Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   644 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   393 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   808 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.170 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   439 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   419 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   484 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.225 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   668 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.856 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   364 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.237 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   863 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   568 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   297 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   656 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.197 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.606 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.404 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   597 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.591 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.138 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   584 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   705 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Manifestul Restograf



Restograf  (Mar 2011)
10.729 Vizualizarivizualizari
5 Comentariicomentarii
12 placut 
4 displacut 

 

„Declaratie de razboi” restaurantelor care dau mancare proasta bucurestenilor

17 martie 2011

In Romania, mostenirea si potentialul socio-cultural ale actului gastronomic sunt putin folosite; calitatea produselor si cea a serviciilor sunt prea des proaste, relatiile dintre principalii actori (furnizori – prestatori – consumatori) sunt degradate si tensionate, generatiile tinere si-au format reprezentari si comportamente greu reconciliabile cu sistemul axiologic la care inca ne raportam. Cele mai proaste restaurante din Bucuresti sunt cele cu bucatarie “traditionala romaneasca”! Patronii de restaurante si bucatarii s-au invatat sa ne dea mai mult semipreparate sau chiar feluri luate de-a gata direct de pe rafturile pentru saraci ale supermarketurilor, iar bucurestenii s-au obisnuit sa creada ca asta e normalitatea.

Proiectul Restograf s-a nascut din nemultumirea fata de aceasta stare de lucruri si este contributia noastra la „restaurarea normalitatii”, cu mijloacele pe care le avem la indemana. Ceea ce unora le va parea o adevarata „declaratie de razboi”.

Numele “Restograf” vine de la Restaurant + Monografie, insa profitam si de asocierea  inevitabila cu “Harta”.

Cine suntem

Restograf.ro este unul dintre instrumentele de lucru ale unui Grup de reflectie si atitudine alcatuit din consumatori avizati, interesati de gastronomie nu doar ca act individual, hedonist, ci sub toate dimensiunile sale: sociala, (inter)culturala, stiintifica, si, daca se va ivi prilejul, char si politica. Aparam interesele consumatorului obisnuit de act gastronomic in relatia sa cu ceilalti actori ai acestei interactiuni sociale fundamentale – producatorii, prestatorii si organizatiile lor profesionale.

Obiectivele noastre generale sunt:

(Membrii fondatori sunt prezentati pe site – Despre Noi)

Deontologie

Fiecare dintre membrii fondatori si-a construit si si-a consolidat reputatia profesionala in domeniul sau de activitate respectand principiile morale universale, precum si pe cele particulare ale meseriei lui. Succesul demersului nostru se bazeaza in intregime pe obiectivitatea cu care suntem creditati la nivel social si pe refuzul compromisului. Prin urmare, toate evaluarile si recenziile pe care le vom face trebuie privite ca fiind tributare doar unei subiectivitati inevitabile datorita naturii obiectului cercetat si nu unor interese sau simpatii ascunse.

Continut

Pentru inceput, principalele noastre arme in aceasta “lupta” sunt critica acida si laudele retinute pe site-ul Restograf. Acesta contine evaluari si descrieri ale restaurantelor din Bucuresti, topuri, articole, stiri, comentarii, dezbateri.

Datorita subiectivitatii intrinseci si a reprezentativitatii statistice limitate a actului de evaluare asupra unui obiect de o asemenea natura, am impartit rezultatele dupa principiul uniformitatii si consistentei sistemului de criterii folosit in fiecare caz. Astfel, opiniile noastre sunt intotdeauna separate de cele ale cititorilor (in primul rand, din cauza distorsiunilor pe care le poate produce anonimatul), de cele ale personalitatilor citate si de cele insele ale celor evaluati.

Cititorii pot face propriile evaluari, dupa acelasi sistem de criterii si de notare ca acela al Restograf. Restaurantele isi pot face propria prezentare, inclusiv cu texte si cu fisiere atasate. Pe Forum fiecare cititor isi poate prezenta experientele, isi poate exprima opiniile si le poate comenta pe ale celorlalti, ne poate interpela, ne pune intrebari sau asteapta raspunsuri de la reprezentantii restaurantelor sau de la ceilalti cititori, respectand regulile obisnuite de interactiune sociala specifice Internetului.

Ca in orice demers de tip jurnalistic, informatiile publicate pe Restograf.ro trebuie privite cu discernamant si cu spirit critic. Eventualele erori, lipsuri sau stangacii ar trebui puse pe seama resurselor limitate pe care le avem la dispozitie in acest moment pentru un astfel de demers jurnalistic, si nu pe reaua noastra credinta.

Lansarea oficiala a Proiectului restograf si a Manifestului a avut loc pe 17 martie 2011 la Hotelul Marshal, in prezenta a numerosi sustinatori.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Apreciez si sustin demersul Restograf! Cred ca ati lucrat la textul manifestului Dvs. si in final ati omis sa includeti (in textul postat pe site) obiectivele concrete ale Restograf. Propun ca in zona centrala de interes a “Restograf” sa se afle nu doar restaurantele care dau mancare proasta romanilor, ci, in aceeasi masura si asezamintele care dau mancare buna dar insotita de aroganta, maniere de proasta crestere si curatenie la standarde reprobabile. Avem din pacate destule restaurante unde mancarea e buna sau peste medie, insa clientii sunt tratati sub orice critica. La ce bun o mancare buna, daca un ospatar nesimtit sau o masa murdara iti strica toata ziua? Normalitatea inseamna politete si curatenie complete, oferite tuturor constant, indiferent cum este imbracat clientul. Cred ca acolo avem nevoie sa ajungem. Va doresc succes si voi reveni pe site-ul Dvs. inclusiv cu recomandari constructive pentru proprietarii de restaurante. Succes!

Reply

    Noi ne concentram foarte mult pe mancare, ambianta si serviciile sunt (aproape) marginale in evaluarile noastre, din mai multe motive. Unul dintre ele e ca evaluarile pe aceste criterii sunt mult mai subiective, doi clienti diferiti pot da calificative total opuse. De aceea evaluarile profesionistilor din sistemele consacrate in lume (Michelin, de pilda), nici nu includ ambianta si serviciile in evaluarile lor, cand acorda stele restaurantelor, unicul criteriu e mancarea. La noi nota de la mancare are o pondere de 60% in nota finala, ambianta 25% iar serviciul 15%. De aceea sunt bune comentariile de la descrierile restaurantelor, aduc informatii complementare si intregesc imaginea.

    GB

    Reply

      George,
      replica data lui Bogdan pe 23 Martie curent la critica lui a rest Osho demonstreaza ca nu sunteti calificat si credibil pt a participa la exercitiul de depistare de “la male bouffe” in BUH. Sunteti departe de a fi “une fine bouche” cand va puneti in mare aparator al acestui rest care nu’i decat un “eaterie” .
      Lasatii pe alti mai educati si mai cu bun gust s’o faca.

      Reply

        Notele sunt date pe tipul de bucatarie – am si scris asta mare pe site, cu rosu. Adica nu poti compara o nota de 9 sau 10 de la un restaurant cu bucatarie americana cu unu cu bucatarie frantuzeasca, de haute cuisine, de pilda. La restaurante cu bucatarie americana nu cred ca gasesti mai mult de atat in Bucuresti. Cand am fost eu acolo, adica acum 6 luni (am si scris pe site) carnea era buna iar pentru o vita pe gratar nu aveam de ce sa nu-i dau nota maxima. Ca eu as prefera oricand un restaurant frantuzesc cu cuisine du terroir pe care sa-l fi notat cu 8 unuia american cu carne pe gratar, caruia i-am pus 10 la mancare, e un subiect separat, despre care am si scris de mai multe ori pe site (vezi, de pilda, comentariile de la La Mangerie). Mai pe scurt spus, notele astea sunt mai mult relative, conteaza mai putin valoarea absoluta cat diferentierea unuia fata de altul.
        GB
        PS: si comentariul legat de toti ceilalti care socotesc mancarea de la Osho foarte buna ramane valabil in continuare!

        Reply

Cred ca actiunea d-stra ar trebui sa inceapa in Cartierul Latin al Bucurestiului (de fapt centrul vechi) unde se mananca prost si relativ scump.
A ajuns un cartier cutreierat de tineri si straini ca si Cartierul Latin la Paris iar asemanarea merge si in sensul comercial cu restaurante si toalete murdarele dedicate jumulirii musteriilor.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− seven = 2