Codul bunelor maniere la masă. Tu știi cum să așezi tacâmurile după ce ai terminat de mâncat?

19 decembrie 2019 | Noutati

De codul bunelor maniere la restaurant ar trebui să țină cont toată lumea, indiferent de statut social, vârstă sau de locul în care se ia masa. Așa că ne-am gândit să facem o trecere în revistă a bunelor maniere pentru toți cei care fie le-au uitat, fie nu le-au știut pentru că nimeni nu le-a explicat vreodată.


Câți dintre noi nu am fost puși în situația de a lua masa alături de cineva care avea mâinile murdare, tușea în farfurie sau vorbea cu gura plină? Codul bunelor maniere la masă nu este deloc complicat! Și ținând cont de câteva reguli simple evităm să ne facem de râs ba, mai mult, vom face față cu brio oricărei etichete, oricât de formale ar fi ea.

două femei luând masa la restaurant, una dintre ele sorbind vin din bahar
Bunele maniere nu sunt deloc demodate! Din contră, poate nu ar strica să dăm dovadă de ceva mai multă politețe, mai ales în societate!

Codul bunelor maniere la masă, la restaurant

Deși servirea mesei în oraș a devenit astăzi ceva casual, firesc și cât se poate de informal, în continuare nu este deloc acceptabil să vorbești cu mâncarea în gură, să stai cu coatele întinse pe masă sau să îi faci pe ceilalți să se simtă inconfortabil din cauza lipsei tale de politețe.

Bunele maniere sunt importante atât în situațiile profesionale, cât și sociale, așa că e bine să știi câteva lucruri de bază.   

Reguli de bază

În primul rând, pune telefonul deoparte. A lua masa este și un act de socializare, așa că cel mai bine este să închizi sau să-ți dai mobilul pe silențios și să nu-l pui pe masă. Dacă aștepți un telefon important, dă-l pe modul vibrații, iar dacă te sună cineva, cere-ți scuze, ridică-te de la masă și poartă convorbirea în altă parte.

De asemenea, nu vorbi cu gura plină. Este extrem de nepoliticos! Chiar și dacă cineva îți pune o întrebare, înghite și spune apoi ce ai de spus. Iar dacă îți vine să tușești sau să strănuți, acoperă-ți gura cu șervețelul.

Gustă mâncarea înainte de a adăuga sare sau piper. Astfel dai dovadă de respect pentru cel care a gătit preparatele.

Și nici nu tăia toată mâncarea din prima, ci pe rând, câte o bucățică sau două. De asemenea, nu sufla în furculiță dacă preparatul este prea fierbinte. Mai degrabă așteaptă câteva minute, să se răcească.

Cât privește pâinea, rupe câte o bucățică cu mâna și bag-o în gură, nu mușca direct din ea.

imagine fotografiata de sus a unei mese de lemn aranjata festiv, cu cinci seturi de farfurii si tacamuri si flori decorative in centrul mesei
În general, aranjarea „ca la carte” a tacâmurilor se respectă la mesele festive sau în cazul unei cine într-un restaurant luxos.

Cum folosești șervețelul

Primul lucru de care va trebui să ții cont este unde se așează șervețelul la masă. Ei bine, de obicei la restaurante îl vei găsi pus în farfurie sau lângă. Iar tu va trebui să ți-l așezi pe picioare, în poală (în niciun caz nu la gât, cum se folosește uneori, în mod greșit). Poți face asta de cum te-ai așezat la masă. Scopul este de a-l putea folosi cu ușurință dacă te murdărești. Când o faci, înfășoară o bucată din șervețel în jurul indexului și tamponează ușor zona în care te-ai murdărit. Iar în cazul în care ai nevoie să te ridici de la masă și să mergi la toaletă, spre exemplu, pur și simplu lasă-l pe scaun.

Când se urează „Poftă bună!”

Atunci când iei masa la restaurant, ar trebui să aștepți ca toți cei care sunt cu tine la masă să fie serviți înainte de a lua prima gură de mâncare. Odată ce toată lumea are farfuriile în față, urează-le „Poftă bună!” și începe să mănânci. În cazul în care este ceva ce nu-ți place și trebuie să refuzi preparatul, spune-le celorlați să nu te aștepte și să continue să mănânce.

Tacâmurile și semnificația așezării lor

În ceea ce privește așezarea mesei, codul bunelor maniere este cât se poate de simplu și de clar. Astfel, în general, așezarea tacâmurilor se face după cum urmează, la rând, de la stânga la dreapta. Furculițele în stânga – prima este furculița pentru salată, urmată de cea pentru sevirea felului principal, așezată chiar lângă farfurie. Pe partea dreaptă vei găsi cuțitul pentru carne (așezat chiar lângă farfurie), urmat de cuțitul pentru aperitiv, lingura de supă și eventual o furculiță mică (folosită pentru fructele de mare). Tăișul cuțitului trebuie să fie îndreptat către farfurie.

În partea de sus a farfuriei, așezate orizontal, vei mai găsi o linguriță și o furculiță, ambele folosite pentru desert.

Acum… asta nu înseamnă că vei găsi masa astfel așezată la toate restaurantele. Depinde foarte mult de cât de formal sau informal este localul respectiv. De cât de… fine dining sau fast casual.

close up reprezentativ pentru codul bunelor maniere la masă, cu un aranjament elegant, cu farfurii albe si tacamuri elegante, pahare de cristal si aranjamente florale pe masa
Nu știi cu ce să începi? Folosește tacâmurile dinspre margine spre interior, pe măsură ce se servește fiecare preparat.

În ce ordine se folosesc tacâmurile

Chiar dacă te afli în fața unui mise en place fistichiu, nu ai de ce să fii intimidat. Dacă toate sunt așezate corect atunci ar trebui să fie foarte simplu: folosești regula „de la exterior, spre interior”. Cu alte cuvintele, pe măsură ce ți se servește fiecare fel de mâncare, folosești tacâmurile începând de la extremități, avansând către cele de lângă farfurie.

În ceea ce privește mânuirea tacâmurilor, ține furculița în mâna stângă, cu fața în jos, și cuțitul în mâna dreaptă, cu indexul întins pe lama cuțitului. Nu gesticula cu ele în aer și taie câte o bucățică de mâncare pe rând.

Atunci când faci o pauză pentru a lua o gură de vin, spre exemplu, așează tacâmurile în farfurie, în formă de V, cu vârfurile apropiate unul de altul. Iar când ai terminat de mâncat, așează-le una lângă cealaltă pe centrul farfuriei, cu vârfurile îndreptate spre marginea de sus a platoului.

Paharele de vin

Paharele vor fi întotdeauna așezate în partea dreaptă de sus a farfuriei. În mod normal, ar trebui să existe cel puțin un pahar de apă și unul de vin, dar se poate să existe și două pahare de vin – unul pentru alb, altul pentru roșu. Paharul de apă va fi cel mai mic, primul din stânga. Va urma paharul de vin alb, urmat de cel pentru vin roșu. Pentru a face diferența între ele te poți ghida după faptul că paharul de vin roșu este mai rotunjit și mai voluminos, așa încât să se poată aera vinul mai ușor. În plus, are piciorul mai lung, tocmai pentru a putea fi ținut între degete, așa încât băutura din pahar să nu se încălzească.

Poziția la masă

În primul rând, stai așezat cât mai drept în scaun, cu picioarele pe podea (chiar dacă acasă, să zicem, preferi să stai cu un picior îndoit sub șezut). În al doilea rând, ține-ți coatele acasă. Nu este politicos să ocupi tot spațiul celor de lângă tine sau să-i lovești cu cotul în timp ce mănâncă! În plus, probabil că nici nu te vei murdări la fel de ușor.

În schimb, codul bunelor maniere spune că îți poți sprijini antebrațul de marginea mesei.

Cum folosești scobitoarea?

Răspunsul corect ar fi „nu o folosești”. Iar dacă nu se poate altfel, pur și simplu mergi la toaletă și nu te scobi între dinți la masă, în fața tuturor. Și dacă nu vrei și nu vrei altfel, și rămâi la masă, nu te gândi că dacă îți acoperi gura cu mâna e mai bine. Din contră! După ce ai folosit scobitoarea nu o pune pe masă. Împăturește-o într-un șervețel și nu o refolosi!

baietel sorbind suc cu paiul dintr-un pahar transparent e plastic
Știi vorba aceea cu „cei 7 ani de-acasă”? E perfect valabilă! Învață-l pe cel mic bunele maniere încă de la vârste fragede!

Reguli la masă, pentru copii

Este evident că nu poți avea aceleași pretenții de la un copil, ca de la un om mare. În schimb îl poți învăța de mic, ușor-ușor, regulile de bune maniere la masă.

Spre exemplu, primul lucru pe care ar trebui să-l știe (în primul rând pentru sănătatea lui) este să nu se așeze niciodată la masă până nu se spală pe mâini. De asemenea, dacă a mai crescut puțin, spune-i că este politicos să aștepte până a fost adusă mâncarea tuturor celor de la masă, înainte de a începe să mănânce.

Ce ar trebui să mai știe?

  • Să nu mestece cu gura deschisă și să nu vorbească cu mâncarea în gură.
  • Să nu se întindă peste masă dacă vrea sarea, de exemplu, ci să roage frumos pe cineva să i-o paseze.
  • Să își așeze șervețelul în poală și, dacă se ridică de la masă, să îl lase pe scaun (nu pe masă).
  • Să nu îi întrerupă pe ceilalți când vorbesc, ci să-și aștepte rândul dacă vrea să spună ceva.
  • Să nu scoată tot felul de sunete… nepoliticoase, ca să zicem așa (știți la ce mă refer, nu?).