Nu te încumeți să-i faci? Atunci comandă cozonaci!

17 decembrie 2021 | Locuri cool

Mai e doar un picuț până la Crăciun și mintea ne stă numai la cadouri, la brad și decorațiuni, dar și la masa aia mare la care ne vom aduna cu toți cei dragi să stăm la povești și să mâncăm numai bunătăți. Unele preparate acasă, altele poate luate de-a gata – în funcție de timp și pricepere. Dacă te-ai hotărât pe ultima sută de metri să dai comandă de cozonaci, aruncă un ochi pe recomandările noastre.   

Când te gândești la masa de Crăciun, ție de care dintre preparatele de sărbători ți-e cel mai poftă? Eu, recunosc, de abia aștept să mănânc cozonac! Mi se pare că perioada asta e cea mai potrivită pentru asta (deși mai găsești cozonac și în restul anului, pe la cofetării sau brutării).

Daar… numai cine nu a frământat măcar o dată un cozonac nu știe câtă muncă stă în spatele unui asemenea deliciu culinar. Cât trebui să-l „bați”, să-l crești și să-l bibilești! Și asta doar ca să ajungi, uneori, să constați că nu a crescut destul în cuptor, sau că e prea tare, sau crud, sau, sau, sau…

Tocmai de aceea, de multe ori e mult mai simplu să dai comandă de cozonac pentru Crăciun. Mai ales că perioada asta e și așa foarte aglomerată și sunt o mulțime de alte treburi de făcut prin casă.

Unde poți comanda cozonaci ca făcuți în casă

Din fericire, ai astăzi la îndemână și alte soluții decât cozonacul acela la pungă cumpărat din hipermarket care, să recunoaștem, nu are nicio legătură cu cel pe care îl făceau mamele noastre. Sunt astăzi multe locuri din București unde găsești cozonaci făcuți ca acasă! Câteva dintre ele am enumerat și noi mai jos.

Zexe Braserie

Cozonac insiropat si cozonac clasic de la Zexe Braserie, fotografiati pe un platou in fundal cu luminite de Craciun, unul din locurile unde poti da comandă de cozonaci
Clasic sau însiropat, cozonacul de la Zexe e de neratat! (Foto: Marius Sabău)

La Zexe Braserie vei descoperi o întreagă colecție de Crăciun! Și ca de fiecare dată, pregătesc o mulțime de bunătăți nu doar super gustoase, dar și super arătoase! Așa că înainte de a se strânge și ei, la rândul lor, cu familiile în jurul mesei, ne ajută să aducem la rândul nostru veselie în sufletele celor dragi.

Anul acesta ne așteptă cu tort (Diplomat sau Medovik), checuri, turtă dulce, pricomigdale, pișcoturi, fondate și bezele, ciocolată de casă și multe alte bunătăți (le găsești pe toate aici).

Desigur, nu lipsesc cozonacii. La braserie găsești varianta lor de cozonac clasic rezultat în urma unui brainstorming la laborator cu tema: Cum este cozonacul perfect pentru tine? Ce a ieșit este un cozonac clasic, pufos, cu gust de copilărie, nucă, stafide și cacao, zis și La Brioche Roumain (cum îl recomandă oaspeților străini). Alături e el în vitrină stă frumos cozonacul însiropat, inspirat după o rețetă rusească pe care au perfecționat-o înecând zdravăn cozonacul în alcool. 

Cum comanzi? Pentru că vorbim de o cofetărie artizanală ideal e să plasezi comanda din timp, pe email office@zexebraserie.ro, la telefon 0786 778 777 sau pe website.

Preț: 80 lei cozonac clasic (1,2 kg) / 85 lei cozonac însiropat (1 kg)

Pâine și Vin

babka taiata felii, cu nuca inauntru si cozonac impletit, intreg, decorat cu nuci, de la Paine si VIn Bucuresti, un loc de unde poți da comandă de cozonaci
La Pâine și VIn încă se mai preiau comenzi de cozonaci, dar ar fi bine să te grăbești!

Ca în fiecare an de sărbători, Pâine și Vin ne face o bucurie și ne sare în ajutor cu cozonacii lor buni bunuți. Iar dacă ai trecut vreodată pe la ei să mănânci din pâinicile, plăcintele sau pizza lor, știi că dacă fac o treabă, o fac bine! Așa că bazează-te pe ei și comandă pentru Crăciun cozonac făcut în casă (cu cacao, nuci, migdale, stafide, portocale confiate și vanilie bourbon) sau Babka (făcut în casă din aluat de cozonac, cu cacao, nuci, migdale, stafide, portocale confiate și vanilie bourbon, însiropat cu rom Sailor Jerry Spiced). Sunt foarte, foarte bune!

