5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice

21 februarie 2020 | Locuri cool

Îți e dor de vacanță și de zilele petrecute pe malurile Mediteranei? Mai avem ceva de așteptat până la vară! Până atunci, noi îți recomandăm câteva restaurante cu specific grecesc în București, care să-ți mai aline dorul!

Ce înseamnă bucătăria grecească

În primul rând, înseamnă sănătate! Mult pește și fructe de mare, multe legume, ca să nu mai vorbim de minunatul ulei de măsline!

Pentru Greci, marea a fost dintotdeauna cea mai bună prietenă și cea mai importantă sursă de hrană. Așa se face că au devenit experți în tot ce înseamnă fructe de mare, iar la taverne meniul include zilnic peștele proaspăt capturat din mare.

La fel de importante sunt și legumele, iar de la masa grecilor nu lipsește niciodată o salată! Tuturor ne place salata cu roșii și castraveți, brânză Feta, măsline, ceapă și ulei de măsline! Vinetele sunt și ele foarte populare – fie că vorbim de salate, preparate precum Papoutsakia (vinete umplute cu carne), sau musaca. Și pentru că am vorbit de brânză Feta, grecii sunt mari amatori de brânzeturi pe care le includ în tot felul de plăcinte (cum e spanakopita, o plăcintă cu spanac și feta), chiftele, sau pe care le prepară ca atare, cu tot felul de sosuri.

Și carnea este importantă în dieta mediteraneeană. Mielul, puiul, vita și porcul – toate se folosesc în bucătăria lor. Souvlaki sunt faimoasele frigărui din pui sau porc; gyros este varianta grecească de shaorma, moussakaua o știm cu toții, iar kleftiko este carne de miel marinat în usturoi şi suc de lămâie, apoi gătit în cuptor.

Toată mâncarea grecilor se bazează pe ingrediente proaspete, locale, și mizează foarte mult pe condimente precum oregano, busuioc, cimbru și mentă pentru a da savoare preparatelor, dar și pe sosurile lor speciale, cum e Tzatziki (din iaurt, castraveți și usturoi).

5 restaurante cu specific grecesc în București

Dacă ți-am făcut poftă de o porție de calamari sau caracatiță, sau vrei să știi unde poți mânca un tzatziki autentic ori o moussaka de te lingi pe degete, rezervă o masă la unul din restuarantele de mai jos. Cu Restograf îți faci rezervare în doi timpi și trei mișcări (fie de pe site, fie direct din aplicație) și primești confirmare pe loc!

Amvrosia Restaurant

imagine din amvrosia restaurant cu specific grecesc, cu o masa mare rotunda cu fata de masa alba, scaune tapitate albastre, o oglinda aurie in stanga, pe perete si in fundal alte mese si un perete din sticla, catre terasa
Pentru că din meniu nu lipsesc mielul, peştele şi fructele de mare, Amvrosia are și o psistaria (un grătar mare, din cărămidă, la care se poate rotisa carnea).

În Pipera, pe Drumul Bisericii nr. 11, vei găsi un restaurant autentic grecesc, numai cu preparate care respectă acest specific (inclusiv băuturile din meniu sunt grecești, fie că vorbim de vinuri, bere sau apă). Situat la parterul unei vile, Amvrosia este spațios și are și o terasă mare și frumoasă, chiar pe malul lacului. Însă dincolo de aspect, ceea ce face ca acest restaurant să fie deosebit este chiar grecoaica Evanthia Zisi, proprietara și lady chef-ul bucătăriei. Rețetele și preparatele ei sunt excelente, ca la mama acasă (dacă ai fi crescut în Grecia). Dar tu ai prins ideea… Este vorba de gastronomia elenă în cele mai delicioase forme și gusturi ale ei. De la salate și aperitive foarte bune, până la o experiență de cină completă. Ba chiar au și un colț de grădină în care cresc salvie, busuioc, mentă, cimbru și oregano pe care le folosesc la mâncare.

Noi îți recomandăm să încerci Kefalotiri Saganaki (preparat cu brânză și miere), Kataif Ekmek și fabuloasa Papoutsakia!

 Rezervă o masă la Amvrosia Restaurant 

MEZE Taverna

fotografie in restaurant meze taverna, restaurante cu specific grecesc, cu mese de patru persoane si scaune din lemn, fete de masa alba, pereti albi si bleo, ferestre mari, din lemn, in dreapta si accente decorative pe pereti
Carnea asezonată cu mirodenii dulci, brânzeturile excepționale, aroma uleiului de măsline, deserturile răcoritoare, toate dau naștere unei experiențe culinare deosebite.

Cuvântul „meze” derivă din „maza”, care înseamnă gust. Iar „mezés” (gustări) sunt considerate ca făcând parte dintr-o ramură specială a bucătăriei grecești, menite să te poarte într-o aventură gastronomică împreună cu prieteni, zâmbete și povești.

