excepție fac unitățile de cazare  (hotel, pensiune etc.), unde este permisă servirea în interior, însă numai pentru cei cazați.

De asemenea, prefectul a spus că „angajații afectați de restrângerea activității economice – HoReCa și spectacole – vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG 120/2020” și că de îndată ce rata de incidență scade sub 1,5 la mie, comunicată săptămânal, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni și va dispune reluarea tuturor activităților.

Terasele rămân deschise.

Alte restricții valabile de miercuri, 7 octombrie, în Capitală

  • Se suspendă activitatea cinematografelor și sălilor de spectacole, precum și concertele.
  • Masca este obligatorie pe o suprafață de 100 de metri în jurul școlilor, între orele 7:45 și 21:15, pentru toți cei cu vârsta de peste 5 ani. Revine obligația Primăriei Generale și primăriei de sector să delimiteze aceste zone.
  • Se vor intensifica activitățile de control în târguri, piețe, transport în comun și perimetrele unităților școlare.

 

Rata cumulativă a îmbolnăvirilor, la suta de mii de locuitori, la 14 zile, a ajuns în București la 1,86 la mie. Marți, în Capitală au fost raportate 403 cazuri noi de coronavirus.

 

Documentul oficial îl poți găsi aici