Toate articolele (770 articole)

Farfuria care absoarbe grasimea si taie din calorii
Restograf (May 2016)
   664 vizite  0 comentarii   0 like

Inventiile din domeniul culinar sunt de cele mai multe ori orientate impotriva risipei de mancare sau pentru un regim alimentar mai sanatos. Pentru o alimentatie mai curata si mai sanatoasa au muncit si oamenii de la o agentie din Thailanda si au scornit un produs super interesant: o farfurie care ...

............................................citeste tot

Cele mai interesante salate de incercat la restaurantele din Bucuresti
Restograf (May 2016)
   5.958 vizite  0 comentarii   -2 Dislike

Cu o salata nu aveti cum sa dati gres, fie ca vorbim de masa de pranz sau de o cina light, satioasa si cu gust. Legumele in combinatie cu branzeturi, carne sau peste sunt un mix perfect de vitamine, proteine si alti nutrienti necesari organismului. Tinem sa raportam ca in restaurantele din ...

............................................citeste tot

Care sunt cele mai ieftine 10 restaurante din Bucuresti, conform Tripadvisor
 (May 2016)
   38.730 vizite  0 comentarii   3 like

Cand vine vorba de recomandari pentru turisti, dar nu numai, Tripadvisor este o somitate in domeniu. De aceea, am vrut sa vedem care sunt restaurantele din Bucuresti pe care le recomanda Tripadvisor ca fiind cele mai ieftine (cheap eats). Am descoperit ca rezultatul nu este o lista foarte ...

............................................citeste tot

Care este cel mai longeviv restaurant din lume si cu ce specialitate se mandreste
 (May 2016)
   1.000 vizite  0 comentarii   0 like

Despre cel mai longeviv restaurant din lume v-am mai spus si cu alta ocazie, dar e cazul sa revenim un pic si sa detaliem. Restaurantul in cauza este Sobrino de Botin din Madrid. El detine titlul de cel mai longeviv restaurant din lume, fiind trecut la aceasta categorie in Guinness Book. ...

............................................citeste tot

Restaurante deschise de curand in Bucuresti
Restograf (May 2016)
   5.238 vizite  0 comentarii   1 like

In Bucuresti, circuitul restaurantelor in natura este in continua miscare. Unele mai vechi se inchid, unele recente se inchid, dar un lucru e sigur: mereu apar restaurante noi in oras, localuri care-si fac loc in peisajul bucurestean si fix despre acestea vrem sa va povestim si noi mai jos. De la ...

............................................citeste tot

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Luș Covaliu despre Street Food Festival (Cluj)
Restograf (May 2016)
   1.107 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa inspectam scena marilor festivaluri culinare din Romania, invitandu-l acum la microfon pe Luș (Constantin) Covaliu, owner-ul asociatiei Why Not, care se va ocupa de organizarea Street Food Festival din Cluj. Pasiunea pentru bucatarie a inceput din familie, de la tatal lui care a fost ...

............................................citeste tot

Restaurante medievale pentru fanii Game of Thrones
Restograf (May 2016)
   1.034 vizite  0 comentarii   0 like

Game of Thrones este serialul care a creat isterie in ultimii ani, serialul care ne-a dat personaje pe care le-am detestat cu toata fiinta noastra si personaje de care nu am fi vrut sa ne despartim asa devreme. Game of Thrones, insa, nu mai e doar un serial, e un intreg univers, iar noul sezon ...

............................................citeste tot

CONCURS! Castigati o masa completa din meniul mexican de la Hard Rock Cafe
 (May 2016)
   1.810 vizite  0 comentarii   1 like

Castigatoare 1 este: Madalina Livia Panaite (comentariul cu numarul 233). Puteti vedea tragerea la sorti live in clipul din josul articolului. Madalina, felicitari, te rugam sa ne scrii la [email protected] ca sa-ti spunem cum te bucuri de premiu.  Castigatoarea 2 este: Isabela Botogan (...

............................................citeste tot

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Dragos Gurarosie despre BurgerFest
Restograf (Apr 2016)
   1.057 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa invitam la microfon organizatorii festivalurilor culinare din Romania. Dupa primul interviu cu Florin Itu (Bucharest Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival), pe scena l-am invitat pe Dragos Gurarosie, unul dintre personajele cheie care ne-au adus anul trecut prima editie a ...

............................................citeste tot

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Florin Itu despre Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival
Restograf (Apr 2016)
   2.152 vizite  0 comentarii   1 like

Romania incepe sa danseze pe scena festivalurilor culinare asa cum o fac tarile in care aceste evenimente au devenit deja o traditie. In centrul atentiei sta Bucurestiul, oras care are deja cateva mari festivaluri culinare confirmate, dar si altele in curs de stabilire si definitivare. Aceasta ...

............................................citeste tot

Restaurantul unde clientii mananca complet dezbracati
 (Apr 2016)
   1.553 vizite  0 comentarii   2 like

In luna iunie, in Londra urmeaza sa se deschida un restaurant in care clientii pot manca complet dezbracati. Pfff, ce prostie, nu? Ei bine, lista de asteptare a persoanelor care au rezervat deja o masa a ajuns la 26.428. Restaurantul cu pricina se numeste The Bunyadi si in afara de nudism si ...

............................................citeste tot

De vorba cu un bucatar francez la Bucuresti - Chef Samuel le Torriellec
Restograf (Apr 2016)
   3.889 vizite  0 comentarii   0 like

Samuel le Torriellec este al 5-lea bucatar din seria interviurilor cu bucatari straini stabiliti in Romania, Chefi care au venit sa promoveze cultura culinara a tarii lor in Bucuresti. Samuel e un bucatar atipic: tatuat, pasionat de sporturi extreme, dar cu aceeasi dependenta specifica marilor Chefs...

............................................citeste tot

Intr-o cafenea din Bucuresti platesti consumatia atat cat consideri ca merita
 (Apr 2016)
   939 vizite  0 comentarii   1 like

O cafenea din Bucuresti te lasa sa-ti platesti consumatia atat cat consideri ca merita. Nu este un nou concept, pentru ca ar fi falimentar, ci doar o promotie mai indrazneata a unei cafenele din buricul Bucurestiului. Este vorba de ORYGYNS Specialty Coffee, un local deschis nu de multa vreme...

............................................citeste tot

Cafeneaua cainilor de mangaiat si de adoptat
Restograf (Apr 2016)
   1.850 vizite  0 comentarii   0 like

Exista un loc unde iubitorii de caini vor da din coada de fericire. In acelasi loc, si cainii vor latra de fericire. Asta pentru ca in The Dog Cafe, un nou loc din L.A, clientii pot veni sa-si bea cafeaua si sa mangaie niste caini super simpatici. Daca isi gasesc perechea canina, clientii pot adopta...

............................................citeste tot

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre lumea restaurantelor
Restograf (Apr 2016)
   982 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care va intrebati unde se afla cel mai mare restaurant din lume sau cel mai vechi, cat costa cel mai scump burger sau care a fost cea mai spectaculoasa livrare de pizza, va oferim toate aceste raspunsuri, plus altele, in cele ce urmeaza: 1. Cuvantul "restaurant" vine din franceza. A ...

............................................citeste tot

CONCURS! Castigati volumul "The Wine Book of Romania" si o invitatie la RoWine, festivalul vinurilor
Restograf (Apr 2016)
   1.200 vizite  0 comentarii   0 like

Castigatoarea este: Roxana Maria, comentariul cu numarul 9 (mai jos print screen de la extragere). Felicitari! Te rugam sa ne dai un mail pe adresa [email protected] ca sa-ti spunem cum intri in posesia premiului. "Iubitorii de vin sunt invitati sa-si dea un check-in la acest concurs. De ce? ...

............................................citeste tot

Toate restaurantele din Bucuresti, obligate sa ofere Wi-Fi gratis - o idee buna?
 (Apr 2016)
   654 vizite  0 comentarii   0 like

Restaurantele, terasele si barurile, dar si autoritatile publice vor fi obligate sa ofere wi-fi gratuit in zona cladirilor pe care le detin si in zonele turistice. De asemenea, si operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa ofere gratis minim 500 MB pe luna, potrivit unui proiect de lege ...

............................................citeste tot

Recomandari de sezon de la mari Chefi din Bucuresti
Restograf (Apr 2016)
   1.959 vizite  0 comentarii   3 like

Ingredientele de primavara sunt ideale pentru preparate proaspete, aromate, gustoase. Acum se scot la tarabe cele mai bune verdeturi de la leurda la salata verde, ceapa si spanac. Tot acum ridichile adauga iuteala usoara unei salate sau culoare si aroma unui preparat. Avem si fructele de primavara ...

