“Ultima transhumanta” la Muzeul National al Taranului Roman

25 februarie 2012 | Noutati

Un proiect de Dragos Lumpan

5 ani de cercetare, 6 tari studiate, 40.000 de km parcursi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat si 100 de ore inregistrari audio despre disparitia unui mod de viata milenar

In perioada 23 februarie-18 martie 2012, artistul vizual Dragos Lumpan va prezenta in cadrul Muzeului National al Taranului Roman, sala Oaspeti, expozitia de fotografie a proiectului “Ultima transhumanta”. Documentarul vizual reprezinta rezultatul unui proiect artistic, etnografic si sociologic ce a durat 5 ani si insumeaza calatorii de peste 40.000 km in 6 tari: Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia. Vernisajul va avea loc joi, 23 februarie, ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman.

“Am inceput acest proiect din curiozitate. Mergand cu trenul sau cu masina am vazut pe camp oi; langa oi e si cate un cioban. Şi am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mananca, ce fac toata ziua, tot anul… Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri intr-un an, dorm unde ii prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Traiesc intr-o alta lume, intr-un alt timp, intr-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este insa tocmai disparitia transhumantei. De aici si titlul proiectului, “Ultima transhumanta”. Asistam la disparitia unui mod de viata. Ciobanii nu vor sa mai fie ciobani. Sau cel putin nu vor sa mai mearga la drum zi de zi, an de an, toata viata. E mai mult decat o meserie, e un mod de viata greu, foarte greu. “ – Dragos Lumpan.

Cercetarea insumeaza calatorii de peste 40.000 km in Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia. Volumul de materiale adunate este covarsitor: 100.000 fotografii, 70 de ore de material filmat si 100 de ore de inregistrari audio.

“Dupa ce am umblat 5 ani si am mers in 6 tari – suficient cat sa inconjor pamantul – am aflat un lucru care tot timpul a fost si este aici: noi, in Romania, avem oameni frumosi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne ramane decat sa observam aceasta frumusete si sa ne bucuram de ea” – Dragos Lumpan.

Pana acum, expozitia a fost expusa in Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Turcia si Spania. Dupa Muzeul National al Taranului Roman, expozitia fotografica va fi prezentata in primavara, in Italia. Pasul urmator va fi lansarea filmului documentar, in 2012.

Proiectul s-a bucurat de larga apreciere europeana si nationala:

“Lumea pare a fi mereu in graba, cu o viteza tot mai frenetica. Avem mai putin timp pentru noi si cei din jur; mai putin timp sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat. Exista insa o portita. Oamenii care isi organizeaza viata dupa legile pamantului reprezinta o resursa umana pretioasa si acesta este unul dintre nenumaratele motive pentru care fotografiile lui Dragos Lumpan sunt valoroase. El stie ca nu poate schimba nimic, dar pur si simplu atragand atentia asupra fenomenului el contribuie de fapt la supravietuirea acestui mod de viata” –  Caroline Juler, artist vizual, autoarea ghidului “Romania” – National Geographic.

“Asemenea lui Caravaggio, care si-a prezentat arta prin raportare la timp si loc, Dragos Lumpan utilizeaza fotografia ca mijloc de expresie” – Martin Hochleitner, director al Landesgalerie Linz, profesor la University of Applied Arts in Viena.

“Imaginile surprinse de Dragos Lumpan ofera o dimensiune vizuala ce arheologic poate fi, de multe ori, doar vag intuita” – Tiberiu Vasilescu, istoric, arheolog, lector universitar.

“Proiectul este impresionant si sunt sigura ca din perspectiva antropologiei sociale si culturale poate sa fie un reper european” – Aneta Bogdan, Chartered Marketer, Managing Partner Brandient.

“Dragos Lumpan este unul dintre ultimii martori ai unei traditii care dispare pe nestiute din frumusetea lumii” – Razvan Exarhu, jurnalist.

Proiect finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul Cantemir.

Parteneri: GAV – Generic Audiovizual, Muzeul National al Taranului Roman, Epson, Square Media, Atelierul de grafica, Corcova, iSTYLE, F64.

Parteneri media: National Geographic, Zeppelin, Radio Guerrilla, Carturesti, Nikon, DC Communication, Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Convivium Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor

Pentru mai multe informatii:

Dragos Lumpan: dragos@lumpan.com, www.lumpan.ro

(comunicat de presa Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman)