Mese calde și donații pentru refugiați. Cum ajută restaurantele & co. (și cum poți ajuta și tu)

3 martie 2022 | Noutati

Războiul a zguduit lumea întreagă iar drama ucrainenilor care suferă și sunt nevoiți să fugă din țara lor ne-a emoționat pe toți. Dar a dus și la o mobilizare fantastică pentru a da o mână de ajutor! De la oameni simpli, până la ONG-uri, asociații și firme private, dar și restaurante și localuri care vor să dea o mână de ajutor și să facă donații pentru refugiați.

steagul Ucrainei pe care e scris „impreuna suntem mai puternici” ca indemn pentru donații pentru refugiați

La scurtă vreme după începerea invaziei, a devenit clar că o criză umanitară era iminentă. Potrivit Națiunilor Unite, peste 650.000 de ucraineni au fugit din calea războiului pentru a-și salva viața.

Ce se întâmplă în aceste zile e teribil și toți privim imaginile cu teamă, anxietate și cu ochii în lacrimi. La o aruncătură de băț de noi, un coșmar e trăit aievea. Mame singure cu copii mici, bătrâni, familii destrămate și dezrădăcinate. Din fericire această apropiere ne dă șansa de a putea face ceva concret pentru a ne ajuta vecinii. Iar mobilizarea tuturor care au venit în întâmpinarea ucrainenilor a fost neașteptat de masivă.

La granițele de nord sunt o mulțime de oameni gata să ofere sprijin, iar donații continuă să se strângă în toate orașele țării. Sunt multe asociații unde poți duce alimente și lucruri care sunt de mare folos, precum și conturi în care poți face donații în bani (am pregătit mai jos o listă în cazul în care vrei să ajuți și tu).

Ajutor pentru refugiați vine și de la restaurante și cei care activează în industria ospitalității

La fel ca și în pandemie, când multe restaurante și asociații au oferit mese calde cadrelor medicale și oamenilor care aveau nevoie, și acum sunt localuri care vin să ajute refugiații ucraineni. Am făcut o listă mai jos ca să ajutăm la răspândirea informației.

Mese calde și ajutor oferit refugiaților


#SolidarSocial
alături de World Central Kitchen (WCK) gătesc pentru refugiații ucraineni la frontiera României cu Ucraina.

Solidar Social este o acțiune umanitară inițiată de Adi Hădean, susținută din donații, care a pornit ca o soluție de criză provocată de pandemia de covid-19. Între timp a luat amploare (numai în primul an au gătite și livrat 200.000 de porții de mâncare caldă).

World Central Kitchen este o organizației non profit patronată de chef José Andrés, care operează mereu în prima linie, oferind mese calde acolo unde apar crize umanitare, climatice sau sociale. Asta cu ajutorul partenerilor locali. La doar câteva ore de la începerea conflictului, ei au anunțat că vor merge în Polonia pentru a oferi hrană refugiaților ucraineni. De asemenea, au deschis puncte de ajutor în Odessa, oferind mii de mese pe zi celor care nu au putut pleca. Și urmează să deschidă și alte puncte de ajutor în Moldova, Slovacia și Ungaria.

În România ei operează alături de asociația lui Adi Hădean în Sighetul Marmației (pe pagina lui de Facebook poți urmări ce se întâmplă la graniță)), care face mâncare într-un restaurant de acolo și le-o oferă gratuit refugiaților care trec pe acolo, precum și celor care sunt cazați în câteva centre din zonă. Dacă vrei să ajuți cu donații, găsești toate detaliile aici: https://activsocial.adihadean.ro/

doi barbti cu geaca rosie si sapca pe cap servind oamenii cu mancare la un food truck
Foto: World Central Kitchen

Kaiamo a decis să se implice activ și s-a dedicat să sprijine refugiații ucraineni cu mâncare caldă, cafea, wifi, ajutor logistic, haine sau ingrediente non-perisabile atât timp cât va fi nevoie. „Deși este o distanță mare între graniță și București, noi aici, local, am început să strângem ajutoare astfel încât să putem să ii susținem cât de repede va fi posibil.

Vom mânca împreună la aceeași masă și cu siguranță vom apuca și zile mai bune, înainte că totul să ajungă la un sfârșit.” spune Chef Radu CM Ionescu.

Dacă vrei să te alături acestei cauze, tot ceea ce trebuie să faceți este să le scrii și să treci pe la restaurant pentru a lăsa haine, măști chirurgicale, ingrediente non-perisabile, produse pentru bebeluși sau copii, pături sau saci de dormit, orice consideri util, date fiind circumstanțele. Iar dacă cunoști ori ești în contact cu o familie de refugiați, nu ezita să-i contactezi, pentru că vor să se implice și să ajute pe perioadă nedefinită.

Aici găsești mai multe detalii despre planul pe care vor să îl urmeze. Punctul de colectare va fi disponibil începând cu săptămâna viitoare, pe stradă Emil Pangratti nr. 30A.


Și HORA, cea mai cunoscută organizație patronală din HoReCa, a anunțat că se alătură eforturilor de sprijinire a refugiaților din Ucraina. Sub deviza „împreună suntem mai puternici”, ei au anunțat pe Facebook că pun la dispoziție resursele lor pentru a oferi mese calde și cazare pentru cei care au nevoie. „Dacă mai sunt restaurante care vor să se alăture demersului sau organizații care au nevoie de sprijin ne pot contacta oricând la nr. de telefon 0748.151656 sau la email: hq@horaromania.org”.


O mână de ajutor vine și de la Boiler Coffee Shop,  de data aceasta pentru toți profesioniștii din domeniul ospitalității sosiți din Ucraina. Pentru cei care au nevoie să-și găsească un loc de muncă în România, au nevoie de transport sau orice alt tip de suport, ei sunt dispuși să ofere sprijin.

Colectă în localuri


Le Bab
sprijină Asociația Caradja Cantacuzino care a trimis donații la graniță. Până acum s-au strâns mai mult de 40 de tone de haine, alimente, medicamente, produse de igienă etc. care au fost donate și livrate. În acest moment, ei spun că cea mai mare nevoie este de: medicamente (pentru durere, răceală, greață și alergii), dar și de cartele SIM. Așa că dacă vrei să ajuți, le poți duce la Le Bab (P-ța Charles de Gaulle nr. 3).

volunatari care incarca cutii cu donații pentru refugiați
Foto: Asociația Caradja Cantacuzino

Paninaro, energiea și Tartelicious au răspuns invitației primite de la Asociația Iele-Sânziene și colectează la locațiile lor din București produse de igienă menstruală pentru suratele din Ucraina sosite pe teritoriu românesc! Poți dona produse de igienă de tipul absorbante, tampoane, lenjerie intimă nouă, șervețele umede intime / pentru bebeluși, gel dezinfectant, săpun sau gel de duș. Nu se primesc produse cu ambalajul deschis. Împreună cu Asociația Pe Stop colectează produsele donate și le pregătesc apoi pentru a fi distribuite. Poți lăsa donațiile la Paninaro (Luterană 3), la energiea (Ion Brezoianu 4) sau la Tartelicious (Ion Brezoianu 35), în timpul programului de funcționare.


Văzând că mobilizarea este atât de puternică în special în ajutorul oamenilor, The Urbanist organizează o strângere de donații și pentru animalele lăsate în urmă sau blocate alături de stăpânii lor în mijlocul războiului. Așa că lasă o cutie de donații în incinta barului pânâ duminică, în care oricine le trece pragul poate lăsa oricât dorește. Iar sâmbără, 5 martie, organizează un eveniment în urma căruia donează 20% din profitul întregii zile iar banii îi direcționează către Happy Paw Ukraine, fundație caritabilă ce ajută mai mult de 60 de adăposturi (dovada donației va fi făcută publică pe Instagram).

Mese oferite gratuit în restaurante


Deși nu toate localurile au posibilitatea de a se deplasa la graniță pentru a pune la dispoziția refugiaților ucraineni o masă caldă, multe dintre ele o fac chiar la ele „acasă”.

Spre exemplu, la Pain Plaisir, toți cetățenii ucraineni care le calcă pragul vor primi toate produsele din partea casei. Doar pe baza unui act de identitate. „E puțin, dar simțim să facem ceva cât de mic atunci când ne simțim neputincioși”, spun ei.

Și Flip Flop oferă gratuit masă persoanelor refugiate din Ucraina la prezentarea unui act de identitate ucrainean, la fel Alt.Shift, sau Restaurant Thalia.

O masă caldă pe zi este oferită ucrainenilor și în toate locațiile AVA Group (AVA Bistro, AVA Grill, AVA Kebap și AVA Sweets), la fel și la Traffic Restaurant (o masă caldă pe zi pentru 30 de persoane, femei si copii, refugiați din Ucraina).

De ajutor vor să fie și cei de la South Burger: „Ne simțim neputincioși și burgerii sunt ce știm să facem cel mai bine în aceste momente. Dacă știți tabere de refugiați în București, vă rugăm să ne scrieți în privat cu mai multe detalii legate de locurile în care putem dona o masă caldă”, spun ei.

TIR roșu cu inscripțiile Crucii Roșii plin cu ajutoare din donații pentru refugiați
Foto: Crucea Roșie Română

Donații


O altă metodă prin care restaurantele (și nu numai) s-au gândit să ofere ajutor este prin a-și dona o parte din profit. Noua a anunțat că 10% din încasările de săptămâna aceasta se vor dona către Crucea Roșie Română în demersul lor umanitar acordat refugiaților din Ucraina.

Iar Nomad, care duminică organizează „Brunch cu Andi Moisescu DJ set’’, anunță că va evenimentul va avea o componentă caritabilă: o parte din încasările evenimentului și întreaga remunerație a lui Andi vor fi donate către asociația Together for Humanity.

Donații vin și din partea tazz, carte se alătură Crucii Roșii Române prin două inițiative. Pe de o parte, toate evenimentele tazz din luna martie se transformă în #livrăridebine – dublează veniturile încasate și le donează către Crucea Roșie Română. Pe de altă parte, lansează în platformă o secțiune de donații prin care poți dona simplu și rapid către Crucea Roșie Românã – toate donațiile vor fi folosite la cumpărarea de hrană și produse sanitare pentru populația civilă ucraineană. Alături de eMag vor trimite, pe 2 martie, primul convoi cu ajutoare umanitare pentru Cernăuți, și anume 6 tiruri cu produse de maximă necesitate.

O mamica si un copil mic care trag de o valiza in timp ce trec granita din Ucraina in Romania
Foto: Salvați Copiii România

Către ce organizații te mai poți îndrepta

Din fericire sunt mulți cei care vor să ajute. Din nefericire, lucrurile nu sunt neapărat centralizate și informația circulă mult, pe multe canale. Așa că e posibil să nu știi încotro să te îndrepți când vrei să ajuți.

  • Autoritățile spun că, pentru asigurarea asistenței umanitare, își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale. Împreună vor colabora pentru alocarea resurselor donate sau aflate în rezervele statului. Iar cei care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot completa chestionarul de aici.
  • refugees.ro este o platformă dedicată refugiaților, cu scopul de a eficientiza suportul și resursele oferite de români. Aici poți posta oferta ta de a ajuta, în orice formă (cazare, transport etc.) cu care afișează locurile de cazare disponibile pentru ucraineni, precum și alte oferte de ajutor venite de la oameni. (Și Code for Romania a lansat o platformă, Dopomoha.ro, cu informaţii utile, oferite în limba ucraineană, precum procedura de intrare în ţară, cum se poate solicita azil etc.)
  • Uniți pentru Ucraina este printre primele inițiative luate de voluntari, un grup pe Facebook unde se postează continuu, direct de la graniță, cereri și oferte de ajutor. Care, de altfel, își găsesc și foarte repede răspuns. Și tot pe Facebook, aici găsești o listă a inițiativelor începute de cetățeni, menite să-i ajute pe vecinii noștri. Astfel de liste găsești și pe Adevărul sau start-up.ro

În afară de acestea, te poți îndrepta oricând către asociațiile și organizațiile consacrate, către care poți face donații în bani, sau care colectează produse pentru a le distribui refugiaților. Câteva dintre ele sunt:

Ajută și tu! 


Citește și: