Unde mergem în (mini) vacanța de 1 Decembrie?

7 noiembrie 2022 | Locuri cool

Nu mai lipsește mult și ne vom putea bucura de un „respiro” de 5 zile libere. Hai să fugim prin România, să trăim românește, autentic. Uite propunerile noastre pentru mini vacanța de 1 Decembrie: savurează oferta conacelor boierești din România.

casa maramureseana fotografiata toamna, cu muntiii in fundal, la pensiunea Soare-n Maramureș unde mergem de vacanța de 1 Decembrie
Foto: Pensiunea Soare-n Maramureș

Românași de pretutindeni, ne așteaptă o mini vacanță de 1 Decembrie, 5 zile libere, legate, tocmai bune pentru o escapadă românească autentică. Hai să petrecem Ziua Națională a României într-un decor autentic românesc. Tu alegi!

Vacanța de 1 Decembrie în Transilvania

Conacul Apafi

conacul Pafi, cu o alee lunga si gazon de o parte de si de alta, unul din locurile unde mergem de vacanța de 1 Decembrie

Faimosul conac din Mălâncrav are o poveste impresionantă. Sătenii zic că familia Apafi ar fi pierdut conacul la un joc de cărți. Acesta a fost preluat de familiile nobile Bethlen-Haller. Din anul 2000, aparține Fundației Mihai Eminescu Trust, care se ocupă de conservarea și refacerea satelor din Transilvania și Maramureș. Câteva zile aici te va deconecta de iureșul în care trăiești zilnic, pentru că te poți bucura de plimbări prin satul săsesc Mălâncrav, pe dealurile din jurul lui, de liniștea așezată a satelor transilvănene, dar și de mesele delicioase oferite de gazde. Tot ce vei servi sunt produse locale transformate cu măiestrie în mâncare românească tradițională – jumări, ghiveci de legume, supele, sarmalele, fripturile, zămurile acre (acrite cu oțet), zeama de tarhon (specifică zonei), cu fasole roșie, cu leuștean.

Adresă: Strada Livezii, Mălâncrav

Vila Katharina

dormitor mobilat clasic, cu ferestre mari si draperii din catifea, tapet cu model clasic si un tablou, covoare si mobilier masiv din lemn, la Vila Katharina unde mergem în vacanța de 1 Decembrie

În Brașov, pe strada Poarta Schei 20, se află Vila Katharina, un hotel boutique cu doar 3 camere amenajate cu gust. Legendele locale vorbesc despre o fată cu acest nume, fiica unui țesător din Brașov, de care s-a îndrăgostit la prima vedere Vlad Țepeș. Deși iubirea dintre cei doi nu s-a putut concretiza într-o căsătorie, fata l-a iubit pe Vlad Țepeș și i-a dăruit doi copii. Restul poveștii se pierde în negura timpului. Din fericire, nu și vila care azi poartă încă numele fetei.

Vei descoperi aici servicii croite pe gustul tău, demne de un sejur boieresc în inima Transilvaniei. Vila este o bijuterie arhitectonică din secolul al XVIII-lea, restaurată până în cele mai mici detalii și readusă la viață sub forma acestui mic boutique hotel.

Adresă: Strada Poarta Schei 20

Vacanța de 1 Decembrie în Bucovina

Pensiunea La Moară

conac boieresc traditional, cu pridvor din lemn, lumini aprinse la ferestre, fotografiat seara la Pensiunea la Moara unde mergem în vacanța de 1 Decembrie

Într-un mic colț de rai, înconjurată de mesteceni ce freamătă în vânt, se găsește pensiunea „La Moară“. Cu o arhitectură tradițional românească, unde lemnul face casă bună cu piatra de râu, această „acasă departe de acasă“ este parcă uitată de timp, dar cu toate utilitățile necesare traiului modern. Pensiunea „La Moară“, situată în Fundu Moldovei, la 47 km de Mănăstirea Voroneț, este ascunsă la umbra copacilor, cu peisaje ce-ți taie respirația, păduri întinse cât vezi cu ochii și aer mereu curat. Dacă dorul de ducă încă te mai cheamă, pârtiile de schi din zonă te cheamă la mișcare, herghelia Lucina te îndeamnă să descoperi libertatea, iar Masivul Rarău îți dezvăluie frumusețea Bucovinei.