MEZE Taverna preia acest concept al bucuriei pe care ți-o aduce o masă împărțită cu prietenii și vine cu un meniu bazat pe rețete vechi din Macedonia, Creta și Insulele Ionice. Se simte că folosesc ingrediente proaspete (inclusiv peștele și fructele de mare), aromele sunt simple și pure, brânzeturile sunt foarte gustoase și săptămânal sunt incluse tot felul de specialități în meniu. Recomandarea noastră este să încerci Feta Tiganiti (brânză feta din Elassona, înfășurată în foietaj, marinată în miere de pin, oțet balsamic și susan), Htapodi Sharas (caracatiță la grătar, cu piure de dovleac) și, binînțeles, o porție de Baklava!

Din meniu nu lipsesc vinurile grecești, ouzo (desigur), berea Mythos sau cafeaua grecească.

Îi găsești pe Str. Nicolae Tonitza nr. 6 (în Centrul Vechi).

 Rezervă o masă la MEZE Taverna 

Nikos Greek Taverna

restaurant nikos greek taverna selari, unul din restaurante cu specific grecesc din bucurești, cu mese de patru persoane, un bar imbracat in gresie alba cu modele albastre, multe plante decorative si corpuri de iluminat suspendate aprinse
Întrucât preparatele din meniu sunt incredibil de ypérochos (delicioase), chef-ul recomandă să le încerci pe toate, începând cu o gustare fresh şi un ouzo rece ca gheaţa.

Restaurantul a apărut prima oară în 2013, la Constanța, în mai multe locații. Și pentru că s-a bucurat de succes, au deschis și în București primul restuarant, în 2017 (la Piața Alba Iulia, pe Bd Burebista nr. 2), urmat de al doilea, din Centrul Vechi, pe Șelari nr 16. E clar că oamenii ăștia fac bine ce fac și că mâncarea lor e pe gustul oaspeților!

Adevărul e că restaurantele Nikos Greek Taverna au o atmosferă foarte primitoare – cu elemente de decor specifice Greciei (stilul meselor, cromatica), dar și cu un aer foarte modern în același timp. Meniul este complex, 100% autentic grecesc, bazat pe rețete din zona de nord a Greciei. Un mix de gusturi, arome și tradiții de la malul mării Egee. Fie că alegi un aperitiv, un fel principal, o salată sau un simplu sandwich, trebuie să știi că ingredientele folosite sunt în proporţie de 90% aduse chiar de pe meleagurile elene.

Îți recomandăm să încerci coastele de miel, calamarul umplut cu brânză feta, dar și una din specialitățile casei, precum Kokkinisto cu cartofi prăjiți.

 Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Centrul Vechi 

 Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Burebista 

La Kostas Taverna

restaurant la kostas taverna, unul din restaurante cu specific grecesc in bucurești, cu mese albe de 6 persoane, cu scaune albe, podea alba si un perete alb, cu ferestre decorative, cu obloane albastre
Taverna pune accent pe o atmosferă intimă și relaxantă, așa încât să fie un loc în care să te simți confortabil și să îți dorești să revii.

Dacă îți e dor de tavernele din Grecia, cu tot ce au ele specific – muzică live, atmosferă autentic grecească și mâncare bună –, la Kostas Taverna te vei simți perfect! Restaurantul de pe str. Traian 238 (din zona Calea Călărașilor) este unul tradițional grecesc, în care chef Kostas gătește în fiecare zi cum știe el mai bine!

Meniul este în special pescăresc, iar fructele de mare și peștele proaspăt din Marea Egee stau la loc de cinste. Creveți, calamari, caracatiță, picioare de crab… toate sunt bune. Însă cel mai bine este să-i rogi chiar pe ei să-ți recomande ceva din meniu. Au multe platouri cu fructe de mare, scoici, pește, dar și paste și preparate din carne tipic grecești. Cât despre desert, ce-ai zice de niște halva prăjită, kataif sau portocalopita?

Restaurantul e micuț și intim, amenajat exact ca o tavernă, cu o atmosferă foarte plăcută. Iar dacă mergi în weekend, ai toate șansele să nimerești la o petrecere tradițională cu muzică live, Bouzioukia și dansuri!

 Rezervă o masă la Kostas Taverna 

Taverna Racilor Herăstrău

imagine din taverna racilor herastrau, un restaurant mediteranean, amplasat intr-o barca pe apa, cu mese albe, podea de lemn, scaune albe cu sezut tapitat albastreu, ferestre de jur imprejur, cu perdelute si u tavan bleo
Taverna Racilor este un proiect marca Raci.ro și s-a născut din dorința de a face cunoscut gustul deosebit al acestor crustacee.

Chiar dacă nu se înscrie strict în ceea ce se cheamă restaurante cu specific grecesc, nu puteam să nu menționăm aici și Taverna Racilor din Herăstrău (situat chiar în parc, pe la intrarea Pescăruș). Asta pentru că la ei vei mânca, pe lângă preparate pe bază de raci, și creveți, midii și tot felul de alte specialități, care mai de care mai gustoase. Spre exemplu, calamar întreg umplut cu creveți sau cu sparanghel, caracatiță întreagă la grătar, sau tigaie saganaki (asta ca să numim doar câteva bunătăți). Cert este că restaurantul este unul foarte îndrăgit și popular!

În plus, arată și foarte bine – ca o casă rustică plutitoare (căci este pe o barcă), foarte micuță, un spațiu intim în stilul anilor ’40, cu o atmosferă elegantă, rafinată, și cu o priveliște superbă.

 Rezervă o masă la Taverna Racilor Herăstrău