10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre lumea restaurantelor

19 aprilie 2016 | Noutati

In cazul in care va intrebati unde se afla cel mai mare restaurant din lume sau cel mai vechi, cat costa cel mai scump burger sau care a fost cea mai spectaculoasa livrare de pizza, va oferim toate aceste raspunsuri, plus altele, in cele ce urmeaza:

1. Cuvantul „restaurant” vine din franceza. A fost prima data folosit pentru a descrie localurile care vindeau supa de oase de vita, un preparat care „restaura” sistemul imunitar.

2. Conceptul de fine dining a fost inventat tot in Franta si a fost o consecinta a Revolutiei Franceze. Dupa ce Louis al XVI-lea si Marie Antoinette si-au pierdut capetele in timpul revolutiei, intreaga aristocratie din Franta s-a evaporat. Astfel, marii bucatari, care lucrau in castele si conace, au ajuns pe drumuri. Asa ca multi dintre acesti bucatari foarte priceputi au inceput sa-si deschida localuri in care gateau feluri de mancare rafinate pentru oameni obisnuiti. Englezii au preluat modelul, iar de aici a trecut si peste Atlantic, in Statele Unite.

3. Cel mai mare restaurant din lume se afla in… Siria. Se numeste Bawabet Dimashq Restaurant, care se traduce prin Restaurantul Poarta Damascului. Are 6.014 locuri, 1.800 de angajati si a costat 40 de milioane de dolari. Se afla in orasul Damasc.

Bawabet Dimashq // sursa foto:
Bawabet Dimashq // sursa foto: whereongoogleearth.net

4. Cel mai vechi restaurant din Statele Unite se afla in Boston si se numeste The Union Oyster House. Functioneaza fara intrerupere inca din anul 1826.

5. Cel mai vechi restaurant din lume se afla in capitala Spaniei, Madrid. Functioneaza inca din anul  1725 si se numeste Botin. Insa, exista mai multe restaurante care sustin ca sunt deschise de mai mult timp decat Botin. De exemplu, Stiftskeller St. Peter din Salzburg, Austria, care se mandreste ca si-a deschis pentru prima data portile in anul 803. Sau Zum Franziskaner din Stockholm, Suedia, care ar functiona din anul 1421.

Casa Botin // sursa foto:
Casa Botin // sursa foto: a-a-ah.com

6. Cel mai scump burger din lume costa 5000 de dolari. Il gasiti in meniul restaurantului Fleur by Hubert Keller din Las Vegas. Contine carne de vita Wagyu, foie gras, trufe si vine impreuna cu o sticla de vin Chateau Petrus din 1995.

7. Tarile cu cele mai multe restaurante in topurile de genul „50 cele mai bune restaurante din lume” sunt SUA si Spania.

8. Oriunde te-ai afla in Statele Unite, nu esti niciodata la o distanta mai mare de 185 de kilometri de un restaurant McDonald’s. In SUA exista peste 13.000 de restaurante McDonald’s.

9. Cu toate acestea, in lume exista mai multe restaurante Subway decat McDonald’s.

10. Pizza Hut a reusit in 2001 sa livreze o pizza pana pe Statia Spatiala Internationala.

Pizza livrata pe Statia Spatiala Internationala // sursa foto: omgfacts.com
Pizza livrata pe Statia Spatiala Internationala // sursa foto: omgfacts.com

Surse articol: omgfacts.comrestaurants.about.com, wikipedia