Singur la restaurant – un trend care va prinde si la noi?

11 mai 2015 | Noutati

Solo dining – varianta de a merge singur la restaurant si de a manca singur incepe sa aiba din ce in ce mai multi adepti. Daca inainte un om singur la masa atragea priviri de mila, acum lucrurile s-au schimbat un pic. A inceput subtil, cu aparitia primului restaurant dedicat exclusiv clientilor care nu veneau insotiti. O masa de o singura persoana, o singura farfurie si un singur set de tacamuri. Asta a fost reteta succesului pentru restaurantul din Amsterdam, Eenmaal, primul local rezervat solo dining-ului.

Eenmaal a fost special conceput si decorat astfel incat sa faca experienta clientilor singuri cat mai placuta. Fara wi-fi, fara incurajarea de a folosi telefonul, acest restaurant a avut un succes nebanuit. Dupa ce a deschis un restaurant tip pop-up si in Londra, restaurantul dedicat mancatului solo isi va deschide un local si in acest oras.

restaurante solo dining

sursa foto

Creatoarea acestui restaurant isi justifica alegerea din motive personale: „Ani de lucru in care faceam calatorii de serviciu ma aduceau de multe ori in situatia in care trebuia sa mananc singura. Si incet, incet a ajuns sa-mi placa sa mananc singura. Puteam sa discut cu straini daca aveam chef de socializare, sa stau si sa lucrez sau pur si simplu sa ma bucur de priveliste si de mancare buna. Acum ca am o familie, ocaziile de a manca singura sunt din ce in ce mai rare, asa ca ma bucur ori de cate ori am aceasta sansa. Cu un ziar sau o carte, pot sa merg oriunde si sa mananc ce vreau si cat vreau. E timp de calitate pe care il petreci tu cu tine in timp ce te bucuri de o masa”.

Amsterdam, Londra, New York, acestea sunt doar cateva dintre orasele in care oamenii de la diverse publicatii deja cauta restaurantele in care oamenii se pot bucura de o masa in singuratate. Pe de alta parte, o cafenea din Tokyo a venit cu un alt concept pentru clientii care cineaza singuri: animale imense de plus care sa le tina companie in timp ce mananca.

restaurant solo dining tokyo

sursa foto

Ceea ce era candva considerat tabu acum e un concept pe val, unul caruia proprietarii de restaurant ii acorda din ce in ce mai multa atentie.

Intrebarea noastra e: credeti ca solo dining va prinde si in Romania? Credeti ca romanii sunt pregatiti sa iasa singuri la masa si sa si aiba locuri in care sa poata face asta fara sa se simta judecati?