Oamenii politicosi platesc mai putin pentru cafea

21 martie 2016 | Noutati

Cafenelele din Franta vor sa readuca bunul simt in randul clientilor sai. Astfel, cateva cafés din Franta au introdus preturi speciale pentru cei care dau binete, care spun „te rog” si „multumesc” atunci cand isi comanda licoarea zilei.

Ce am crezut initial ca este doar o poza care s-a viralizat usor pe marele internet (vedeti mai jos), era de fapt chiar meniul unei cafenele frantuzesti. „La Petite Syrah” din Nisa are urmatoarele preturi: 7 euro pentru cei care o „CAFEA!”, 4,25 euro pentru cei care vor „o cafea, va rog” si un 1,40 euro pentru cei care aplica tratamentul intreg de politete: „buna dimineata, o cafea, va rog”.

cafea franta
sursa foto

De curand, The Times UK a mai identificat o cafenea frantuzeasca unde oamenii nepoliticosi sunt pedepsiti cu preturi mai mari. L’Hamburgé din Grenoble cere 1,50 euro pentru o cafea solicitata de nepoliticosi, 1,30 pentru „o cafea, va rog” si un euro pentru cei care saluta si cer politicos o cafea.

cafea franta 2
sursa foto

Decizia ne bucura si ne surprinde in acelasi timp. Bucurie pentru ca e intr-adevar o forma simpla de a educa clientii sa revina la obiceiuri mai politicoase si mai prietenoase. Surprindere pentru ca e o treaba stiuta ca ospatarii si angajatii din industria HoReCa din Franta nu sunt cele mai politicoase persoane din lume. Ba din contra. Asa ca, poate mai eficient ar fi ca acest tratament sa functioneze viceversa.

Si chiar suntem curiosi daca se va raspandi aceasta practica a unui pret mai mic pentru clientii politicosi si daca se va aplica si la alte produse, nu doar la cafea.

Voi ce parere aveti despre treaba asta?