Cum poti ajunge la tribunal daca nu-ti place un restaurant

18 iulie 2014 | Noutati

Iata o dezbatere pe care o lanseaza Razvan Avram pe blogul lui, pornind de la o stire care a facut deja valva in mai multe tari. O lectura placuta si pentru multi patroni de restaurante bucurestene despre a caror mancare proasta am scris si eu aici, pe Restograf…

Jurnalist care a mancat la un restaurant prost

 

Oameni buni, mi s-a ridicat nivelul la ulei! Si de ce ma rog m-am enervat? Pai din cauza lui Caroline Doudet, o bloggerita din Orléans care scrie despre fashion si literatura. De fapt nu pe ea m-am enervat ci pe judecatorul care a amendat-o cu 1500 de euro fiindca doamna cu pricina a scris un articol negativ despre restaurantul “Il Giardino” situat in localitatea Cap-Ferret, in apropiere de Bordeaux. Ati ghicit: patronul restaurantului a dat-o pe Caroline Doudet in judecata si a castigat. Toata tarasenia o puteti citi via BBC .

De aici a pornit o intreaga dezbatere. Unii spun ca asa-i trebuie daca nu-si vede de toalele si cartile ei si isi baga nasul unde nu-i fierbe oala, adica in lumea restaurantelor. Altii sustin ritos ca e normal sa fii amendat daca iti dai cu parerea fara sa fii expert in domeniu. Majoritatea reactiilor insa se polarizeaza in jurul ideii ca a fost sanctionat un “delict de opinie” si ca s-a creat un precedent periculos: orice proprietar de carciuma ar putea sa hartuiasca in justitie un critic de restaurante.

Razvan Avram
Razvan Avram

Eu v-as propune sa luam o mica pauza, sa ne racorim putin gandurile si sa privim toata povestea exact asa cum este: o furtuna intr-un pahar cu sprit. In primul rand, din punct de vedere juridic, in legislatia franceza acest tip de decizie nu creeaza nici un fel de precedent. In al doilea rand, din punct de vedere tehnic, avem de-a face cu un judecator care n-a inteles nimic din industria ospitalitatii si care, cel mai probabil, mananca de cand se stie doar la fast-food. Si nu in ultimul rand, din perspectiva unui proprietar de restaurant, cred ca cea mai sigura cale spre faliment este sa-ti dai in judecata clientii nemultumiti.

Caroline Doudet a fost amendata si obligata sa schimbe titlul articolului sau, dar ea a decis sa stearga tot materialul de pe blog. Cei interesati pot gasi textul original aici.

(poza lui wildplaces de pe www.deviantart.com)