Unde mâncăm un desert bun, de toamnă

4 octombrie 2019 | Locuri cool

Ți-e poftă de ceva dulce? Alege un desert de sezon, cu fructe.

Nu știu dacă ai dat sau nu o tură prin piață, dar sigur ai văzut pe la magazine lădițele cu prune babane, pere aurii, gutui parfumate și dovleci de toate mărimile. Iar nouă, toate aromele astea ne fac o poftă grozavă de o plăcintă sau de o tartă ca la bunica acasă! Așa că am plecat în căutarea desertului perfect de toamnă și vă spunem și vouă pe unde am fost, în caz că v-am deschis apetitul.

Tartă de mere XXL și înghețată de casă, Sardin

Este unul din preparatele emblemă ale restaurantului și pe bună dreptate, căci este de-li-cios! Dacă ajungi la Sardin, trebuie musai să-l încerci și ai să vezi că nu-ți pare rău! Iar dacă ai observat acolo, în denumire, XXL… păi fix la asta să te aștepți, căci este un munte de înghețată de vanilie, ce tronează pe o tartă de mere. Desertul este unul „de casă”, adică artizanal, făcut pe loc în bucătăria deschisă a restaurantului și este 100% din ingrediente naturale. Reține doar că acesta este și motivul pentru care durează destul de mult prepararea – se coace cam în 50 de minute. Deci comandă-l de la început dacă nu vrei să aștepți prea mult.
Rezervă o masă la Sardin

Tartă cu gutui și sorbet de lămâie, La Cantine de Nicolai

Gutuile au un gust și o aromă extrem de puternice, așa că fie îți plac tare de tot, fie nu poți pune gura pe ele. Dacă te afli în a doua categorie, ar trebui să le încerci într-un desert și sunt mari șanse să-ți schimbi părerea. Francezii sunt maeștrii când vine vorba de un desert bun, iar La Cantine de Nicolai exact asta este – o oază franceză urbană în mijlocul Bucureștiului. Așa că gustă mai întâi din preparatele fine precum Foie Gras de casă sau scoici Saint Jacques, iar la final savurează această tartă cu gutui. Toate preparatele conțin ingrediente de sezon autentice, livrate în fiecare săptămână din Franța. 
Rezervă o masă La Catine de Nicolai

Poirot, Zexe Braserie

Nu, nu este vorba de celebrul inspector din romanele Agathei Christie, ci de o prăjitură cu blat Joconde, nuci caramelizate, mousse lejer din ciocolată neagră și inserție de pere. Este un desert perfect pentru iubitorii de ciocolată, pe care îl găsești la Zexe Braserie, una dintre cele mai bune cofetării (și nu doar atât) din București, foarte cochetă, de pe bulevardul Aviatorilor. Spun „nu doar atât” pentru că aici găsești și mâncare și gustări rapide, însă vedete rămân prăjiturile. Ideea de bază a fost simplă: să aducă în contemporaneitate vechile rețete românești. Iar ce a ieșit arată… „de-ți lasă gura apă” cum s-ar spune. De data asta am ales desertul cu pere, care se înscrie în tema de azi, dar sigur merită încercate toate!
Rezervă o masă la Zexe Braserie

Tartă de mere coapte cu înghețată de vanilie, Restaurant DaDa

Revenim la tartele noastre și ajungem pe Matei Voievod la nr. 94 bis, unde dăm de un restaurant sofisticat, cu un decor avangardist, dar foarte primitor. E mai departe de centru, ce-i drept, dar aș zice că merită să-i vizitezi, mai ales dacă stai în zonă. Desertul ales de noi este tot o tartă, de fapt mere coapte așezate pe un pat de foietaj, cu piure de miere „răcorit” cu înghețată artizanală de vanilie. Miroase foarte bine și este și gustos!
Rezervă o masă la Restaurant DaDa

Găluște cu prune, Tartelicious

Ultimul, dar în niciun caz cel din urmă, este Tartelicious – din Brezoianu 35, un loc care și-a câștigat renumele de a fi unul din cele mai bune din București în care poți mânca o tartă bună. Ei bine, de data asta noi am ales găluștile cu prune (vouă nu vă aduc aminte de copilărie?) – prunele sunt înecate în rom și au și niscai șofran „ca să fie bine” (vorbele lor, nu ale noastre). Adevărul este că sunt foarte, foarte bune, dar dacă nu sunt chiar pe gustul tău, atunci încearcă o tartă cu prune și crumble de migdale cu ovăz, sau o tartă cu struguri. Nu sunt nici pe departe singurele bunătăți din meniu, dar sunt cele mai tomnatice.