Cu Romania la masa – 4 restaurante romanesti si preparatele lor traditionale de care-s mandri tare

23 Noiembrie 2015 | Locuri cool

In apropierea Zilei Nationale a Romaniei, ne-am gandit sa celebram acest nou 1 Decembrie cum stim noi mai bine: descoperind mancare buna la restaurantele din Bucuresti. Astfel, sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei alaturi de 4 dintre cele mai bune restaurante romanesti din oras. Poftim Romania la masa si rugam aceste 4 restaurante sa ne spuna care e preparatul lor traditional, specialitatea casei de care sunt ei mandri tare si cu care sa se laude de 1 Decembrie.

Restaurantele pe care le-am poftit sa ne dezvaluie care sunt mancarurile lor cel mai apropiate de conceptul de traditional romanesc sunt: Zexe, The Old Sibiu, Zahana 33 si Hanu’ lui Manuc. Tot acestea vor oferi si cate un voucher la ei in restaurant pentru o cina completa pentru 2 persoane. Concursul la care puteti castiga aceasta experienta culinara il veti gasi pe Facebook Restograf incepand cu 24 noiembrie.

Cu Romania la masa (1)

Si acum, cateva palavre despre fiecare carciuma-n parte:

Zexe 

 

Zexe nu e doar un restaurant, e o zahana, in trecut asta insemnand un loc care este si abator si restaurant. Zexe respecta conceptul intrucat ei au macelarie proprie si o bucatarie care ar incanta si cel mai pretentios degustator. Tot la Zexe se face si o operatiune de arheologie culinara, metoda prin care sunt recreate cateva retete vechi, piese de rezistenta din Bucataria Romaneasca de sfarsit de secol XIX, cum ar fi racul, caracatita, porcul de Mangalita si claponul.

Ei despre ei au o perspectiva si mai interesanta in care isi explica si numele si conceptul:

Zexe este perceptia fonetica a romanului la pronuntarea numeralului german SECHS, adica sase. Folosit ca termen argotic de lumea interlopa a Bucurestiului interbelic, zexe intrerupea discutia intima a initiatilor la apropierea unui profan. Este posibil, de ce nu, ca Zexe sa fi fost diminutivul cu care parintii, bunicii, intimii, il strigau pe Zamolxis, Zeul Dacilor, atunci cand acesta era inca mic. (Este bine stiut faptul ca orice Zeu, pana sa fie mare, a fost mic…)

Ce inseamna ZEXE in acceptiunea noastra:

Propunem termenul ZEXE ca fiind o parola, o cheie de acces catre o Romanie Gastronomica posibila.

Ce isi propune ZEXE:

ZEXE se defineste ca o initiativa de restaurare a Gastronomiei Romanesti.

Preparatul de care Zexe-i mandru tare: 

IMG_2233

Ceafa de Mangalita cu iahnie de fasole:
Mancare dietetica, ca porcul asta n-are colesterol si nici fasolea n-are zahar. Contine: ceafa de mangalita – sarata si afumata in carmangeria Zexe alaturi de fasole boabe, foi de dafin, ardei capia, morcovi, telina, pasta de tomate, cimbru uscat.

 

Hanu’ lui Manuc 

 

Hanu’ lui Manuc e o mica bucata din istoria Bucurestiului, un loc in care nu mergem doar ca sa mancam si sa ne bucuram de atmosfera vesela, ci si sa facem o calatorie in trecut si sa ne imaginam ca suntem la un festin al drumetilor la care se-ncing povesti si balade. Farama de istorie a fost renovata si dichisita dupa bunul plac modern, dar fara sa i se stearga patina timpului care spune atatea istorii despre acest loc.

Ei despre ei: 

Construit pe un teren ce odinioara facuse parte din Curtea Domneasca, Hanu’ lui Manuc era gata de a-si primi oaspetii inca din primavara anului 1808. 207 ani mai tarziu, Hanu’ lui Manuc te asteapta la fel de iubitor de oaspeti ca intotdeauna, cu preparate bine alese si pregatit sa-ti ostoiasca pofta de bucate si de istorie.

Din istoria hanului: 

Hanul devenise deja renumit atat pentru traditionalism cat si pentru modul in care musafirii erau primiti. Hanu’ lui Manuc era recunoscut pentru ospitalitatea sa iar acest lucru era mentionat chiar in contractele de vanzare printr-o clauza atipica pentru vremea respectiva: “Se indatoreaza dumnealui a se purta cu toata ceruta complezenta, atat catre pasageri, cat si ceilalti chiriasi anuali ai hanului, dand fiecaruia onoarea ce merita, ca prin acest mijloc sa nu se sminteasca reputatia hanului.”

Preparatul de care-i Hanu’ lui Manuc mandru tare:

Ciolan_miel_FBad_2

Ciolan de miel caramelizat, portie pentru 2 persoane, pregatit la cuptor cu mirodenii si vin rosu, asortat cu cartofi copti si sote de fasole verde cu usturoi. Mandria hanului, specialitatea casei, un ciolan fraged, delicios cu un sos care potenteaza gustul carnii de miel alaturi de o garnitura usoara si gustoasa.

 

Zahana 33

 

Zahana 33 este un alt restaurant restaurant romanesc cu nota 10 pe linie. Tot sub conceptul de zahana, asa cum ii spune si numele, restaurantul din Palatul Odeon este unul dintre localurile cu cea mai buna mancare romaneasca din Bucuresti, preparate boieresti savurate intr-un cadru care sa completeze intreaga poveste a unui local traditional.

Ei despre ei:

Zahana 33 este restaurantul unde se poate experimenta ospitalitatea timpurilor Micului Paris, redescoperind valorile Bucurestiului interbelic. Meniul include bucate romanesti, influentele interbelice regasindu-se in preparatele frantuzesti populare acelei perioade. Zahanaua, acum 100 de ani, era o carciuma de pe langa abatoare, unde gaseai anumite mancaruri specifice – oasele de maduva, fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi. La Zahana 33 va veti simti ca intr-un film al vechiului Bucuresti unde in fundal se aude glasul duios al Mariei Tanase si alti artisti consacrati din perioada interbelica.

Preparatul de care Zahana 33 e mandra tare:

IMG_4891

Coaste de porc marinate:

Lasate cu grija de cu seara intr-un amestec numai de noi stiut si preparat la jar incins astfel incât sa nu uitati ce ati mancat. Se serveste cu sos, salata, cartofi prajiti.

 

The Old Sibiu 

 

The Old Sibiu e un restaurant romanesc de top, un local care aduce frumusetile din intreaga Transilvanie in inima Bucurestiului. Bucataria traditional ardeleneasca si-a facut loc in acest restaurant, dar nu a ignorat nici tot cea adus bucataria moderna bun in vietile oamenilor. Astfel, mixul de avangardist cu traditional s-a instalat linistit in meniul de la The Old Sibiu.

Ei despre ei spun:

Un meniu traditional, dar si rafinat, miresme aduse din toata Transilvania – Tara Satmarului, Maramures, Banat, dar mai ales Marginimea Sibiului – mancaruri muntenesti, branza oierilor, dar si ciorbe unguresti, gustari alese alaturi de traditionala palinca de prune, iata cateva din secretele meniului nostru. Restaurantul The Old Sibiu isi doreste sa aduca tuturor celor carora le face placere sa ia masa in oras un mix al bucatariei traditionale ardelenesti cu accentele bucatariei noi, moderne, chiar avangardiste. O imbinare de traditii si modernism si savoarea mancarurilor din diverse zone ale Transilvaniei sunt definitorii pentru conturarea conceptului acestui restaurant.

Preparatul de care-i The Old Sibiu mandru tare:

IMG_2887

Alaturi de alte preparate traditionale din meniul Restaurantului The Old Sibiu, noi recomandam cu drag CIOLANUL CROCANT DE PORC SERVIT CU VARZA CALITA SI MAMALIGUTA. Este o reteta deosebita, un ciolan moale care ti se topeste in gura, dar cu o crusta crocanta data de cuptorul bine incins. Pentru un gust special e tratat cu mirodenii si poate fi servit cu varza calita aromatizata cu condimente si mamaliguta. La noi preparatul vine asezat pe platou de lemn, pentru 2 persoane, un gramaj “ardelenesc” de pana la 1 kg.

 

       CONCURS RESTAURANTE ROMANESTI:

 

Incepand cu marti, 24 noiembrie, vom avea pe pagina de Facebook un concurs/ zi la care puteti castiga un pranz/ o cina completa pentru 2 persoane la fiecare din cele 4 restaurante romanesti de top prezentate mai sus. Urmariti-ne pe Facebook daca vreti sa degustati specialitatile romanesti la alegere la unul din cele 4 restaurante romanesti de top.

Mecanism: spuneti-ne intr-un comentariu la postarile speciale de pe Facebook, cele cu #romanialamasa, care e mancarea traditional romaneasca pe care v-ar placea s-o gasiti in restaurantul respectiv, care e preparatul romanesc favorit si de ce si puteti castiga un ospat pentru 2 persoane. La finalul zilei de concurs vom alege un comentariu castigator dintre toate cele inscrise la concurs care respecta regula jocului. Castigatorul va fi ales in urma unei trageri la sorti realizata pe random.org.

Reguli: O persoana poate sa inscrie un singur comentariu/ concurs. O persoana care a castigat un ospat la un restaurant nu mai poate castiga si la alt restaurant dintre toate cele 4 participante, avand posibilitatea castigarii unui singur premiu din cele 4 disponibile.

1. Concurs cu premiu ospat la Zexe -> PARTICIPATI!

Castigatorul a fost ales. Extragerea castigatorului filmata in timp real:

 

 

2. Concurs cu premiu ospat la Hanu’ lui Manuc -> PARTICIPATI!

Castigatorul a fost ales. Extragerea castigatorului filmata in timp real:

 

3. Concurs cu premiu ospat la Zahana 33 -> PARTICIPATI!

Castigatorul a fost ales. Extragerea castigatorului filmata in timp real:

 

4. Concurs cu premiu ospat la The Old Sibiu -> PARTICIPATI!

Castigatorul a fost ales. Extragerea castigatorului filmata in timp real: