Se modifica valoarea bonurilor de masa, ar putea creste cu pana la 50%

1 iulie 2016 | Noutati

Vesti bune pentru toti cei care folosesc bonuri de masa: valoarea acestora ar putea creste pana la 13 lei. In momentul de fata, acestea au o valoare de 9,57 lei, ceea ce inseamna ca majorarea va fi de aproape 50%.

Propunerea legislativa semnata de parlamentari de la toate partidele politice, a fost deja votata in plenul Senatului, chiar daca Guvernul nu este de acord cu majorarea, din cauza impactului bugetar.

bonuri masa
Sursa foto: economica.net

Printre motivele expuse de initiatorii proiectului se numara faptul ca valoarea actuala a unui tichet de masa, nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz decenta, valoarea medie a acesteia fiind de 13 lei in sistem de catering.

De asemenea, acestia mai subliniaza si faptul ca foarte multi angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata, din cauza programului de lucru incarcat si pentru ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Insa, solutionarea acestei probleme ramane o responsabilitate comuna a statului si a angajatorului, pentru a oferi angajatilor o masa decenta.

Pana acum, tichetele de masa romanesti aveau printre cele mai mici valori din UE – 2,13 euro. De exemplu, in Belgia un bon de masa are valoarea de 7 euro, pana si in Grecia are o valoare de 3 ori mai mare ca in Romania.

Chiar si dupa aceasta majorare valoarea tichetelor de masa din Romania va ramane destul de scazuta, dar este un punct de pornire promitator.

Camera Deputatilor este for decizional pe aceasta lege si urmeaza sa se pronunte, dar sunt sanse foarte mici ca proectul de lege sa nu primeasca aviz pozitiv si de aici.