Stă să plouă cu… cozonaci de Paște! Comandă și tu

21 aprilie 2021 | Locuri cool

Cum se apropie Paștele, „zidurile” rețelelor sociale s-au umplut deja cu fotografii arătoase, cu cozonaci pufoși cărora mai-mai că le simți mirosul. Aruncă un ochi pe recomandările noastre și dă comandă din timp dacă vrei să te asiguri că nu rămâi fără desertul tradițional de Sărbători.

o multime de cozonaci in forme de copt, fotografiati de sus, de la Zexe Braserie
Foto: Cozonaci de la Zexe Braserie

Când vine vorba de meniul de Paște, sunt câteva preparate fără de care masa de sărbători nu ar mai fi aceeași – ouăle roșii, mielul, pasca și cozonacul. Și chiar dacă ele nu își au originile la noi în țară, fac parte totuși din bucatele noastre tradiționale, adânc înrădăcinate în cultura gastronomică românească!

Cozonacul, un desert cu o mie de fețe

Nici despre cozonac n-am putea spune că e invenție românească. Are, însă, o bogată istorie în spate. Pornind de la rețeta de bază, a unui desert din făină, zahăr, ouă, lapte și grăsimi, fiecare țară a venit cu propria adaptare și interpretare. Așa se face că bulgarii au și ei kozunak, italienii au panettone, grecii au tsoureki, germanii au stollen și tot așa.

Englezii au și ei un fel de cozonac mai uscat, cu fructe confiate, în timp ce francezii îl prepară cu multă ciocolată, în forme mai mici.

Dar al nostru e cel mai cel! Pufos, aromat, bine crescut, cu umplutură delicioasă… ar fi tare greu să-i reziști! Aproape în fiecare familie există acea rețetă de cozonac de Paște care se transmite din generație în generație. Umpluți cu nuci și cacao, cu stafie, cu rahat sau cu mac, împletiți sau simpli, cozonacii sunt acel desert care echivalează cu sărbătoarea. Și adevărul e că nimic nu se compară cu mirosul pe care îl răspândesc în toată casă, odată ajunși la cuptor. Este mirosul copilăriei, mirosul de acasă, de liniște și bucurie!

De unde poți comanda un cozonac excelent de Paște?

Numai cine nu a frământat măcar o dată un cozonac nu știe câtă muncă stă în spatele unui asemenea deliciu culinar… Cât trebui să-l „bați”, să-l crești și să-l bibilești! Și asta doar ca să ajungi, uneori, să constați că nu a crescut destul în cuptor, sau că e prea tare, sau crud, sau, sau, sau…

Tocmai de aceea, de multe ori e mult mai simplu să comanzi cozonacul de Paște. Așa ai siguranța că este exact cum trebuie. Plus că găsești în multe locuri cozonaci făcuți ca acasă! Uite care sunt recomandările noastre.

Zexe Braserie

Cozonac de Paște servit pe tava tinuta in maini de o femeie la Zexe Braseriela
La Zexe Braserie găsești și cozonac claisc, dar și cozonac însiropat, înecat zdravăn în alcool.

Noi suntem fani declarați ai prăjiturilor de la Zexe Braserie și nu ne ferim deloc să spunem că sunt printre cele mai bune din oraș. Poate o parte din secretul lor e că par a trata ceea ce fac cu foarte multă seriozitate și responsabilitate – iar asta se cunoaște în gust, prezentare, în micile detalii, în faptul că produsele lor sunt aparte și originale (chiar dacă, de fapt, respectă niște rețete vechi, autentice românești).

Și ne mai place ceva la ei. Că mereu vin cu lucruri noi. Așa se face că în „colecția” lor de Paște vei regăsi prăjituri care îți amintesc de copilărie (mai știi faimoasele Piersici de la care ne coloram degetele, „pictându-le”, în copilărie?), dar și unele care aduc ceva în plus față de ceea știam noi pe vremuri – ca de exemplu cozonacul însiropat, inspirat după o rețetă rusească, înecat zdravăn în alcool. Desigur, nu lipsesc Pasca sau cozonacul tradițional.