Cum comanzi? Comenzile de cozonaci și babka se preiau exclusiv pe whatsapp la numărul 0730 195 267. Acestea trebuie să conțină numele complet, adresa de mail, numărul de produse și data de ridicare (perioada 19 dec – 22 dec). Nu se preiau comenzi personalizate, rețeta nu poate fi schimbată (de ex. fără nucă, fără stafide, fără cacao etc.). Mai multe detalii și imagini găsești și pe pagina lor de Instagram.
Preț: 110 lei cozonacul (1 kg – 1,1kg); 120 lei babka (1 kg-1.1 kg)

Atelierul de Tarte

babka si cozonac intregi de la Atelierul de Tarte
Pe lângă cozonac și Babka, la Atelierul de Tarte au și pachete cadou (cu Babka, cozonac și spumant).

Ninge cu gust la Atelierul de Tarte. Și e adevărat – or fi ei maeștrii într-ale tartelor, dar nici cu cozonacii lor nu mi-e rușine deloc! Au lăsat la dospit cei mai cei cozonăcei, pufoși ca cele mai frumoase vise, plini cu ciocolată și nucă mai ceva ca în copilărie. I-au frământat ei, ca să nu te frămânți tu.

Și tot la ei, pe lângă comanda de cozonaci, poți adăuga și Babka – aproape cozonac, dar nu chiar, doldora cu ciocolata și nucă, împletit ca o codiță și gata să fie savurat alături de un pahar cu lapte (varianta pentru copii) sau un pahar de Prosecco (variantă preferată de adulți). Sau simplu, doar cine mai are răbdare să deschidă sticla? Sau poate preferi unul din pachetele cadou (le găsești pe site).

Cum comanzi? Pentru detalii și comenzi sună la 0756 141 688 sau intră pe site. Comenzile se primesc până pe 22 decembrie.

Pain Plaisir

colaj foto cu un cozonac din care e taiata o felie si un cozonata Pain Plaisir, un loc din care poți da comandă de cozonaci de Crăciunc intreg in folie  cu etiche
Ce spune un cozonac când intră în magazinele Pain Plaisir? Enchanté!

Cozonacul Plezirist a revenit. Abia așteptăm să spunem că mai putem și cozonac la masa de sărbători, mai ales dacă e venit de la una dintre cele mai bune patiserii din oraș (by the way… Pain Plaisir a obținut locul II la Gala Horeca Awards, la categoria: „Cea mai bună patiserie”). Până atunci, suntem Enchenté că îl revedem – chiar așa se și cheamă cozonacul. Are un miez pufos, umplutură bogată de cacao și nucă, iar în aluat are presărate stafide și portocale confiate. Este copt în cuptorul cu vatră, rămânând astfel moale mai multe zile. 

Și să știi că la ei găsești și niște biscuiței foarte buni pe care îi pregăti Moșului, ca mulțumire, dar și coșuri cu de toate, numai bune de oferit cadou.

Cum comanzi? Comenzile se fac exclusiv online și vei putea ridica produsele din magazinele Pain Plaisir din Kiseleff sau Enescu.

Preț: 80 lei

Miez Brutărie Artizanală

imagine din afata cu un cozonac si o babka sectionate asa incat sa se vada umplutura cu nuca, de la Miez Brutăria Artizanală de unde poți comanda cozonaci de Crăciun
La Miez Brutărie Artizanală poți da comandă de cozonaci și Babka și ai mai multe variante între care să alegi.

Până pe 19 decembrie (duminică) mai poți comanda cozonaci și babka și de la Miez Brutărie Artizanală. Este o brutărie din Piața Amzei, „un proiect născut dintr-o mare pasiune pentru mâncarea tradițională, autentică. În inima lui stă pâinea artizanală pregătită după metoda străveche a dospirii îndelungi cu maia naturală.”, după cum spun chiar ei. Aici găsești pâinici una și-una, dar și multe produse de patiserie delicioase.

Pentru Crăciun poți rezerva cozonac cu cremă de nucă sau cu cremă de nucă, rahat și stafide, Babka cu Nutella și ciocolată amăruie sau babka cu nucă, stafide, scorțișoară și unt dar și vreo patru feluri de pâine (țărănească, intermediară, cu semințe, de grâu dur cu susan).

Cozonacii cântăresc 1 kg și conțin aproximativ 32% umplutură, iar ca ingrediente folosesc unt franțuzesc Briois, lapte de la Lăptăria cu Caimac, rom adevărat (nu esență), cacao de calitate și nucă proaspătă.

Cum comanzi? Poți rezerva folosind formularul din magazin sau pe cel din online. Vei primi o confirmare a comenzii în aproximativ 24 de ore de la completarea formularului.

Preț: 90 lei cozonacul, 90 lei/kg Babka (o bucată are aprox. 800-900 g)

Samsara

un cozonac in tava fotografiat de sus,  asezat pe o hartie alba si pe fundal gri, langa un cozonac impletit, ca o paine rotunda, la Samasara București
La Samsara găsești cozonac vegetarian, vegan sau raw-vegan.

Pentru vegetarieni, vegani și, în general, pentru adopții unui stil de viață sănătos, numele de Samsara e bine cunoscut. Este un restaurant cu specific vegetarian, care are deja o poveste de 8 ani în Cluj și care, de anul acesta, s-a extins și în București. Conceptul este simplu, la fel ca si preparatele – prin simplitate fiecare ingredient este pus in valoare, fără să își piardă identitatea. Gătesc cu produse locale și sezoniere și povestea se învârte în jurul calității ingredientelor, a combinațiilor creative, a aromelor desăvârșite și a servirii prietenoase.

De sărbători, vin cu propriile variante de cozonac: cozonacul vegan – care este cu siguranță un dulce de sărbătoare, numai bun de pus pe masa de Crăciun sau de savurat cu cei dragi zilele acestea; cozonacul vegetarian – aromat, pufos, cu umplutură de ciocolată și împletitură festivă; și cozonacul raw-vegan – din curmale deshidratate fără sâmburi, miez de nucă, portocale, caju crud, cacao pudră, nucșoară, cuișoare, baton de scorțișoară, sirop de agave, unt de cacao, ulei de cocos.

Cum comanzi? Găsești cozonacii pe www.samsaradelivery.ro, cu posibilitatea de precomandă de 24 de ore.

Preț: cozonac vegetarian – 45 lei (1,1 kg), cozonac vegan – 45 lei (850 g) și cozonac raw vegan – 55 lei (550 g)

Mântuleasa 40

multi cozonaci traditionali, in tavi, copti, si o fotografie cu cozonac crud, impletit, pus in tava, gata de copt, la Mantuleasa 40 de unde poți da comandă de cozonaci
Dacă vrei să simți aroma de cozonac proaspăt copt în casa, poți comanda unul crud și gata de a fi băgat în cuptor.

Unul dintre dezavantajele cozonacului comandat de-a gata este că, din păcate, asta înseamnă că nu-ți va mai mirosi toată casa a cozonac proaspăt copt și scos din cuptor. Dar ce ai zice dacă ar exista o cale de compromis? La Mântuleasa40 poți da comandă de cozonac crud, gata de copt. Asta înseamnă că nu trebuie să îți mai bați capul să alegi rețeta perfectă, scapi și de frământat, dar tot poți băga cozonacul în propriul cuptor și să-l coci acasă. Bună idee, nu?!

PS: au și cozonac tradițional, cu nucă și stafide, gata copt. Plus tot felul de bunătăți pentru masa de Crăciun.

Cum comanzi? Comenzile se preiau până pe 23 decembrie pe site, iar livrările se fac în zilele de 23 și 24 decembrie (la ora și ziua specificată de tine). Comenzile pot fi preluate și din locația din strada Ion Maiorescu Nr. 42 – Terasa Florilor.

Preț: 70 lei (aprox 1 kg)

Și ei faci cozonac

Dacă mai vrei și alte idei, atunci ar fi musai să amintim și 2-3 cofetării. La Ana Pan au vreo 7 feluri de cozonaci – inclusiv unul cu fructoză, sau un cozonac de post. La Cofetăria Alice am nimerit odată când tocmai scoteau cozonacii din cuptor și serveau clienții, să-i deguste. Și pot să spun că erau Dumnezeiești! Au și ei vreo 5 sortimente. Iar la Cofetăriile Maria și Constance găsești niște minicozonaci foarte simpatici (nu că cei de dimensiuni normale ar fi mai prejos).

 

doi cozonaci in tava, impletiti, cu nuca pe deasupra, fotografiati de sus, pe crendute de brand, la Bread And Backery București
Foto: cozonaci de la Bread and Butter

Poți comanda niște cozonaci fantastici și la Chocolat – Pufosul, glazurat cu ciocolată cu lapte și nuci, sau Cozonacul Chocolat, la Bread and Butter, de pe Calea Victoriei nr. 23 (au un cozonac foarte bun cu nucă, rahat și cacao, cu sau fără glazură de ciocolată belgiană) sau la Arc Bakery.

Nu am mâncat, dar din ce văd la ei pe site sună bine și oferta celor de la cozonacul.ro. Și tot în online aruncă un ochi și pe oferta de la Companion (brutărie artizanală).

 

Doar o vorbă să-ți mai zic: grăbește-te dacă vrei să dai comandă de cozonaci! Majoritatea mai preiau comenzi până pe 22 decembrie (duminică). Și n-am vrea să rămâi cu pofta-n cui. 😉


Citește și: