Boba Tea: mariajul perfect dintre ceaiul cu lapte și perlele de tapioca. De unde vine și unde îl găsești în București

6 septembrie 2022 | Locuri cool

Ceaiul cu bule, de care mulți nici nu au auzit, este o băutură exotică pentru cineva care trăiește în lumea occidentală. Uite ce este cu acesta Boba Tea de care tot auzi vorbindu-se în ultima vreme și care e în mare vogă zilele astea, dar și unde îl poți savura în București.

Variety of milk boba bubble tea in tall glasses, strawberry, butterfly tea and black - București

Ceaiul cu bule are multe pseudonime. Dacă ai auzit una dintre următoarele denumiri ar trebui să știi că toate înseamnă același lucru: ceai cu bule, bubble tea, Boba Tea, ceai cu perle, ceai cu lapte și bule / Boba milk tea, Boba fruit tea sau ceai de tapioca / tapioca tea.

În 2019, industria Boba Tea producea 2,4 miliarde de dolari. Specialiștii zic că în următorii ani, aceasta va crește cu încă 2 miliarde de dolari. Datorită popularității acestei băuturi, s-au creat paiele groase cu care să o savurezi. Producătorii de oțel inoxidabil și ecologic au reacționat imediat, dând naștere unor paie metalice reutilizabile, speciale pentru fanii înrăiți ai acestei băuturi. S-au creat joburi de Boba barista care vin cu propriile rețete. WOW, băutura asta și-a creat propria viață, nu ți se pare?!

Cum a luat naștere Boba Tea

Ceaiul Boba (ceai cu bule) este o băutură dulce și bogată în amidon care a apărut în Taiwan în anii 1980. S-a răspândit repede în întreaga lume, devenind o băutură foarte populară. Astăzi, este servit în magazine Boba Tea din întreaga lume, inclusiv în România.

La origini, băutura era o combinație de lapte, ceai, apă și zahăr, disponibilă atât în varianta rece, cât și în cea caldă. Perlele de tapioca, de regulă moi și fără gust, au fost aduse la o anumită dimensiune, culoare și aromă doar pentru această băutură. Baza pentru bule este planta de manioc, ale cărei rădăcini sunt amare. Planta a fost adusă în Asia în secolul al XIX-lea de către exploratorii portughezi și spanioli. Astăzi, pe lângă rădăcina de manioc, cartofii dulci, un pic de zahăr brun și colorant intră în compoziția perlelor de tapioca folosite în ceaiul cu bule.

Există o dezbatere între două ceainării din Taiwan cu privire la cine a creat Boba Tea. Încă nu a fost stabilit care este creatorul, dar știm că această băutură a fost rezultatul combinării perlelor de tapioca cu ceaiul cu lapte. Pentru taiwanezi, ambele sunt un element de bază în cultura lor, așa că Boba Tea este un fel de căsătorie între ceaiul cu lapte și perlele de tapioca.

Raw yucca starch on the wooden table - Manihot esculenta..

Din ce e făcut Boba Tea

Ceaiul Boba este azi un amestec de lactate, siropuri cu arome dulce, ceai, gheață și perle de tapioca. Este stratificat cu grijă și oferit într-un pahar transparent. Primești și un pai gros, special, cu care să poți aspira toate perlele de tapioca de pe fundul recipientului.

Băutura primește și un topping. Acestea sunt popping Boba, bule colorate, umplute cu arome de fructe. Le vei simți aroma când le strivești în gură. Popping Boba sunt făcute din extract de alge marine, compuși de calciu, suc de fructe, apă și un îndulcitor.

Celelalte toppinguri folosite sunt jeleurile. Jeleurile sunt bucăți dreptunghiulare cu aromă de fructe. Deși arată ca jeleurile, nu sunt făcute cu gelatină. Aceste toppinguri sunt făcute fie din konjac (rădăcina unei plante asiatice folosite de peste 1500 de ani la ei), fie din miez de nucă de cocos. Dincolo de gustul lor distractiv, jeleurile sunt populare deoarece au zero colesterol, dar un conținut ridicat de fibre.

Magazinele speciale de ceaiuri cu bule au propriile formule secrete de raporturi dintre lapte și ceai, amestecuri de ceaiuri vrac și toppinguri. De asemenea, barmanii Boba Tea vin cu propriile creații unice și gustoase.

Taiwan milk tea with bubble on wood background - boba tea

E Boba Tea sănătos?

