Destinații de poveste: cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

9 noiembrie 2022 | Locuri cool

Momentul deschiderilor târgurilor de Crăciun coincide cu începerea sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa își deschid porțile încă din noiembrie.

Place des Dominicains din Colmar, Franța, cu case decorate de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Foto: Colmar, Franța

Târgurile de Crăciun au fost pentru mine mereu un preambul la minunata sărbătoare a Crăciunului, sărbătoarea nașterii Domnului. Străzile se împodobesc. Se simte peste tot miros de scorțișoară și de mere coapte. Se aud colinde. Apoi mai e lumina, luminițele care îmbracă orașul, străzile și piețele, lumina din ochii oamenilor. Parcă ai trăi în globurile acelea de sticlă pe care le întorci cu sus-n jos ca să ningă peste peisajul închis în ele. Ador căsuțele din lemn ale târgurilor unde se vând delicatese preparate sub ochii tăi și dulciurile Crăciunului!

Unde a fost primul târg de Crăciun ever?

În Austria, la Viena, desigur! Era la sfârșitul secolului al XIII-lea. Atunci se organizau două târguri, unul de Advent și celălalt de Sf. Nicolae, sfântul patron al copiilor, pe 6 decembrie. Încă de atunci se puteau cumpăra bunătăți și jucării de lemn. Acestea se ofereau copiilor care fuseseră cuminți. (Ce poți face la Viena de Crăciun găsești pe larg în acest articol.)

Însă primele relatări despre târgurile de Crăciun sunt din secolul al XIV-lea și sunt legate de Germania. Primul document care relata despre un târg de Crăciun datează din 1934 (din vremea lui Frederic al II-lea de Saxa), la Dresda, în piața Altmarkt, în lunea dinaintea Crăciunului. Târgul se ținea doar o zi și scopul era comercializare de carne pentru masa de Crăciun după perioada tradițională de post de Advent. Târgul se numea Striezelmarkt, denumire care vine de la Strüzel, o prăjitură care se vinde în mod tradițional la acest târg. Acum se numește Stollen sau Criststollen, nume care vine tot de la o prăjitură, disponibilă astăzi în mai multe orașe din lume.

Adevărata Dresda Stollen, totuși, este produsă în oraș și se distinge printr-un sigiliu special care îl înfățișează pe faimosul rege al orașului, August cel Puternic. Forma prăjiturii este menită să amintească de intrarea într-un tunel de mină (sensul literal al lui Stollen), reflectând istoria mineritului de argint și staniu a zonei.

Trăiește magia sărbătorilor la cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

În toată Europa vor fi orașe care vor deschide astfel de târguri de Crăciun. Noi ți le prezentăm azi pe cele mai spectaculoase. Și începem cu cel mai vechi, cel din Dresda, care încă se organizează, având peste 600 de ani de când o face.

GERMANIA

Târgul de Crăciun din Dresda

(23 noiembrie – 24 decembrie 2022)

Târgul de Căciun de la Dresda, Germania, tinut intr-o piata mare marginita de cladiri istorice, luminate, cu casute in mijloc si un brad mare de Craciun, impodobit, unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania, își deschide și anul acesta porțile. Este renumit nu doar pentru longevitate, ci și pentru cea mai lungă prăjitură (Stollen-ul de mai sus, care ajunge să cântărească 3 tone!). Are stafide și alte fructe, se pregătește aici în târg și se împarte tuturor vizitatorilor. Festivalul prăjiturii are loc în a doua duminică din decembrie.

Este de departe cel mai frumos târg de Crăciun din Dresda, poate chiar și din Germania! Pe lângă căsuțele deja tradiționale cu fel de fel de bunătăți, aici există și locuri de joacă cu teme de Crăciun pentru copii, jucării din lemn, făcute de localnici cu tradiție în acest meșteșug, dar și sute de modele de ornamente pentru brad. Cârnații germani de toate soiurile sunt prezenți și aici, dar poți servi și vițel la rotisor pe care ți-l oferă cu un sos al naibii de bun.

Nu rata Pflaumentoffel, o figurină comestibilă cu o lungă istorie, realizată manual din prune uscate. Și pentru o priveliște de top, la propriu și la figurat, dă-te o tură în roata mare. Dar să fie seară!

Dacă vrei mai multe informații, găsești aici.

Piața îngerilor, târgul de Crăciun din Köln

(21 noiembrie – 23 decembrie 2022)

Piata Ingerilor de la Târgul de Crăciun din Koln, fotografiata seara,  plina cu casute de lemn unde se vand suveniruri, toate decorate frumos, marginite de copaci cu beculete de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

În perioada sărbătorilor de iarnă, în orașul de pe Rin, sunt organizate mai multe piețe de Crăciun, cea de lângă Domul din Köln este cea mai mare. Și cea mai turistică, nu neapărat cea mai frumoasă.