Pensiunea dispune de 23 locuri de cazare în 6 camere duble, 1 cameră triplă și 2 apartamente, locurile putând fi suplimentate cu paturi pliante pentru copii. Pentru o experiență culinară îmbunătățită, gândim zilnic un meniu bazat pe cultura locală, tradițiile și obiceiurile gastronomice din Fundu Moldovei și din Bucovina, folosind ingrediente locale de bună calitate. O masa de prânz/cina care conține o ciorbă, un fel principal, desert, apă (plată sau minerală) și băuturile casei (afinata, țuică, vin alb/roșu/rose) costă 60 de lei de persoană. Copiii însoțiți de părinți au gratuitate.

Adresă: Strada Principală (vis-a-vis de Primărie), Comuna Fundu Moldovei, Județul Suceava

Vacanța de 1 Decembrie în Maramureș

Soare-n Maramureș

fotografie panoramica cu pensiunea Soare-n Maramureș, cu un conac boieresc aflat in mijlocul unei campii, iar in fundal muntii, un loc unde mergem în vacanța de 1 Decembrie

Când e Soare-n Maramureș, e vorba despre mâncare.

Situat în Budești, la 2,1 km de Biserica de Lemn Budești, pensiunea Soare-n Maramureș oferă cazare cu restaurant, parcare privată gratuită, bar și salon comun. Proprietatea dispune de camere de familie și o terasă, o grădină și un loc de joacă. În curtea pensiunii se află o căsuță veche, total recondiționată, care poate găzdui o familie de până la 4 persoane, dispunând de un dormitor cu 2 paturi duble, o baie și o cameră de zi. Tot în perimetrul proprietății, există și o cadă cu bulbuci, acoperită și închisă, perfectă după drumețiile prin zonă. Sau după o cină cum numai în Maramureș poți găsi. Sarmale, varză cu afumătură, mămăligă în fel și chip, slăninuță topită în foc, zacuște, dulcețuri și câte și mai câte, toate din istoria noastră culinară.

Adresă: Budești, n2 266 A, Maramureș

Vacanța de 1 Decembrie în Moldova

Conacul Polizu

prim plan cu o fantana din piatra iar in fundal conacul Polizu, unde mergem în vacanța de 1 Decembrie

La 70 de kilometri de Iași, pe dealurile moldovenești, înconjurat de podgorii și livezi, se află conacul Polizu, o clădire veche de 140 de ani, cu o istorie impresionantă. Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de Constantin Chica-Deleni, conacul a fost locuit de familia Ghica aproape 100 de ani și tot aici era locul deselor întâlniri dintre boierii din Moldova și cei de la București.

Astăzi, recuperat de moștenitorii familiei, clădirea a primit farmecul de odinioară și te așteaptă cu tot ceea ce are de oferit – camerele cu aer boieresc, parcul, aleile, fântâna.

Oferta culinară este o altă atracție a locului. Gazda desăvârșită, Alexandrina Polizu își servea oaspeții cu delicioase preparate românești, franțuzești ori nemțești, gătite din ingrediente crescute pe domeniul conacului, sau vânate de iluștrii boieri. Respectul acordat ingredientelor, specific vremii, făcea ca mesele organizate să fie adevărate oaze de bucurii și răsfăț. Meniurile, care și-au păstrat originalitate și extravaganța și în zilele noastre, erau adecvate ocaziilor, anotimpului și invitațiilor. Bunele maniere, stricte, completau cadrul elegant.

Adresă: Sat Maxut, comuna Deleni

Vacanța de 1 Decembrie în Muntenia

Castelul Știrbey

Castelul Stirbey, construit din Piatra, unde mergem în vacanța de 1 Decembrie

Ai dormit vreodată într-un muzeu?

Reședința de vară a Alinei Stirbey și a generalului Emanuel Florescu rămâne cunoscută astăzi drept cea mai veche clădire civilă din orașul Sinaia. Deși găzduiește Muzeul Orașului Sinaia, clădirea oferă 14 spații de cazare în cele 6 camere situate deasupra muzeului. Fiecare cameră are un stil propriu. În afara acestora, mai există un living comun, o bucătărie utilată pentru servirea micului-dejun și o cafenea. Nu există servicii de servire a mesei, dar să nu uităm că ești în centrul orașului Sinaia – unul dintre cele mai atractive și pline de turiști orașe în sezonul rece. Găsești aici o listă cu unele dintre cele mai bune restaurante de pe Valea Prahovei.

Adresă: Bulevardul Carol I 28, Sinaia

Vrei și alte idei? Ce zici de o plimbare pe la Sibiu (și își spunem noi și unde se mănâncă bine). Sau poate te tentează mai mult o destinație de tip retreat Indiferent unde alegi să îți petreci mini vacanța de 1 Decembrie, noi îți dorim distracție plăcută!