Contrar credinței unora, ceaiul cu bule nu este o băutură sănătoasă. Potrivit Healthline, acesta conține mult zahăr, calorii și grăsimi. Analiza Healthline arată că ceaiul cu bule conține tot atât de mult zahăr precum băuturile carbogazoase, știți voi care.

Dar dacă ceaiul este o băutură sănătoasă de ce nu este și Boba Tea, te vei întreba. Da, ceaiul este un bun antioxidant care ajută la îmbunătățirea funcției creierului, protejează împotriva cancerului, ajută la pierderea grăsimilor și scade riscul bolilor de inimă. Ceaiul verde ajută la reducerea inflamației și protejează celulele.

Deci, dacă ceaiul este bun și laptele e la fel de bun, ceaiul cu lapte și perle de tapioca nu ar fi grozav? Nu prea. Ceaiul cu bule este, de fapt, un „deliciu vinovat“, fiind un desert datorită cantității mari de zahăr adăugate. În plus, pe lângă zahărul adăugat, multe ceaiuri Boba din fructe pe care le veți găsi la magazinele locale de Boba Tea folosesc siropuri umplute cu îndulcitori artificiali și ingrediente nesănătoase pentru a îmbunătăți gustul băuturii. Mai mult, deoarece perlele de tapioca conțin amidon, ele sunt bogate în calorii (100 per pahar de Boba Tea).

Bubble milk tea with tapioca pearl topping, famous Taiwanese drink on white wooden table background in drinking glass, close up, copy space

Unde poți savura un Boba Tea în București

Bucureștiul are multe locuri unde poate fi savurată această băutură, deși până nu demult erau doar câteva. Noi am încropit pentru tine un top al acestor locații unde am băut cele mai bune Boba Tea.

#1. Yummy Bubble Tea & Coffee

trei pahare de boba tea de la Yummi Bubble Tea București

Pe strada Jules Michelet, la numărul 1, și din vara aceasta și pe Șoseaua Ștefan cel Mare, la numărul 15, Yummy Bubble Tea & Coffee te așteaptă cu o selecție impresionantă de arome. Meniul a fost îmbunătățit cu mai multe produse încă din mai. La ei găsești de la Boba tea clasic, până la Boba tea cu matcha, cocos, peppermint sau diferite fructe. Ori poți să-ți creezi tu propria combinație!

Vezi meniul

#2. Zebra Cat

colaj foto cu 3 pahare de boba tea in diverse arome, de la Zebra Cat București

Nucile de cocos de Sri Lanka sunt considerate cele mai bune din lume. Acestea vin cu o aromă incredibil de intensă, atât de pronunțată încât îți rămâne infuzată în toți porii mult după ce ai terminat de băut. Sunt totodată dulci, foarte gustoase, iar textura e ca o mângâiere, smooth, fără fibre, de un alb imaculat. Pe scurt Jasmine Coconut, pe care îl găsești, printre multe alte Boba Tea, la Zebra Cat, pe strada Tache Ionescu 8A. Ceaiuri direct din Japonia și Thailanda, perle de tapioca din Taiwan, piureuri 100% de fructe. Merită experiența!

Vezi meniul

#3. Tea Touch

colaj foto cu 3 pahare de boba tea de culori diferite, la Tea Touch București

Cel mai recent shop de Boba Tea deschis în București (martie, 2022) este Tea Touch de pe Bulevardul Unirii nr. 1. Cu peste 80 de magazine în Europa, dar venind din China, Tea Touch își ocupă porțiunea lui de piață de ceaiuri cu bule din România, oferind fanilor ceai de fructe, ceai cu lapte și iaurt frappé cu un amestec de arome, înghețată, lapte și topping-uri din fructe.

Vezi meniul

În București, mai găsești Boba Tea la:

  • Chaya TeaHouse – strada Ceauș Radu, nr. 7 (dar nu m-aș duce la ei numai pentru Boba Tea, ci pentru toată atmosfera și restul minunilor din meniu. Doar zic, ca să știți…);
  • Tapi Tea – în Mega Mall, Bulevardul Pierre de Coubertin, nr. 3-5;
  • Butterfly Coffee – în piața Lahovari, nr. 5;
  • BubbleT – Bulevardul Gheorghe Duca, nr. 1 și Bulevardul Alexandru Obregia, nr. 25 (urmează să mai deschidă o locație în sectorul 6).

Citește și: