#Weekend‧Check‧In: Cu poftă de must și pastramă

24 septembrie 2021 | Locuri cool

Pentru că toamna pare să-și intre de-a binelea în drepturi și aduce cu ea toate bunătățile de sezon, weekendul acesta se anunță bogat în mese pline de must, pastramă, și alte „deliciozități”. Îți spunem cine ce face, ca să știi către ce restaurante să te îndrepți. Și mai avem și alte recomandări pentru weekendul 24-26 septembrie.

grup de tineri in natura, cu o femeie in prim plan, care bea dintr-un pahar de vin - recomandări de weekend

Mie toamna îmi place tare de tot! Nu doar că vine cu un amestec de zile cu soare blând și zile mai ploioase (că au și alea farmecul lor), cu o lumină aurie în care totul arată mai bine, dar vine și cu o anumită forfotă plină de anticipare.

Cumva, toată lumea pare că se pregătește de un nou sezon. Și nu vorbesc doar de mirosul de murături de pe scara blocului sau de prin vecini… Restaurantele pregătesc meniurile de toamnă, feed-ul de pe Instagram s-a umplut cu preparate aflate încă în testare (care arată grozav și pe care de abia așteptăm să le încercăm și noi), sau cu fotografii cu borcane de castraveți, zacuscă și câte mai câte prepară ei pentru oaspeți.

Iar finalul acesta de săptămână parcă dă startul sezonului. Uite, pe scurt, câteva recomandări de weekend – evenimente care au loc prin localuri (și nu numai).

Tema de weekend: tomna în farfurie

S-au încins cuptoarele prin bucătăriile restaurantelor și povestea pe care ne-o spun weekendul ăsta e una în care „personajele” principale sunt mustul, pastrama, zacusca, proțapul și ceaunul. Greu de rezistat tentației! Drept pentru care, tema ta pentru weekend e să citești textul și să faci un rezumat în trei zile (că și vinerea e tot weekend, pe un sfert).

pahar de vin langa un platou cu struguri
Let there be must! @ Forager

Declarăm deschise serbările toamnei cu Berbecuț și Pastramă în Herăstrău. Mai exact, la Restaurant Herăstrău. Duminica aceasta rotesc vârtos proțapul cu berbecuț fraged și aromat iar primii sosiți se vor putea bucura de ritualul cărniței domol rumenite.

Este printre restaurantele cu tradiție din București – în jurul anului 1949, când încă le mai călcau pragul cuconițele „cu o botină din cea mai fină”, iar mai apoi, „în vremea comuniștilor” se spune că aici ar fi pus țara la cale Gheoghe Gheorgiu Dej și tot aici a cântat cu foc Gică Petrescu „Fetițe dulci ca’n București”.

 

La CoOperativa (de pe str Icoanei 86) s-a dat startul (încă de pe 22 septembrie) la un festin culinar cu Must și pastramă după gust. Ei promit litri întregi de must făcuți din prima recoltă de struguri de anul acesta, iar pentru cei cu adevărat gurmanzi, o pastramă după gust. Nu lipsesc nici tradiţionalele sărmăluţe cu mămăliguţă iar meniul clar nu va ţine deloc cu dieta cuiva. Meniul e disponibil până pe 26 septembrie și, pentru că e important să păstrăm regulile impuse de distanțare sociale, e bine să le dai un telefon înainte de a le trece pragul.

 

Și Forager a zis: Let there be must! Sărbătoresc și ei venirea toamnei și recolta și s-au gândit: „cum mai bine decât cu must?” Cu must fermentat! Așa că pentru weekendul acesta care se anunță călduros, pregătesc câteva variante de must făcute în casă: Komboost (must fermentat cu Kombucha), must fermentat cu kefir și Ice must (suc presat din struguri înghețați, o băutură inspirată de ice wine). Le-au testat, au notat diferențele dintre ele și weekendul acesta le bagă la înaintare.

PS: Forager este un bistroul deschis recent (în iunie) de Grain Trip chiar în vecinătate (pe Nerva Traian 16). Spun despre ei că au ,,Bucătărie multi-disciplinară, responsabilă și sezonală prin excelență.’’ Dovadă și că sunt deschiși doar de vineri până dumincă (restul săptămânii e dedicat experimentelor într-ale fermentării, studiului și inovației).

 

La Berăria H, Facem Zacuscă! Mă rog… nu noi. Noi mâncăm ce gătesc ei. Adică 5 rețete delicioase de zacuscă în cantități uriașe, să ajungă pentru toată lumea și pentru toată iarna. Părerea mea: gustă din toate rețetele și profită de ocazie să îți umpli cămara cu cele mai interesante rețete culese din popor. Au borcanele deja pregătite! Și nu e doar atât, că au și alte preparate culinare irezistibile, plus muzică live pe terasă. Iar dacă nu ajungi weekendul ăsta, să știi că au reluare weekendul viitor. Se anunță o toamnă delicioasă! 

oameni pe terasa la bistro 15A din București, recomandări de weekend
Chill out @Bistro 15A

Bodega La Mahala (din Centrul Vechi, pe str. Covaci 6-8) dă strigare pentru Proțap și ceaun de toamnă. Restaurantul cu specific românesc reia seria evenimentelor de toamnă și ne invită sâmbătă să degustăm bucate selecționate și gătite cu dibăcie de bucătarii talentați și atenți la îndulcirea simțurilor gustative. În meniu ai Purceluș la proțap cu cartofi țărănești și gogoșar umplut cu varză (43 lei) și Ceaun ciobănesc din pulpă de oaie (28 lei). Festinul culinar poate fi completat la alegere cu orice produs din meniul de băuturi, printre care și bere rece la butoi, țuică, pălincă, vișinată și afinată de Bran, sau cu vinul casei de Urlați.

 

Și tot weekendul acesta, la 15A, are loc Festivalul Super Supelor. Ok, nu e chiar despre must și pastramă, dar tot e cu cu gust de toamnă. Pentru că din line-up fac parte următorii artiști: dovleac, ciuperci, linte, broccoli, cartofi și prosciutto, dovlecel. Și cum temperaturile au mai scăzut, supele creme sunt perfecte ca să ne mai încălzim, dar și să ne delectăm papilele gustative.

Family Fun

Poate nu pare (ținând cont de ultimele zile), dar weekendul acesta se anunță a fi unul însorit și frumos. Deci dacă ai chef să dai o tură pe la un târg, ceva, sunt două evenimente care ne-au atras atenția și se anunță a fi interesante.

oameni pe terasa Jai Bistrot, la evenimentul Sneackers & Burgers
Sneakers & Burgers. The best combination @J’ai Bistrot.

Primul este Trifoi Fest 2021, care are loc sâmbătă în Parcul Romniceanu din Cotroceni (între 10:00 și 21:00). Festivalul se anunță a fi primul pas spre un nou tip de experiență, unul circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Pornind de la ideea de a oferi inspirație și instrumente concrete pentru a reduce impactul vieții de zi cu zi asupra mediului (acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire) organizatorii ne invită să descoperim împreună ce înseamnă să trăiești mai bine cu mai puțin.

Trifoi fest adună la un loc produse alimentare, de îngrijire, de curățenie, haine și accesorii și multe altele. Plus ONG-uri care promovează un stil de viață mai sustenabil. De mâncare și băutură se ocupă, printre alții, traiVing, Sara Green, Lorelicious, Samsara și Friddi.

În plus, sunt și ceva ateliere interesante. Din zona de food, spre exemplu, învățăm să facem Brownie Raw Vegan, cu Lorelicious (de la 11:00 la 11:40), iar Samsara ne invită la Low waste workshop – Rețete creative fără risipă (de la 16:00 la 17:30).

 

Mai vrei și alte idei? Ce zici de Sneakers & Burgers 6.0. Are loc la J’ai Bistrot (pe Calea Griviței 55 București) sâmbătă, de la ora 13:00. Hai să mâncam un burger bun împreună, în timp ce ne plimbăm prin Vegasm sau să bem o bere rece în iglu, pentru că anul ăsta încercam să călătorim într-o zi cât am putea într-o vară!

Dacă te duci cu vechii tăi teniși Converse la standul RENEW Labs din cadrul evenimentului, echipa se va ocupa de ei – îi va prelua, îi va repara / curăța gratuit și în maximum 30 de zile ți-i va returna cu un look mult mai fresh.

 

Iar dacă vrei să bei bere – cea mai bună bere – să știi că spuma producătorilor locali de bere craft se adună pentru un showdown la Full House Craft Beer Fest, vineri și sâmbătă la Hangar by Ground Zero. Hai să faci cunoștință cu producători și beri premiate internațional. Participă Ground Zero, Hop Hooligans, Anagram, Clandestin, Amistad și Algoritm. Intrarea este liberă.

Nu uita!

Pentru că incidența cazurilor de COVID-19 a trecut de 3 la mie în București, vei avea nevoie de certificatul verde. Pot participa doar persoanele:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și: