Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   558 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   695 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   987 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.384 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   695 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   461 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.354 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.018 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   425 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.390 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.072 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   579 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Transparenta in actul gastronomic public



Restograf  (Jun 2011)
8.763 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
12 placut 
1 displacut 

 

Ziarist: Scriu un material pornind de la cateva studii care arată ca oamenii, in special cei din estul Europei, sunt din ce in ce mai interesati de continutul preparatelor pe care le consuma cand iau masa in oras. Din cate stiu, ati initiat Proiectul Restograf, care-si propune, printre altele, promovarea transparentei in actul gastronomic public. As vrea sa va pun cateva intrebari pe aceasta tema:


Ce v-a determinat sa initiati acest proiect?

Restograf este, in primul rand, un proiect social si cultural si nu un business. Daca la un moment dat va capata o asemenea anvergura incat sa sa inceapa sa capete si o valoare comerciala, cu atat mai bine!
Ideea a pornit de la frustrarea unor oameni care sunt obligati sa manance zilnic la restaurant, adesea de 2 ori pe zi, si chiar de 3 sau de 4 ori (mi se intampla sa am 2 pranzuri si 2 cine la restaurant in aceeasi zi). Prin urmare, mancatul la restaurant devine o problema foarte serioasa pentru unii oameni, mai ales pentru cei din business cu care stau mereu de vorba si despre care am vazut ca se plang de aceleasi probleme. Prin urmare, ne-am hotarat sa facem noi ceva, sa nu mai stam cu maineile in san, MAI ALES ca am vazut din ce in ce mai multi oameni care s-au resemnat cu starea asta de lucruri si care au ajuns sa o confunde cu o inevitabila normalitate. Fara a exagera deloc, pot spune ca, dintr-un anumit punct de vedere, acesta e un proiect de tip “protectia consumatorului”, adica de “protectia mancatorilor la restaurant”… Practic, ii incurajam pe cai onesti si care depun eforturi sa faca lucrurile asa cum trebuie si ii penalizam cu toate mijloacele pe care le avem la indemana pe cei care cauta sa ne insele – in multe feluri, uneori fiind vorba de o impostura evidenta. Daca vom avea succes cu acest prim demers, cu obiective practice imediate, vom merge si mai departe si vom incerca sa-i redam actului gastronomic valoarea pe care noi credem ca trebuie sa o aiba, adica si cu dimensiunile sale culturale si sociale, care acum sunt considerate niste “mofturi” pe langa problema fundamentala a momentului (un fel de a spune, pentru ca “momentul” asta se tot lungeste de 50 de ani incoace…), si anume calitatea foarte proasta a mancarii din majoritatea restaurantelor bucurestene, calitate care atenteaza nu numai la buna noastra dispozitie si la “joie de vivre”, ci si direct la sanatatea noastra! Mai pe scurt spus, deci, o sa fim un fel de “sindicat al mancatorilor la restaurant” si o sa ne batem pentru “drepturile noastre” cu tot ce avem la indemana, asa cum ii sta bine oricarui sindicat…
Restograf se adreseaza, in primul rand, deci, oamenilor de business pentru care mancatul la restaurant e o treaba serioasa, ce poate avea chiar consecinte directe asupra afacerilor lor: se stie ca o masa buna ii apropie pe oameni, chiar si atunci cand acestia sunt niste “duri”. Adica la o masa buna sunt sanse mai mari sa faci afaceri bune, si invers… Obiectivul nostru e ca pana la sfarsitul anului cel putin 50% dintre oamenii de afaceri care isi propun sa aleaga un restaurant pentru o intalnire importanta sau un eveniment sa consulte Restograful pentru asta.

Considerati ca se acorda suficienta atentie informatiilor nutritionale in restaurante?

Nu, si nici nu cred ca se va intampla prea curand. Nu ca nu ar fi clienti care sa vrea asta, ci pentru ca nu are nimeni incredere in aceste informatii, chiar daca ar fi date. Mai ales ca lantul respectiv are multe verigi, informatiile trebuie sa fie date cu buna credinta si cu precizie nu numai de catre cei din restaurant, ci si de catre toti cei care se afla in amonte (producatori, distribuitori etc.). In multe restaurante scie ca produsele lor sunt intr-un fel sau in altul, “facute in casa”, chiar “bio” etc., insa, evident, nimeni nu le ia prea in serios. Prin urmare, clientii sunt resemnati cu faptul ca, inca mult, mult timp de acum inainte acest tip de informatii vor fi total lipsite de credibilitate. Si, ca sa revin la obiectivele Restografului, e si acesta unul dintre cele pe termen lung.

Incep romanii sa fie tot mai interesati de aceste aspecte?

Da, dar nu au nicio sansa sa le afle sau sa fie siguri ca sunt reale, corecte, date cu buna credinta.

Avem nevoie de o „cultura“ in acest domeniu?

Inainte de a pune problema in acest fel, trebuie rezolvata o problema de fond in Romania, si anume neincrederea generalizata. Dupa cum stii, Romania e tara cu cel mai mic indice de incredere generalizata din Europa, de numai 10%, e pe ultimul loc. “Cultura” despre care vorbesti se bazeaza pe niste relatii sociale civilizate, care sunt, la randul lor, fundamentul increderii despre care vorbeam mai sus. Asadar, chiar daca ar exista aceasta “cultura”, in acest moment ar fi total inoperabila.

In opinia Dvs., cine ar trebui sa ia initiativa pentru a asigura o mai mare transparenta a continutului preparatelor?

Singurul care poate face ceva in aceasta privinta, cu efecte vizibile la nivel social, e statul, cu autoritatea si cu instrumentele sale. Cand e vorba despre originea si continutul preparatelor, clientul nu are NICIUN mijloc si instrument de verificare si control, e obligat sa accepte ce I se spune. Nu poate intra nici in magazia restaurantului, nici in bucatarie, nu ia nici probe ca sa le duca la laborator. Singurul care poate face toate aceste lucruri e statul, evident. Pentru a fi credibile (si crezute), aceste informatii trebuie sa vina (sau sa fie certificate/ garantate) de la o terta parte, independenta, pentru a evita conflictul de interese. Sigur, mai pot exista si initiative individuale din partea unor restaurante care sa incerce sa castige increderea clientilor, intr-un fel sau altul. Insa investitia in asa ceva e foarte mare, de lunga durata si rezultatele sunt incerte, greu de mentinut, totul seamana cu un castel de carti de joc.

Dintre marile obiective ale Restografului, acesta, cel legat de originea si de continutul preparatelor e cel mai indepartat, constienti fiind de dificultatea atingerii lui. oricum, nici nu ne punem problema sa actionam prea mult direct, la nivelul patronilor de restaurante in aceasta privinta, ci direct la autoritatile cu putere legislativa si normativa.

Ce va propuneti prin Proiectul Restograf si care este impactul acestuia, potrivit estimarilor Dvs., pana acum?

In mare parte, am raspuns la asta mai inainte, la pct. 1. Reaiu una dintre ideile principale: “Restograf e un proiect de tip “protectia consumatorului”, adica de “protectia mancatorilor la restaurant”… Practic, ii incurajam pe cai onesti si care depun eforturi sa faca lucrurile asa cum trebuie si ii penalizam cu toate mijloacele pe care le avem la indemana pe cei care cauta sa ne insele.” Deocamdata stam bine: avem 25,000 de vizitatori unici pe luna la 3 luni de la lansare, dintre care multi sunt din segmentul “business”. Aici avem o notorietate oarte buna, multi folosesc Restograful ca un instrument curent de lucru. Daca reusim sa-l pozitionam ca un proiect social, adica de utilitate publica, poate vom reusi sa-i asiguram si alte surse de finantare, pentru ca poate fi dezvoltat foarte mult.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







FELICITARI PTRU INITIATIVA,SPERAM SA COLABORAM,ARTICOLELE SI OPINIILE DESPRE RESTAURANTR SINT CONSTRUCTIVE,FELICITARI.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


+ 2 = three