............................................citeste tot

Farsa care-i face pe angajatii restaurantelor sa-si sparga singuri geamurile
 (Apr 2016)
   739 vizite  0 comentarii   0 like

In Statele Unite o farsa face ravagii prin vitrinele restaurantelor Burger King. Iata cum functioneaza: managerii localurilor primesc un telefon, apoi angajatii ies afara si incep sa sparga cu entuziasm geamurile restaurantului. Puteti sa radeti cat vreti, dar saptamana trecuta 3 restaurante ...

............................................citeste tot

Cel mai ieftin restaurant din Bucuresti se afla in Casa Poporului
 (Apr 2016)
   2.260 vizite  0 comentarii   0 like

An de an, sondajele arata ca romanii cheltuie mai mult de jumatate din veniturile lunare pe mancare. De aici pot fi trase doua concluzii: 1. mancarea din Romania este scumpa; 2. veniturile din Romania sunt mici. Cel mai probabil, ambele sunt adevarate. Insa, aceasta este o problema cu care se ...

............................................citeste tot

Cum sa stati si sa gatiti in superba casa din Provence a Juliei Child
Restograf (Apr 2016)
   762 vizite  0 comentarii   0 like

Ca sa va raspundem direct la intrebarea din titlu: o inchiriati prin intermediul Airbnb. O gasiti acolo sub denumirea "La Pitchoune: Foodie Paradise" si fiecare gurmand ar trebuie sa bifeze macar o noapte petrecuta aici si o cina gatita in bucataria faimoasei Julia Child. Putin probabil sa ...

............................................citeste tot

Terase si gradini de vara deschise in primele zile din luna aprilie
 (Apr 2016)
   4.996 vizite  0 comentarii   1 like

De obicei, terasele si gradinile de vara din Bucuresti se deschid prin luna mai. Anul acesta, vremea neobisnuit de calda pentru aceasta perioada a facut ca multe localuri sa-si redeschida terasele cu o luna mai devreme. Am verificat care dintre terasele frumoase din Bucuresti va asteapta sa va ...

............................................citeste tot

Un restaurant cu o idee buna: frigider cu mancare pentru oamenii nevoiasi
Restograf (Apr 2016)
   909 vizite  0 comentarii   0 like

Risipa de mancare e o problema reala, una pe care majoritatea restaurantelor si lanturilor mari de magazine au inceput deja s-o priveasca dintr-un unghi mai prietenos cu mediul. Incercarea de a stopa sau de a diminua risipa de mancare a condus si la aceasta initiativa a unui restaurant din India...

............................................citeste tot

Intr-un bar din Romania se poate fuma legal, fara sanctiuni sau amenzi
 (Apr 2016)
   1.802 vizite  1 comentarii   0 like

In barul Beer Hunter din Constanta se poate fuma fara amenzi sau sanctiuni, chiar si dupa 17 martie, ziua in care a intrat in vigoare legea antifumat. Acest lucru este posibil deoarece barul s-a transformat in sediu pentru o asociatie non-profit, pentru a putea ocoli legea antifumat. Astfel, cei...

............................................citeste tot

Ce e un bistro - un scurt istoric pana in zilele noastre si unde il gasim pe strazile din Bucuresti
Restograf (Mar 2016)
   4.564 vizite  1 comentarii   0 like

Un bistro e locul pentru o cafea si o gustare sau pentru un pahar de vin si un preparat simplu alaturi. Un bistro e genul de loc in care meniul  nu e deloc simandicos, decorul nu e fitos si atmosfera nu e cu nasul pe sus. Adica fix genul de loc in care sa te opresti cu un prieten la o bucata de ...

............................................citeste tot

  6   7  8  9  10  11  12
Afiseaza

Bunul gust si glutamatul



David Contant  (Mar 2014)
2.288 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
4 placut 
0 displacut 

 

Genetica modernaBunul gust nu implica doar aspect estetic al vestimentatiei, sau al aparentei in general, chiar daca acestea sunt primele indicii dupa care judecam prezenta sau absenta lui. Oamenii cu bun gust au o intreaga atitudine, nu doar o aparenta placuta. Un domn bine imbracat si manierat in societate, dar extrem vulgar, sau chiar violent in famile, nu este altceva decat un grobian, care imita bunul gust, pentru a fi acceptat in cercuri sociale care il avantajeaza economic, sau din punct de vedere al statutului social. A fi autentic este o eleganta sociala.

In prepararea mancarii, bunul gust si gustul bun, dincolo de jocul de cuvinte, se intrepatrund pana la a se identifica unul cu celalalt. Asemenea domnului nostru, nu putem inlocui, pur si simplu, gustul bun al ingredientelor naturale, cu tot felul de prafuri chimice mai ieftine si mai accesibile. De fapt, putem. Pentru neavizati, gustul ar fi bun, dar nu e de bun gust.

Unul dintre cele mai folosite potentiatoare de aroma din alimentatia noastra este glutamatul. Nu cred ca este din cauza reputatiei proaste, dar circula sub mai multe nume: glutamat de sodiu, glutamat monosodic, glutamat de natriu si E 621. Chiar daca este o substanta gasita si in produse naturale, este folosit de catre industria alimentara atat de abuziv, incat potentiator de aroma, este mai mult un nume de alint, pentru ca i s-ar potrivi mult mai bine numele de falsificator. Practic, daca intr-o reteta traditionala este necesara o anumita cantitate dintr-un ingredient natural mai costisitor, cum ar fi carnea din mezeluri, in industria alimentara de masa, sau in restaurantele ieftine, se reduce chiar si la jumatate cantitatea respectivului ingredient. Diferenta de cantitate se umple cu amidon din porumb modificat genetic si carne de lucru, sau mazga, cum i se mai spune popular, adica rebuturi de abator reevaluate. Bineinteles ca din aceasta combinatie, rezulta un preparat fara niciun fel de aroma. Aici intervine glutamatul care potenteaza aroma cantitatii infime de ingredient natural. Scopul acestui intrus, intr-un produs alimentar care poate avea un gust chiar mai apetisant decat cel original, este acelasi cu al unui impostor. Adica, inseala creierul uman, prin intermediul papilelor gustative, convingandu-l ca are de-a face cu o mancare naturala si foarte gustoasa. In cazul in care nu vad arome artificiale pe eticheta, cei mai multi consumatori, care cunosc foarte putine despre glutamat, cred ca gustul este in doar in mica masura potentat. Consumatorior avizati, insa, inselatoria le lasa un gust amar.

Dar impostura merge mai departe. Din cauza ca din ce in ce mai multa lume buna afla adevarata fata a glutamatului, el se asunde pe eticheta sub alte nume. Sunt ingrediente care sunt compuse in mare parte din glutamat, dar contin si alte substante, astfel, capatand un pseudonim onorabil, cum ar fi: drojdie autolizata, caseinat de calciu, sau gelatina. In acest fel, restaurantele si producatorii industriali, se lauda ca nu adauga glutamat, dar adauga ingrediente chimice care sunt concepute sa il ascunda. Chiar daca nu i-a fost interzis inca accesul, este foarte controversat in multe tari si prezenta lui in restaurante, chiar si in fabrici, a fost declarata de prost gust, dupa principiile eticii gastronomice. Asta pentru ca, punand in pericol sanatatea consumatorului, el poate inmulti gustul acolo unde nu este, in diverse categorii de produse: semipreparate, mezeluri, sosuri, inghetate, lactate si alte preparate care sunt oferite la preturi inexplicabil de mici.

Glutamatul este efolosit masiv in industria gustului, asa cum s-ar mai putea numi productia de mancare falsa. Deci, bineinteles ca angreneaza interese economice imense. Cand miza este atat de mare, publicarea unor rezultate stiintifice care l-ar incrimina, este un punct foarte sensibil. Totusi… in mod neoficial, oamenii se simt rau dupa ce il consuma. Efectele lui nocive sunt recunoscute deja in opinia publica din emisfera vestica, drept un fenomen social. Denumirile pe care oamenii i le-au acordat spun tot: sindromul restaurantului chinezesc, sindromul MSG (monosodium glutamate), migrena de hot-dog. Chiar in absenta vreunui simptom, oameni de stiinta neoficiali spun ca folosirea glutamatului pe termen lung, are un efect devastator asupra neuronilor.

Atunci cand pricipiile morale ale bunului gust sunt considerate un moft in societate, au de suferit nervii oamenilor civilizati, dar cand bunul gust lipseste din industria alimentara, sufera sistemul nervos central.

(poza lui Baddad de pe www.deviantart.com)


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 4 = sixteen