Markt der Engel (Piața Îngerilor) te va primi cu căldură, mai ales dacă alegi o cană de glühwein (vin fiert) sau ciocolată caldă. Este situată în piața Neumarkt și arată la fel de magic cum îi spune numele. Strălucitoare, decorată cu dragoste, piața aceasta de Crăciun este o casă pentru îngeri și creaturi mitice – așa poate fi descris în câteva cuvinte. Cu toate acestea, e totuși prea puțin pentru experiența unică pe care ți-o oferă această piață de Crăciun, nu departe de catedrală și de Rin. Markt der Engel este destinația numărul unu de Crăciun din Köln! Îngerii sunt prezenți peste tot – nu ca statui sau figuri, ci ca niște vii. Ora de lectură cu un înger este preferata celor mici, dar chiar și adulții cu greu își pot abate privirea atunci când unul dintre îngeri traversează piața. Ghirlandele și coroanele de Crăciun decorează piața și creează iluzia că ești într-o zonă împădurită în centrul orașului. Intră pe link-ul de aici și descoperă standurile unde poți servi bunătăți, dar și alte distracții care ți se pregătesc.

UNGARIA

Piața de Crăciun Vörösmarty, Budapesta

(19 noiembrie 2022 – 1 ianuarie 2023)

Piața de Crăciun Vörösmarty, din Ungaria, care se desfasoara in fata unei cladiri istorice, impunatoare, decorată de Crăciun. unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Luna decembrie este foarte specială pentru locuitorii Budapestei. Luminile de Crăciun îmbracă capitala Ungariei în ținute de sărbătoare, iar ceaiul fierbinte și vinul fiert te îmbie cu aromele lor și îți încălzesc mâinile înghețate după o plimbare prin magnificul oraș.  De fapt, chiar dacă e mai frig (și temperaturile scad deseori sub zero grade) este momentul perfect pentru a savura o supă gulaș sau o un kurtosh, sau chiar o pálinka pentru a te încălzi.

Cele mai populare evenimente din perioada Adventului sunt piețele de Crăciun. Principala piață cunoscută sub numele de Târgul de Crăciun din Budapesta este Piața Vörösmarty. Piața găzduiește faimoasa cafenea Gerbeaud și este cea mai mare piață de Crăciun din oraș. Și cea mai veche (primul târg de Sărbători s-a organizat acum 20 de ani). Situată în inima orașului, oferă un spectacol senzațional de lumini, tarabe cu produse artizanale și delicii culinare specifice – langoș, gulaș, kurtosh colaci, dar și spectacole cu tematică de Crăciun. 

Și pentru că vorbim de mâncare, pentru o gustare rapidă încearcă cârnații bratwursts sau liverwurst (făcut din ficat), împreună cu o felie mare de pâine crocantă. Savurează o supă gulaș sau o tocană. O caracteristică unică a pieței este că oferă, de asemenea, mâncăruri tradiționale asociate cu sezonul Advent. Astfel, câte un fel de mâncare festiv este în centrul atenției în fiecare săptămână. La începutul lunii noiembrie, accentul principal este pus pe specialitățile din carne de gâscă (pt ziua de Sf. Martin), urmate de preparate din vânat. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, mâncărurile cu pește, varza umplută și specialitățile de Hanukkah sunt în centrul atenției, urmate de friptura de porc chiar înainte de Ajun.

Dacă te tentează să îi vizitezi de Crăciun, găsești aici mai multe informații.

CEHIA

Piața de Crăciun din Praga

(26 noiembrie 2022 – 6 ianuarie 2023)

Piața de Crăciun din Praga, din centrul orașului, fotografiata de sus, noaptea, asa incat imaginea cuprinde intreg targul. Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.

Târgul de Crăciun de la Praga, orașul perfect pentru sărbătorile de iarnă, este magnific. Situat între turlele gemene ale Bisericii Fecioara Maria (care datează din secolul al XIV-lea) și faimosul ceas astronomic al orașului (din secolul al XV-lea), târgul oferă spre vânzare o mulțime de suveniruri lucrate manual (ceramică, bijuterii, lumânări, jucării de lemn, ornamente de Crăciun, păpuși îmbrăcate în cosume tradiționale și multe altele).

Dar târgul e mai mult decât o ocazie de a cumpăra cadouri! Căsuțele de lemn te așteaptă și cu o oferta culinară este delicioasă. Peste tot găsești șunca de Praga și faimoșii cârnați la grătar (klobása). Încearcă și langoš cu usturoi, brânză și ketchup, sau găluștile cu carne afumată (knedlíky plněné uzeným masem). Tradițională de Crăciun este supa de pește (din crap, legume, smântână și coniac), iar la capitolul prăjiturele nu lipsește turta dulce (perníčky) și patiseriile dulci trdelník (asemănător cu kurtosh-ul). De băut… savurează vinul local, svarak, servit fiert și cu arome specifice Crăciunului. Sau o ciocolată caldă (horká čokoláda), vin cu miere (Medovina) sau grog (un amestec de rom, apă, lămâie și zahăr).

Dacă vrei să descoperi mai multe târguri din Praga, găsești aici informații.

FRANȚA

Târgul de Crăciun din Colmar

(24 noiembrie – 29 decembrie)

prim plan cu un brad decorat cu globuri rosii, iar in fundal o cladire alsaciana, cu barne de lemn, decorata festiv, pentru târgul de Crăciun din Colmar, Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.

Colmar este unul din cele mai frumoase locuri în care ți-ai putea petrece Crăciunul! Situat în Alsacia, în estul Franței, este vizitat anual de peste un milion de turiști în luna decembrie. Un mic orășel desprins parcă din poveștile cu căsuțe de turtă dulce (este, de altfel, sursa de inspirație pentru sătucul din Frumoasa și Bestia). Străduțe pavate, tipic franțuzești, clădiri medievale cu acoperiș din țiglă, obloane și fațade „înrămate” cu lemn, canale împodobite… Iar când intră în joc și decorațiunile de Crăciun, tot peisajul devine feeric!

An de an este nominalizat în topul târgurilor de Crăciun din Europa și an de an se transformă într-un loc magic, cu luminițe strălucitoare, brazi de Crăciun, străzi și case decorate festiv. Nici nu e de mirare dacă iei în calcul că aici toți localnicii participă la o competiție pentru decorarea caselor de Crăciun. Primăria îi sprijină pe locuitori să-și aranjeze locuințele și îi amendează pe cei care nu respectă regulile. Toată lumea din oraș se implică, iar rezultatul lasă turiștii muți de uimire.

Sunt 6 piețe de Crăciun în centrul istoric al orașului și toate sunt foarte apropiate una de cealaltă. Și chiar dacă au oferte similare (mâncare, cadouri, suveniruri și ornamente), există și diferențe între ele. Fără îndoială, merită să le vizitezi pe fiecare în parte! Cele 6 piețe sunt: Place Des Dominicains, Place Jeanne d’Arc (cu focus pe produse locale, din zona Alsaciei – brânzeturi, biscuiți, turtă dulce, lichioruri franțuzești și multe altele), Petite Venise (pe care o regăsești în majoritatea fotografiilor din Colmar), Place de l’Ancienne Douane,  Place de la Cathedrale (piața gourmet unde bucătari locali organizează degustări și demonstrații live de gătit) și Koifhus, un târg la interior. Se deschid în ultima săptămâna din noiembrie și rămân deschise timp de 5 săptămâni.

Și dacă mergi în Colmar, trebuie să încerci preparatele lor tradiționale! Tarte Flambeé (i se spune și  Flammkuchen) – un soi de „pizza”, un aluat subțire cu diverse toppinguri, de la brânză la carne; foie gras;  varză murată (sauerkraut) cu cârnați; baeckeofe (preparat cu trei tipuri de carne marinată, cartofi și vin alb); sau coq au Riesling (pui preparat în vin). La capitolul dulciuri, nu lipsesc turta dulce și faimoasele crepes. Bredele sunt deja un fel de „marcă” – biscuiți tradiționali pe care îi vei întâlni în tot felul de forme, arome (de scorțișoară, vanilie, anason etc.) și forme (steluțe, clopoței, inimi etc.). Manalas sunt brioșe delicioase, cărora li se dă forma unor omuleți. Kugelhopf este cea mai faimoasă prăjitură alsaciană, în formă de clopot, presărată cu nuci și zahăr. Iar Berawecka este un fel de pâine cu fructe uscate (măr, smochine, caise… ) macerată în kirsch (un tip de coniac)Dacă vrei să afli mai multe, găsești aici o mulțime de informații.

Târgul de Crăciun de la Strasbourg

(25 noiembrie – 24 decembrie)

Intrare la târgul de Crăciun din Strasbourg, Franța, cu o bolta impodobita cu veculete. Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.

Strasbourg este cunoscut drept capitala Crăciunului, iar tematica de anul acesta este „să luminăm stelele“. Ambițios proiect în zilele astea, nu? 😊 10 locații există în Strasbourg unde se vor organiza piețe de Crăciun, dar cea mai populară este Piața de Crăciun din Place Kléber, locul unde vei găsi cel mai mare brad împodobit, vedeta târgului din fiecare an. Bradul, care are adesea peste 30 de metri înălțime, este simbolul Strasbourgului de Crăciun. În fiecare zi, la ora 17:00, bradul prinde viață cu lumini strălucitoare în timp ce soarele apune.

Oferta culinară tradițională a acestei piețe de Crăciun cuprinde o varietate de vinuri fierte aromate, tarte flambée, covrigei gourmet, raclette (un preparat de origine elvețiană, din brânză topită), Riesling, cidru fierbinte și biscuiți de Crăciun.

Dacă decizi să vizitezi orașul în perioada Crăciunului, găsești aici o mulțime de informații utile.

ELVEȚIA

Târgul de Crăciun din Basel

(24 noiembrie – 23 decembrie)

oamni care se plimba printre casutele cu produse traditionale latârgul de Crăciun din Basel, Elveția, cu o alee larga si decoratiuni luminoase de sarbatoare. unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Târgul de Crăciun din Basel este împărțit în două secțiuni diferite, la Barfuserplatz și Munsterplatz. Barfuserplatz oferă obiecte lucrate manual și bijuterii, iar Munsterplatz este plină de activități festive distractive pentru copii, de la ateliere de confecționare de globulețe până la decorarea turtei de ghimbir.

Bradul se află în piața de Crăciun Munsterplatz și aprinderea luminițelor lui coincide cu deschiderea oficială a târgului. Tot aici, în apropiere, se află o pădure care devine absolut feerică în această perioadă.

Delicatesele culinare vin sub formă de cârnați delicioși pe care nu vei avea cum să-i ocolești, Basel Lackerli (o turtă dulce specifică locului), fondue festiv și un punch delicios și fierbinte care te ajută să suporți frigul de afară. Și pentru că elvețienii sunt renumiți pentru brânzeturile lor, trebuie să încergi baghetele umplute cu brânză topită și presărate cu ceapă prăjită, tartele cu brânză, faimoasele raclette (alături de cartofi copți și murături) și, desigur, Quiche Lorraine.

Mai multe informații despre târgurile de Crăciun din Basel găsești aici.

BELGIA

Târgul de Crăciun din Bruxelles

(25 noiembrie 2022 – 01 ianuarie 2023)

Winter Wonders, targul de Craciun de la Bruxelles, care s edefasoara intr-o piata mare, iar toate cladirile din jur sunt luminate in mai multe culori festive. unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Patinoar, roata mare, coruri de colindători, lumini peste tot, spectacole oferite de artiști stradali. Pe scurt, festivalul Winter Wonders așa cum este denumită piața de Crăciun din Bruxelles, situată în decorul natural și medieval din Grand Place. Aici se află bradul impunător, magazinele cu cea mai fină ciocolată din lume cu vafe pufoase și cel mai tare spectacol de lumini și sunete din perioada sărbătorilor de iarnă. 

Mai sunt și alte târguri mai mici prin oraș, și toate sunt frumoase, ca de exemplu la Rue de la Bourse, Place Sainte-Catherine și Marché aux Poissons. Merită să le descoperi pe toate! Iar dacă ți se face foame, delectează-te cu tradiționalele smoutebollen / oliebollen (gogoși prăjite) și încălzește-te cu o cană de jenever (gin) sau Glühwein (vin fiert). Mai multe informații găsești aici.

ANGLIA

Târguri de Crăciun de la Londra

(18 noiembrie 2022 – 2 ianuarie 2023)

Târgul de Crăciun din Hyde Park, Londra, plin de casute, decorat festiv, oar in lateral o roata mare, luminata. Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

În fiecare an, la mijlocul lunii noiembrie, Londra se transformă de sărbători. Colinde de Crăciun, lumini festive și mâncăruri care încântă inima – le puteți găsi pe toate la piețele de Crăciun din Londra.

Șase sunt piețele de Crăciun care se vor deschide anul acesta pentru cei îndrăgostiți de magia Crăciunului. Cea mai faimoasă, de departe, rămâne Hyde Park Winter Wonderland, mai ales din punct de vedere activități și distracții. Aici există Santa Land pentru copii, dar deși pune accentul pe divertisment și festivități, târgului nu-i lipsesc nici atracțiile culinare. Spre exemplu, delectează-te cu un cocktail la Bar Ice, cu tematică après-ski din anii 1980, unde chiar și barul, mesele și paharele sunt făcute din gheață. Atenție, e nevoie de rezervare în avans! Mergi în noul Street Food Village pentru a gusta o varietate de delicii dulci și sărate, de prin toate colțurile lumii. Savurează o bere artizanală sau o ciocolată caldă și mâncare caldă la Thor’s Tipi.

Dacă vrei mai multe informații, găsești aici. Iar dacă te hotărăști să faci o excursie la Londra în perioada sărbătorilor, îți spunem noi și care sunt cele mai bune restaurante la care să te oprești.