„La Brioche Roumaine” este cozonacul ideal în viziunea cofetarilor Zexe Braserie, care s-au întâlnit într-o zi, acum mai mulți ani, ca să pună pe hârtie atributele cozonacului perfect. Cozonacul pe care și-ar fi dorit să-l mănânce ei în copilărie. Mai pufos, cu mai multă nucă, cu mai multe stafide, fără stafide? Ce a ieșit în laborator, în urma acestui brainstorming interesant, este un cozonac clasic, pufos, cu nucă, stafide și cacao. Pur și simplu, este nelipsit din meniul lor de Paști. Pe care meniu îl poți descoperi aici

Cum comanzi? Poți plasa o comandă până pe 26 aprilie, pe email office@zexebraserie.ro, la telefon 0786 778 777 sau pe website, la secțiunea Comandă.

Preț: 75 lei cozonac clasic / 80 lei cozonac însiropat

Stadio

prim plan cu cozonac cu nuca si cacao de la Stadio
La Stadio Delivery găsești un meniu complet de Paște, pe care ți-l poți comanda acasă.

La restaurantele Stadio am fost de multe ori să luăm masa în oraș – fie în parc la Herăstrău, fie pe lângă Universitate, sau în apropiere de Palatul Parlamentului (au trei locații în București). Și peste tot am mâncat foarte bine! Iar de când cu pandemia, am început să comandăm și acasă când aveam poftă de un burger bun, o pizza, paste etc (au mult mai multe preparate în meniu și îi găsești pe Tazz by eMAG). Dar pe lângă asta, au mai venit cu un serviciu în plus, care este foarte practic și convenabil: mâncare la oală. Adică, dacă n-ai timp sau chef să gătești, și sunteți mai mulți care vă adunați în jurul mesei, dai comandă pe la ei și vine oala cu mâncare la tine acasă. Au tot felul de supe și ciorbe, mâncare gătită, feluri principale, deserturi, ba chiar și mâncare de post. Iar acum, de Paște, au un meniu complet care include de la ouă roșii, la ciorbă sau friptură de miel, sarmale, drob, pască și alte preparate tradiționale. Nu e musai să le iei pe toate, îți alegi tu ce vrei. Iar dacă vrei doar cozonac, e ok! Au un Cozonac de Poftă Mare, crescut frumos în casă, cu miez pufos, cacao și nucă. Foarte bun (l-am testat)!

Cum comanzi? Păi arunci un ochi pe meniu aici, apoi dai comandă telefonică la 0722 722 227 (meniul de Paște e disponibil doar prin comandă la telefon). Comenzile se preiau până pe 28.04, iar livrările se fac pe 1 Mai, în intervalul 15:00 -21:00.

Preț: 60 lei / cozonacul

Fratellini Bistro

cozonac de Paste taiat, pe o farfurie albastra, cu o sticla de vin in spate, la fratellini bistro
De Paște, Fratellini Bistro are meniuri fixe ce pot fi comandate, dar și un meniu a la carte, din care poți alege ce-ți place.

Fratellini Bistro este unul din acele locuri cool din oraș în care mergi să bei o cafea bună, să te relaxezi pe terasa lor frumoasă, să iei un prânz în compania unui prieten și să stai la o șuetă, relaxat. Parte a grupului Fratelli, micul bistro din Floreasca (situat lângă Uanderful), este un local foarte modern, perfect pentru socializare, cu o atmosferă tipică pentru un bistro franțuzesc sau italian. De sărbători, ei ne-au obișnuit să vină cu un meniu special, gata de livrat acasă (și anul trecut au avut un meniu de Paște foarte bine pus la punct).

La ei ai mai multe opțiuni. O variantă este să optezi pentru unul dintre cele trei meniuri complete, pentru 4 persoane, care includ diverse preparate pentru masa de Paște și au prețul prestabilit (au și un meniu extra, doar cu o selecție de mini deserturi). O altă variantă este să te uiți pe meniul a la carte și să alegi de acolo ce vrei să comanzi (și așa comanzi doar acele preparate pe care le dorești). În acest meniu ai să regăsești și pasca, dar și cozonacul. Cu miez moale și pufos, umplut cu nucă și cacao, cozonacul le iese foarte bine, iar tu te scapi de-o grijă (și de-o muncă în plus). Meniul complet îl găsești aici.

Cum comanzi? În perioada 20-30 aprilie, le dai un telefon la 0733 229 229 sau trimiți un email la office@fratellini.ro și plasezi comanda. Meniul a la carte se regăsește și pe Glovo, Bolt Food și Tazz by eMAG.

Preț: 65 lei / cozonacul

Simbio

felii de cozonac de Paște tăiate, langa un aranjament floral cu rosu si verde, de la Simbio
Dacă vrei să comanzi cozonac de la SImbio, poți plasa comanda până pe 26 aprilie.

Simbio este un local aparte în peisajul restaurantelor bucureștene. Amplasat într-o frumoasă vilă cu iz interbelic, cu o grădină intimă și tare plăcută, ascunsă de tot ce e zgomot și agitație, când mergi să iei masa la ei te simți cumva ca și cum mergi în vizită la cineva acasă. Mâncare e mereu foarte bună, se vede că e gătită cu mare atenție și numai din ingrediente de calitate. Și e cumva o atmosferă anume, care te face să revii mereu cu drag.

Și ei au pregătit un meniu de Paște – cu friptură de miel, sarmale, piftie și alte bunătăți tradiționale. Iar dacă vrei să comanzi cozonac de Paște, cu siguranță ar trebui să-l iei în calcul și pe cel propus de Simbio! E un cozonac cu nucă și cacao, care arată tare apetisant și are un gust pe măsură!

Cum comanzi? E foarte simplu! Până pe 26 aprilie, dai un mail pe adresa rezervari@simbio.ro.

Preț:  70 lei / cozonacul

Grano

felii de cozonac cu nuca si cacao, taiate pe un tocator de lemn, de la Grano
Probabil singurul produs care nu este italienesc la Grano este chiar cozonacul de Paște, tradițional românesc.

Povestea Grano a început undeva în 2007, inițial sub forma unei băcănii, ca să zicem așa, unde găseai tot felul de produse italiene de calitate. Lucrurile au mers bine, așa că Grano a devenit și un mic restaurant, care încerca să redefinească experiența unei mese în oraș. Specificul, desigur, tot italian. La ei poți merge să iei masa la terasă, sau o poți lua to go, acasă. În plus, oferă și servicii de catering (poți apela la ei cu încredere).

De Paște au pregătit patru tipuri de coșuri cu produse, pe care le poți customiza după cum vrei, pe care să le oferi în dar. Șiiiii… au și cozonac – singur produs care nu este italienesc, din oferta lor, ci cât se poate de românesc, tradițional, artizanal și foarte bun (așa promit).

Cum comanzi? Dai comandă cu 48 de ore înainte, până înainte de Paște. Le dai un telefon (la 021 231 23 86), dai comanda online (pe grano.ro), sau dai o fugă până acolo (pe str. Puțul lui Zamfir nr.40)

Pâine și Vin

doi cozonaci intregi, fotografiati de aproape, cu nuca si cacao, de la Paine si Vin
De la Pâine și Vin poți comanda atât cozonac tradițional, cât și babka.

Amplasat la parterul unei clădiri vechi de pe str. Brezoianu, Pâine și Vin e un bistro căruia i-a mers faima în oraș pentru preparatele lor gustoase. Au tot felul de pâinici, flatbreads, pizza și plăcinte bune de te lingi pe degete, deserturi plus vinuri românești! Au și câteva mese afară, la care te poți opri să mănânci câte ceva când afară e frumos. Iar servirea este impecabilă, de fiecare dată – iar asta contează mai mult decât ne dăm seama uneori.

Pentru Paște primesc comenzi de cozonaci și babka și sigur sigur le ies bine!

Cum comanzi? Comenzile se primesc pe whatsapp la numărul 0726 748 978 și produsele sunt disponibile doar cu ridicare personală în datele de 30 aprilie (vineri) și 1 mai (sâmbătă).

Preț: 100 lei cozonacul / 110 lei babka.

Mara Mura

doua fotografii cu cozonac tradițional, tăiat felii și alt cozonac cu ciocolată, de la Mara Mura
Care te atrage mai mult? Cozonacul tradițional, sau cel cu ciocolată?

Mara Mura este o cofetărie, prin definiție. Asta înseamnă că atunci când ai poftă de ceva dulce, care să fie și extra bun, ei te așteaptă gata să-ți facă pe plac. Au o mulțime de deserturi gustoase – torturi, tarte, prăjituri, cookies… un adevărat rai pentru cei care au o slăbiciune pentru dulciuri.

Și pentru că legătura dintre cozonaci și Paște e veche de când lumea, iar celor de la Mara Mura le place să păstreze tradiția, au pregătit cei mai pufoși cozonaci ca tu să te bucuri de ei împreună cu cei dragi ție. Au cozonac tradițional cu maia, dar și cozonac cu ciocolată, care arată într-un mare fel!

Cum comanzi? Poți comanda și tu bunătățile de Paște ale Marei, până pe 25 Aprilie, cu livrare programată între 26 Aprilie – 01 Mai. În săptămâna pascală nu se mai preiau comenzi, dar produsele se vor găsi în locații în limita stocului disponibil. Comenzile se pot plasa atât pe site, cât și telefonic, la 0371 517 428.

Preț: 80 lei cozonac tradițional cu maia / 100 lei cozonac cu ciocolată.

Livrez Fericire

cozonac Grasuti de la Livrez Fericire by Andreea Moldovan, cu nuca si cacao, langa o vaza cu flori si sterfar cu buline
„Grăsuții” Andreei Moldovan sunt extrem de buni, iar listele de comandă se umplu rapid!

Pe Andreea Moldovan am cunsocut-o prima oară prin intermediul emisiunii MasterChef. Apoi a lucrat o vreme prin diverse restaurante, pentru ca până la urmă să-și deschidă propria afacere, Livrez Fericire. Iar pentru Andreea, fericirea a însemnat tot felul de prăjituri, torturi și cozonaci. Iar dacă ai dat cumva și de Love You Choux, este tot un proiect marca Livrez Fericire, însă care pune accent pe choux-uri (care, apropo, sunt fabuloase!).

Revenind însă la cozonacii noștri, trebuie să știi că Grăsuții Andreei (căci așa i-a denumit) sunt extrem de buni! Motiv pentru care e mare bătaie pe ei. Cozonacii sunt făcuți integral cu ingrediente naturale premium, plini cu nucă, stafide, cacao și ciocolată belgiană, aromați cu rom, vanilie și portocală confiată. Plus că sunt destul de barosani (1,4 kg).

Cum comanzi? Comenzile se plasează doar prin apel telefonic la 0733 742 473, de luni până vineri, între 10:00 și 19:00, iar sâmbătă și duminică între 11:00 și 16:00. Liste sunt deschise deocamdată, „puțin cam aglomerate chiar”, după cum ne anunță.

Preț: 125 lei cozonacul

Chocolat

doua tipuri de cozonac de la Chocolat, unul tradițional și altul glazurat cu ciocolata belgiana
Fă cunoștință cu „Pufosul” (stânga) și cu cozonacul Chocolat (dreapta). Amândoi sunt tare frumoși și gustoși!

Ultima, dar cu siguranță nu cea din urmă recomandare ne aduce la Chocolat, care de 15 ani deja ne încântă și ne răsfață cu deserturile lor delicioase, ieșite din mâinile artizanilor bucătari și cofetari. Au mai multe locații în București, dar probabil cea mai cunoscută este cea din apropiere de Ateneu, unde te poți relaxa pe terasă, într-un decor care te face să te simți ca la Paris! Au niște minunății de eclere, în tot felul de variante, prăjituri, macarons, torturi, ciocolată, o înghețată artizanală excelentă și, desigur, cozonaci. Pufosul este un sortiment aparte, din aluat pufos, cu cremă de ciocolată, nuci, stafide și rom, glazurat din belșug cu ciocolată cu lapte și nuci. E dumnezeiesc! Iar dacă preferi varianta clasică, cozonacii Chocolat, plini cu nucă, cremă de ciocolată, rom și stafide, sigur îți vor fi pe plac!

Cum comanzi? Colecția de Paște este deja disponibilă zilnic în shop online dar și în locații (Chocolat Ateneu, Chocolat Dorobanți și Boutique Chocolat Băneasa Shopping City) . Poți comanda online, din timp, și opta pentru livrare programată! Astfel, rezervi din timp produsele dorite! Iar pentru comenzi speciale sau corporate ai la dispoziție adresa de e-mail contact@chocolat.com.ro sau numărul de telefon 0724 563 387.

Preț: 100 lei cozonac Chocolat / 150 lei cozonac Pufosul


Citește și: