Cum arata singurul restaurant comunist din Statele Unite

22 decembrie 2015 | Locuri cool

Intr-o lume in care exista restaurante cu tematica sexuala sau antropofaga, tot e ciudat sa dai peste un restaurant cu tematica comunista, mai ales cand acesta se afla in cea mai capitalista tara din lume: Statele Unite.

Private Party Restaurant este specializat in servirea de hot pot, o specialitate asiatica, iar personalul este imbracat ca in China lui Mao Zedong. De asemenea, si felul in care e gatita mancarea aduce aminte de China lui Mao – in loc de aragaze pe gaz sau electrice, oalele de cupru sunt incalzite deasupra unor vase cu carbuni, pentru ca in comunismul lui Mao electricitatea era rationalizata.

Private Party Restaurant
Private Party Restaurant // sursa foto: laweekly.com

Proprietarul, Jessica Zhang, spune ca se mai intampla ca unii oameni sa se simta ofensati si sa le scrie mesaje ca acesta:

75 milioane de oameni au murit sub regimul lui Mao – 75 de milioane! Iar acum voi tratati aceasta chestiune ca pe o gluma? Wow. Abia astept sa mananc la voi. Un restaurant capitalist care promoveaza comunismul. O idiotenie greu de imaginat. Ma intreb cate dintre rudele voastre au avut de suferit sub Mao. Invatati un pic de istorie.

Private Party Restaurant
Private Party Restaurant // sursa foto: firstwefeast.com

Intr-adevar, restaurantul este decorat cu postere de propaganda comunista din anii 1960, insa mesajele sunt ceva de genul: „Trebuie sa vii cat mai des la acest restaurant” sau „Daca nu mananci, cum o sa ai puterea sa slabesti?

Private Party Restaurant
Private Party Restaurant // sursa foto: firstwefeast.com

Zhang mai spune ca ideea unui astfel de restaurant i-a venit dupa ce in nordul Chinei au aparut mai multe astfel de localuri tematice si au avut un succes foarte mare. Asa ca, Zhang a incercat sa importe modelul si in State.

Private Party Restaurant
Private Party Restaurant // sursa foto: laweekly.com

Adevarul e ca si la noi a fost la un moment dat moda localurilor care exploatau acea nostalgie a perioadei comuniste, fara a o glorifica in vreun fel. De exemplu, Atelierul Mecanic (inchis) este doar unul dintre cele mai de succes astfel de localuri din Bucuresti, unde pe pereti erau postere mai mult sau mai putin de propaganda din fabricile Republicii Socialiste Romania, iar barul era decorat cu tot felul de obiecte din „epoca de aur” a Romaniei. In prezent asa este si restaurantul Social 1, gandit ca un loc in care sunt readuse diverse elemente din Bucurestiul comunist si care profita in poveste si de localizarea pe fostul Bulevard Victoria Socialismului, care face marea trecere catre Casa Poporului.

Private Party Restaurant
Private Party Restaurant // sursa foto: firstwefeast.com

In acelasi timp, un restaurant romanesc in care esti servit de personal imbracat in uniformele Militiei, in timp ce de pe pereti Ceausestii se uita in farfuria ta, poate n-ar fi o idee chiar buna?

Sau…?