Cele mai frumoase wine bars din București

27 ianuarie 2020 | Locuri cool

Pentru ieșirile after-work, în care nu e nimic mai bun decât un pahar de vin ca să te deconectezi, îți propunem localurile de tip wine bars. Am făcut o listă cu vinotecile noastre preferate din București, perfecte pentru o cină romantică sau pentru o seară cu prietenii în oraș.

masa rotunda fotografiata de sus, pe fundal albastru, plina cu sticle de vin si doi oameni carora li se vad mainile servind un pahar de vin

„Mâncarea bună și vinul bun sunt Raiul pe Pământ”, spunea regele Henric al IV-lea. Și mare dreptate avea! Nici măcar nu trebuie să fie o masă regală – tot ce trebuie e un loc în care să te simți bine, companie plăcută, ceva gustos de mâncat și un pahar de vin bun. Uiți de toate grijile și îți aduci aminte cât de frumoasă este viața!

Și chiar dacă suntem, în principal, un popor băutor de bere, ușor-ușor vinul câștigă teren în preferințele românilor. În plus, țara noastră este printre primii producători de vin din lume (pe poziția 6 în Europa și pe 13 în lume), cu peste 510 milioane de litri produși în 2018.

Așa că nu e de mirare că au început să apară tot mai multe wine bars și la noi, iar în București avem chiar localuri foarte bune, cu o selecție mare de vinuri autohtone și internaționale.

Cele mai șic wine bars din București

Uită de imaginile cu somelieri sobri, pompoși, cu mustață creion! Atmosfera dintr-o enotecă modernă e destinsă și prietenoasă, chiar dacă păstrează ceva din rafinamentul unui adevărat iubitor de vin. E suficient să arunci o privire peste propunerile noastre, pentru a te convinge. Așadar, dacă și tu te numeri printre prietenii lui Bachus, uite câteva din cele mai bune wine bars din București.

Enotek Wine Bar

enotek wine bars bucuresti, cu masa inalta si scaune de bar colorate galben, alb si albastru, in stanga, cu pahare de vin suspendate, iar in dreapta mese de restaurant cu scaune colorate si barul cu sticle multe de vin in fundal, iar tavanul este din lemn, iluminat cu spoturi
Dacă vrei să și mănânci ceva, în meniu ți se recomandă vinul potrivit pentru fiecare preparat, iar ospătarii sunt mereu acolo gata să-ți ofere recomandări.

În zona Dacia, pe strada Maria Rosetti nr 49 A, amplasat într-o clădire modernă dintr-o zonă istorică a Capitalei, vei găsi acest wine bar care este, totodată, un complex magazin de vinuri. Enotek este un spațiu în care vinul este la el acasă, un local foarte intim și relaxat, cu un design ieșit din tipare. Fără a recurge la recuzita clasică (butoaie, dopuri sau desene cu struguri), arhitecta Cristina Chira a ales să foloseasă materiale brute precum metal, lemn și piele, așa încât decorul finit să nu știrbească nimic din conținutul și contextul în care este amplasat spațiul.

Enotek are, pe lângă zona de wine bar, și o zonă rezervată pentru degustări, un loc amenajat ca magazin de vinuri, dar și o mică terasă (iarna este încălzită). Ce este însă cu adevărat impresionant este că la ei vei găsi peste 900 de vinuri, iar meniul se schimbă săptămânal. Nu ești un cunoscător (încă)? Nu-i nimic, căci ospătarii știu exact ce și cum să-ți recomande. Și încă ceva… aici poți comanda vin la pahar. Și câte ceva bun de mâncare – preparate alese pe sprânceană, ca să țină companie bună vinurilor alese.

 Rezervă o masă la Enotek Wine Bar 

Winestone Victoriei 37

imagine de ansamblu din winestone victoriei 37, unul din wine bars din bucuresti, cu sticle de vin expus in prim plan, pe duport de lemn, si mese de restaurant in fundal, o canapea cu doi oameni la masa, un perete mov in fundal, cu stile de vin expuse, masa inalta cu scaune de bar si un sistem de rafturi de prezentare, din lemn, in care stau asezate sticle de vin
Pe langă meniul à la carte, la Winestone Victoriei 37 poți profita de meniul de prânz, de luni până vineri (între orele 12-15), cu servire rapidă și prețuri speciale.

Cu o selecție deosebită de vinuri românești și internaționale, Winestone Victoriei 37 este un local urban, dinamic și sofisticat. Situat central, pe Calea Victoriei 37B (chiar în incinta hotelului Novotel), localul este mai mult decât o vinotecă; aici poți merge să iei masa, fie că vorbim de un sandviș, un platou de brânzeturi, sau de preparate mai complexe. Tocmai de aceea spațiul este „împărțit” în mai multe zone – una de luat masa (cu mese de restaurant), o altă zonă de relaxare (cu canapele) și zona de bar (cu scaune înalte).

Chiar și așa, focusul pică însă pe vin, în jurul căruia este construit întreg conceptul de amenajare.

Dominând vizual spațiul, zona de vinuri se abate de la alegerile obișnuite pentru a face loc originalității. Vei găsi în meniu tot felul de sortimente, de la cele mai cunoscute, aduse de la crame internaționale renumite, până la vinuri românești reinterpretate de oenologi talentați. Vinuri deosebite și creative, pe care nu le vei găsi în multe localuri din București.

Așadar, dacă vrei să bei un pahar de vin într-un wine bar elegant, îți recomandăm Winestone Victoriei 37.

 Rezervă o masă la Winestone Victoriei 37 

Wine Ambassador – Winebar & Shop

imagine de ansamblu din wine ambassador wine bars din bucurești, cu mese patrate si fotolii albastre si portocalii de o parte si alta, o masa inalta, circulara cu scaune inalte, rotunde, un peretre albastru cu pictura, doua coloane rotunde, ornamentale, un bar albastru in fundal si multe sticle de vin
Fie că ești în căutarea unui loc în care să savurezi un pahar de vin bun, sau vrei să cumperi o sticlă pe care să o oferi cadou ori care să-ți impresioneze oaspeții la masă, la Wine Ambassador sigur vei găsi ceva deosebit!

Tot în zona de centru a Capitalei, în apropiere de Ateneul Român (pe Intrarea Biserica Albă nr 1), se află un alt wine bar modern, elegant și confortabil. „Wine Bar, Tapas and Charcuterie” – o descriere care rezumă foarte bine, în câteva cuvinte, esența acestui loc. Un spațiu intim și foarte dichisit în care să mergi pentru a descoperi vinuri noi, potrivite de minune cu o porție de tapas și un platou rece cu tot felul de sortimente de carne, preparate după rețete speciale (charcuterie este denumirea franceză pentru mezeluri conservate după un procedeu vechi de secole, cel mai adesea carne de porc).

La Wine Ambassador poți alege din peste 300 de vinuri aduse de la producători locali dar și din țări cu tradiție, precum Italia, Franța, Spania, Germania sau Portugalia. În plus, în fiecare săptămână se organizează degustări de vin, așa încât ai ocazia chiar și să te întâlnești și să stai la povești cu producătorii sau un somelier renumit. Iar dacă îți place ceva, au și un magazin cu multe sortimente de vinuri, dar și alte băuturi fine.

În concluzie, un wine bar eclectic, care te invită să explorezi, să guști și să te simți bine!

 Rezervă o masă la Wine Ambassador – Winebar & Shop 

Tasting Room by Ethic Wine

imagine din tasting room by ethic wine, cu un perete acoperit cu rafturi in care sunt expuse multe sticle de vin, in fata caruia se afla o canapea lunga, moc, capitonata, si 3 mese patrate, de lemn, pe una din ele stand asezate pahare goale de vin
Cu vinificarea ca tradiție de familie și 7 ani de experiență în vânzare de vinuri premium, lansarea Tasting Room în martie 2014 nu a reprezentat pentru fondatori decât o continuare firească a propriei pasiuni, dusă la un nou nivel.

Amplasat în Floreasca, pe strada Puțul lui Zamfir 64, chiar în spatele magazinului Ethic Wine, Tasting Room este un amestec interesant de wine bar și gastronomie. Proprietarii, pasionați de vinuri și cu o experiență bogată în vânzarea de sortimente alese, au venit cu acest concept de local cochet, în care se pot servi peste 800 de vinuri.

Spațiul în sine este foarte intim, iluminat discret, cu un design bine punctat de influențe asiatice – care, de altfel, se regăsesc și în meniu (îți recomandăm să încerci la ei supa Thai sau tartarul de ton cu soia şi wasabi).

Așa cum spuneam, wine bar-ul este amplasat chiar în spatele magazinului Ethic Wine, ceea ce înseamnă că poți servi în local orice vin din acest magazin (pentru o taxă de dop) – de la vinuri de renume internațional, până la sortimente românești deosebite.

 Rezervă o masă la Tasting Room by Ethic Wine 

Cele mai renumite tipuri de vin

Nu trebuie să fii un adevărat cunoscător ca să știi cele trei mari tipuri de vin – roșu, alb și roze. Sau să știi că un vin poate fi sec, demisec, dulce și demidulce (asta în funcție de conținutul de zaharuri, evident).

De aici încolo, însă, lucruri se complică puțin – dacă vorbim de aciditatea vinului, soiuri, arome sau proces de maturare (pentru că maturarea vinurilor se poate face atât în butoaie, cât și în sticlă). Ce ar fi însă important de reținut este că eticheta unui vin îți poate da o mulțime de informații, pornind de la podgoria de provenineță, la soi și tip de cultură. De asemenea, tot de pe etichetă poți afla dacă vinul respectiv are o denumire de origine controlată (DC) sau indicație geografică (IG) – ceea ce este o garanție a calității.

Cele mai cunoscute vinuri roșii

  • Pinot Noir este unul din cele mai nobile tipuri de vin – dificil de cultivat, arareori amestecat, cu o aromă distictivă, de fructe de pădure, și o structură delicată, proaspătă. Este un vin franțuzesc sec, original din Burgundia.
  • Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai populare vinuri, motiv pentru care este și foarte cultivat în întreaga lume. Este un vin bogat și robust, cu un gust intens, acid, cu taninuri puternice. De cele mai multe ori este maturat în butoaie de stejar, cu cireșe și coacăze negre și mirodenii.
  • Merlot se aseamănă cu Cabernet Sauvignon, însă are un gust fructat mai accentuat și este mai ușor, mai „băubil”, mai delicat.
  • Shiraz este un vin australian, cu un conținut ridicat de alcool, cu o notă de fructe de pădure, piper și condimente. Francezii, în schimb, preferă varianta cu o aciditate mai mare și arome pământii-ierboase.

Cele mai cunoscute vinuri albe

  • Sauvingnon Blanc este un vin alb de origine franceză, un vin ușor, sec, cu note de citrice și arome fructate, ierboase. În cazul în care este maturat în butoi de stejar, vinul capătă și o ușoară aromă de vanilie.
  • Chardonnay este unul dintre cele mai populare vinuri albe, un vin elegant, cu o corpolență medie. Aroma fructelor (mere și pere) se combină cu aroma citricelor, dar și cu o ușoară notă de condimente și vanilie. Cele mai bune tipuri de Chardonnay se maturează în butoaie de stejar.
  • Riesling este un vin originar din Germania, la început dulce și acid, pentru ca apoi gustul să devină mai echilibrat, cu o aromă de miere. Este aromat, fructat și foarte versatil.
  • Pinot Gris este un vin italian, care poate fi descris ca fiind ușor, răcoritor, cu o aromă de fructe (mere și pere). Cu toate acestea, caracteristicile sale depind de regiunea în care se cultivă și se produce (în Franța are o textură mai bogată și o aromă florală, pe când în America este mai condimentat).