Programul Fete de la Gastronomie

20 septembrie 2014 | Noutati

La Fete de la Gastronomie
Fete de la Gastronomie

Intre 26 in 28 septembrie, sarbatorim impreuna gastronomia –  Fete de la Gastronomie!

Prima editie a Fete de la Gastronomie, o serie de evenimente care celebreaza gastronomia franceza, va fi organizata in perioada 26-28 septembrie, la Bucuresti, de catre Ambasada Frantei in Romania, Camera de comert si industrie franceza in Romania, Institutul Francez din Romania si Ubifrance Romania alaturi de partenerii lor.

O conferinta de presa, care va marca lansarea acestui eveniment, va avea loc la Resedinta Frantei (Strada Biserica Amzei nr. 13-15), vineri, 26 septembrie, de la ora 11.00, in prezenta Excelentei Sale domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, si a altor invitati speciali. Dupa conferinta de presa va fi organizat un cocktail cu degustare de produse frantuzesti. Jurnalistii care doresc sa ia parte la eveniment sunt rugati sa se acrediteze la adresa: gabriela.dita@diplomatie.gouv.fr pana joi, 25 septembrie, ora 15.00.  Cu aceasta ocazie, vor fi prezenti in Romania, la diferite evenimente, chef-ul francez Dominique Frérard, somelierul Jacques Mélac si Christophe Lavelle, biofizician de formatie, cercetator la Centrul National francez pentru Cercetare Știintifica.

Douazeci de restaurante, hoteluri, wine bars, patiserii si hypermarketuri sarbatoresc gastronomia in perioada 26-28 septembrie prin degustari de vin, ateliere de oenologie, oferte la produsele frantuzesti in lanturile de retail, meniuri personalizate in restaurante.

Institutul Francez din Romania isi va deschide portile in zilele de 27-28 septembrie si va propune expozitii tematice, proiectii de filme dedicate gastronomiei, degustari de produse cu specific frantuzesc etc.

Initiata in Franta in 2011, pentru a sarbatori intrarea in patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, aceasta initiativa doreste sa valorizeze produsele specifice – de la materie prima la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum si toate serviciile care s-au dezvoltat in jurul acestei arte.  Fete de la Gastronomie s-a raspandit si la nivel international, pentru a promova produsele frantuzesti atat in randul expertilor, cat si in randul publicului larg. Restaurante, baruri si patiserii s-au alaturat acestei prime editii, oferind publicului meniuri speciale, degustari si promotii.

Brunch-uri si  meniuri speciale vor fi pregatite in restaurantele:

– Teatro –  Novotel,
– La Veranda si Citronelle – Crowne Plaza,
– Brasseria Corso -Intercontinental,
– Ici et La,
– Vienna Lounge si JW Steak House – JW Marriott Bucharest Grand Hotel
– Barbizon si la Galette – Pullman World Trade Center Bucharest.

Degustari de branza, patiserie, dulceata, vin intr-un cadru festiv pregatit de : Bistrot Voila, Camara, Number Wine, Pain Plaisir, Les saveurs d’Yveline.

Oferte promotionale la o varietate de produse frantuzesti si vinuri vor fi propuse de : Abel’s Wine, Bistrot Francais, La Comtesse de Barry, Corks Cozy Bar, La Fourchette, Rue du Pain, Ethic Wine, EatEtc., SmartDrinks si PB Maison de Tradition Française.

Trei actori de referinta,  Carrefour, Cora si Metro Cash & Carry isi asteapta clienti in hypermarketuri pentru a lua parte la o serie de evenimente dedicate gastronomiei. Cora  pregateste o atmosfera pariziana autentica – raioanele se vor transforma in monumente cunoscute din Paris pe care clientul le poate admira si de unde poate cumpara delicatese frantuzesti. Metro Romania propune clientilor sai produse specifice frantuzesti si ii invita sa regaseasca aromele din Hexagon in magazinele sale. Carrefour isi invita clientii sa deguste o intreaga gama de delicatese frantuzesti la preturi atragatoare de la vinuri la patiserie, de la branzeturi pana la produse non-food.

La origine « stiinta stomacului », gastronomia devine in timp o adevarata arta de a prepara mancaruri alese si de a le aprecia. In prezent este o arta, un lux, o filosofie de viata si o stiinta foarte precisa. Gastronomia vine de fiecare data cu o poveste – a unui loc, a unei traditii, a unui om – tradusa in arome si forme, asociata cu alte povesti. Este un soi de magie a gustului, o fictiune senzoriala, o teatralizare a aromelor, un ritual al placerii.

In 2010, “le repas gastronomique à la française” este inscris in patrimoniul imaterial al umanitatii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de buna calitate, selectie de feluri de mancare, din locuri diferite, “mariajul” intre bucate si vinuri, arta de a aranja masa, conversatia. De atunci, in fiecare an, Franta celebreaza aceasta recunoastere printr-o sarbatoare a gastronomiei: timp de trei zile in toate restaurantele, bistrourile, barurile si pietele din Franta, oamenii degusta feluri de mancare pregatite de “chefs” bucatari cu cele mai alese produse. Sarbatoarea s-a raspandit si in afara Frantei, in acele locuri unde gastronomia franceza este apreciata, pentru a face placere “connaisseur”-ilor, sau acolo unde este mai putin cunoscuta, pentru a promova produsele frantuzesti si a sensibiliza publicul larg sa consume cu placere produse de buna calitate.

Gastronomia, un obiectiv economic major pentru Franta. Cateva cifre de referinta 

Gastronomia in Franta inseamna:

  • Aproximativ  61,8 miliarde de euro cifra de afaceri si 794.000 locuri de munca platite pentru meseriile din domeniul alimentatiei publice, fiind al cincilea cel mai important sector  care ofera locuri de munca;
  • Peste 145 miliarde de euro cifra de afaceri  si 475 000 de persoane angajate pentru meseriile din domeniul culinar;
  • Peste 1,7 miliarde de euro cifra de afaceri pentru  arta gastronomica;
  • 13,5 % din cheltuielile turistilor straini merg in sectorul gastronomic ;

Franta este  primul producator agricol din Uniunea Europeana si a treia putere agricola la nivel mondial.

Programul evenimentului Fete de la Gastronomie (click pentru a deschide)

(comunicat de presa)