5 elemente definitorii pentru un design interior de succes

4 septembrie 2019 | Tips

Designul interior al restaurantului este primul lucru care va fi remarcat de către cei care îți calcă pragul. Pe lângă mâncare, este cel mai important factor care influențează satisfacția clienților.

Prima impresie determină felul în care oaspeții percep localul, la ce nivel de servicii se așteaptă, cât timp doresc să petreacă acolo și dacă vor mai reveni sau nu. Amplasarea meselor, lumina și arhitectura, influențează ambianța și gradul de confort. Noi îți propunem un mic ghid de care să ții cont atunci când decizi cum să-ți amenajezi restaurantul.

Înainte de toate…

 • Definește un concept de bază

Ce tip de restaurant ai? Este un local casual, modern, sau mai degrabă de fine dinning? Este un spațiu mic și intim, sau mare și efervescent? Amenajarea ar trebui să țină cont în primul rând de specificul localului – nu ai servi mâncare chinezească într-un restaurant decorat ca o tavernă grecească, nu?! Decide care va fi tema principală și creează un concept unitar – de la mâncare până la logo, de la muzică până la decorațiuni și mobilier. Toate acestea sunt elemente de brand care, odată armonizate, creează o imagine puternică, distinctă.

 • Apelează la un designer

Odată ce ți-ai definit clar conceptul, sfatul nostru este să apelezi la un designer profesionist. Și asta pentru că „are ochiul format” și va evalua corect spațiul, va observa detalii ce ar putea ridica probleme și veni cu soluțiile optime, sau poate crea opțiuni acolo unde nu existau. Omul potrivit va ști exact cum să creeze atmosfera pe care ți-o dorești, cum să îmbine elementele așa încât să ajungă la rezultatul dorit și, în plus, la ce furnizori să apeleze și unde poate găsi cele mai interesante și mai bune piese de mobilier și decorațiuni.

 • Stabilește, clar, bugetul

Teoretic, ar trebui să ai deja o idee de câți bani ești dispus să investești înainte de a bate palma cu designerul de interior. Practic, lucrurile se mai schimbă și cifrele se modifică în funcție de problemele sau oportunitățile care apar pe parcurs și de ajustările care trebuie făcute. Și aici intervine din nou rolul designerului, care poate găsi soluțiile cele mai bune fără ca asta să însemne că vei depășești bugetul.


Principalele elemente de design interior (și ce impact au asupra clienților)

Practic, sunt câteva elemente definitorii pentru ambianța și confortul restaurantului:

 • Arhitectura & designul
 • Iluminarea spațiului
 • Mobilierul
 • Originalitatea

 1. Arhitectura și designul

Organizarea spațiului contează enorm! Totul trebuie astfel gândit astfel încât să existe funcționalitate și, mai ales, să asigure confort clienților. Maximizează spațiul și găsește acel echilibru între comoditate și capacitate. Cât de spațios este localul, cât de tare se umple în orele de vârf și cât de ușor se poate circula (fără a te lovi de alți oameni sau de mese) – toate acestea depind de organizarea spațiului. Practic, planul trebui să fie în așa fel încât să existe spațiu individual pentru fiecare persoană așezată pe scaun. În teorie, într-un restaurant select ar trebui alocați 2 m² fiecărui loc, în timp ce la un restaurant de tip fast-food sau cu servire rapidă, 1 m² este suficient. În plus, asigură-te că există suficient spațiu pentru servire.

 1. Iluminarea spațiului

În funcție de tematica restaurantului și atmosfera pe care vrei să o imprimi spațiului, iluminarea încăperilor joacă un rol hotărâtor. Lumina naturală este întotdeauna o variantă excelentă, care conferă oamenilor o stare de bine, de aceea sunt de preferat ferestrele mari, care să dea senzația de spațiu deschis, aerisit.

Dacă vrei să creezi un spațiu intim, folosește lumina caldă, aurie, dar și accente decorative precum un șemineu sau lumânări. În general, în restaurantele elegante este de preferat o lumină ambientală difuză, care să contureze o atmosferă relaxantă, în care orele se scurg mai greu și clienții doresc să petreacă cât mai mult timp (și astfel să și comande mai mult). Pe de altă parte, în localurile cu servire rapidă, lumina trebuie să fie cât mai puternică căci influențează tipul de comportament specific în astfel de restaurante: clienții vin, servesc rapid masa și pleacă, fără a zăbovi prea mult.

 1. Mobilierul

Alegerea meselor și a scaunelor trebuie luată în funcție de dimensiunea spațiului (evident, vei evita aglomerarea unei încăperi mici, cu piese de mobilier voluminoase), dar și de tipul de restaurant. Spre exemplu, ai observat cum la fast-food-uri (precum McDonalds), scaunele și canapelele sunt confortabile, dar nu te fac să stai acolo cu orele? Drept urmare, ești tentat să mănânci și să pleci. Pe de altă parte, la Starbucks găsești scaune comode, fotolii și canapele moi, primitoare. Așa că impulsul este de a mai comanda o cafea și încă una și tot așa. Cu alte cuvinte, revenim la conceptul de bază și ce tip de experiență vrei să oferi.

 1. Culorile

Îți vine să crezi sau nu, culorile au un rol important în percepția clienților. De aceea, va trebui să alegi cromatica restaurantului în funcție de publicul țință. Culorile declanșează stări și emoții diferite. Unele stimulează apetitul, altele îl suprimă. Nuanțele calde, de roșu sau portocaliu, au efecte stimulative, de aceea multe restaurante le folosesc în designul interior. Atenție însă, căci sunt culori puternice, așa că e de preferat să nu fie folosite în exces. Galbenul este vesel și dă încăperilor o notă de prospețime, vioiciune, ceea ce de asemenea poate stârni pofta de mâncare. Albastrul, pe de altă parte, are efect contrar. În schimb, creează o atmosferă confortabilă, plăcută – de aceea se potrivește în restaurantele de tip fine dining. Sunt și culori care ar trebui evitate (cel puțin în teorie), precum gri, maro sau mov.

 1. Originalitatea

Dacă te întrebi care sunt tendințele actuale în materie de design interior pentru restaurante, cu siguranță vei găsi o mulțime de informații pe internet – de la spații amenajate ca o junglă urbană, la restaurante cu bucătăria deschisă, de la folosirea texturilor naturale, la o paletă de culori mai calde… și tot așa.

Ce te-ar sfătui însă un designer? „Cred că fiecare spațiu ar trebui să aibă propriul său concept, cât mai original, și să țină mai puțin seamă de trenduri. Asta și pentru că, restaurantele care ajung să fie cu adevărat remarcabile, sfidează cumva tendințele de moment. Mai important este să ai un concept unitar și să existe o armonie între felul în care arată spațiul, cum se face comunicarea de brand, felul în care sunt concepute preparatele și serviciile oferite. Totul cu accent pe inovație”, spune Sebastian Mîndroiu, interior designer Picktwo.

Cişmigiu – Bistro La Etaj