Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   557 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   694 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   314 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   986 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.383 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   692 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   460 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   578 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.352 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.017 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   424 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.388 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.069 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

O cercetare a gastronomiei traditionale din Delta Dunarii



Tiberiu Cazacioc  (Jul 2012)
5.234 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
2 placut 
0 displacut 

 

“La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei traditionale din Delta Dunarii”; Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural National



Asociatia “Ivan Patzaichin Mila 23” si Catedra de Sociologie a SNSPA Bucuresti au lansat la Libraria Bastilia din Bucuresti proiectul cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National, “La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei traditionale din Delta Dunarii”. Au participat Ivan Patzaichin, Teodor Frolu din partea Asociatiei “Ivan Patzaichin-Mila 23” si antropologul Vintila Mihailescu, seful echipei de cercetare, din partea Catedrei de Sociologie a SNSPA Bucuresti.

Abordarea Deltei Dunarii, din punct de vedere gastronomic, este justificata pentru Ivan Patzaichin: “Pestele este sursa de hrana a viitorului. Este elementul de baza al bucatariei din Delta Dunarii, prin ciorba, chiftelele, zacusca de peste, pestele prajit, malasolca de peste. Acest proiect finantat de AFCN, da posibilitatea asociatiei noastre si partenerilor, sa scoatem in evidenta, sa pastram si sa promovam specificul bucatariei din Delta Dunarii, o mostenire importanta pentru toti romanii.”

Din cele 15 proiecte selectate spre finantare de AFCN la categoria “Patrimoniu imaterial” in 2012, “La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei traditionale din Delta Dunarii” a ocupat locul II, fiind declarat castigator cu 94,67 de puncte, obtinand o finantare publica de 59.616 RON, la concursul pentru proiecte culturale organizat in ultima luna a anului trecut. Bugetul total al proiectului este de 66.240 RON, restul finantarii fiind asigurat de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse private. Activitatile proiectului se vor concretiza intr-un ghid de cercetare, publicatia „La masa cu oamenii Deltei: gastronomia traditionala din Delta Dunarii”, un atelier etnografic online, o expozitie de etnografie vizuala.

Proiectul isi propune sa documenteze si sa patrimonializeze cunoasterea gastronomica traditionala specifica Deltei Dunarii, in trei localitati (Crisan-Mila 23, C.A.Rosetti, Sfantu Gheorghe) pe baza unei cercetari de specialitate in perioada iunie-octombrie 2012, care sa surprinda practicile culinare traditionale, retete, ingrediente specifice, instrumentar de preparare a hranei, forme de cunoastere si apreciere a gustului, sezonalitatea hranei si continuumul dintre alimentatia domestica si publica, festiva si cotidiana dar si rolul comunitar al hranei.

Formata aproape exclusiv din comunitati rurale si greu accesibila din exterior, spatiul cultural al Deltei Dunarii a putut dezvolta o serie de expresii culturale particulare. În masura in care patrimoniul natural al locului beneficiaza de recunoastere internationala, proiectul nostru isi propune sa atraga atentia asupra oamenilor Deltei punand la dispozitia publicului larg povestile lor identitar-gastronomice.

Optiunea pentru aceasta regiune a Romaniei este data de incercarea de a rupe cu seria de reportaje care prezinta Delta ca pe un teritoriu populat exclusiv de vietati si flora bune de prezervat si de a pune in lumina rezerva de produse gastronomice unice specific teritoriului deltaic si bagajul de cunostinte si practici locale legate de prepararea acestor produse.

Stilurile de viata contemporane, post-industriale si determinate de globalizare afecteaza aproape automat si pe termen lung nu doar modelul de consum alimentar – prin uniformizare si standardizare – ci si patrimoniul viu al felurilor de mancare si pastrarea retetelor locale. Multitudinea de targuri si festivaluri cu profil gastronomic traditional aparute in ultima decada in marile orase (ex. Targul Țaranului) pot fi interpretate ca forme de recuperare a cunoasterii gastronomice de tip traditional. Publicul este extrem de interesat de retetele de produse traditionale si sugereaza, atat prin volumul si frecventa participarii la demonstratii culinare, targuri si alte forme de celebrare a gastronomiei, o tendinta de revalorizare a hranei ca expresie culturala locala sau nationala.

Proiectul este inovator prin accentul pe care il pune pe observarea legaturii dintre cadrul socio-economic al gospodariei deltaice si practicile alimentare si gastronomice curente, evitand astfel ruptura cu care ne-au obisnuit o mare parte a studiilor precedente. Recuperarea retetelor locale ca elemente de patrimoniu imaterial este importanta pentru valorizarea existentei populatiilor locale, imbogatirea si diversificarea experientei celor care patrund in Delta Dunarii. Pe termen lung, identificarea si prezervarea culturii gastronomice locale poate contribui la conservarea acesteia si la asigurarea unei resurse economice suficiente in cadrul economiei locale.

Pentru mai multe informatii, contact: Tiberiu Cazacioc, director de proiect, tel. 0742111119 sau 0213123835.

Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman

(Imaginile sunt realizate de Raluca Munteanu)


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


seven − 2 =