Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.411 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   925 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.474 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.956 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   696 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   807 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   740 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.721 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.722 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   702 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.367 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.487 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   959 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   673 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   501 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   894 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.116 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.365 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.701 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   918 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.086 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.865 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.036 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.027 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Raftul cu carti: despre fiziologia gustului si alimentatia comunista



Tiberiu Cazacioc  (Apr 2013)
4.596 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
4 placut 
0 displacut 

 

„Fiziologia gustului” de Brillat-Savarin si „Programul de alimentatie stiintifica a populatiei” de Marea Adunare Nationala a R.S.R.

„Bucatar devii cu timpul, insa gratargiu te nasti” (aforism, Jean Anthelme Brillat-Savarin)

De ce am ales Jean Anthelme Brillat-Savarin, „Fiziologia gustului” si meditatiile sale despre hrana? Dumnezeu a creat lumea in sase zile, a saptea s-a odihnit. S-a ocupat de diverse chestii, a dat lunii un Adam si o completare, pe Eva. Ca sa fim corecti politic, am putea spune si ca nu suntem siguri de asta. Probabilitatea este de 10% sa fi fost doi de Adam. Sau doua de Eva. Sa zicem. Ce nu a pus la punct Domnia sa, a fost gastronomia. Gastronomii si gurmanzii au lipsit la apelul de sapte zile. Aceasta a adaugat dl. Brillat-Savarin, creatiei divine, si anume o minunata teorie despre gastronomie, despre gust, despre hrana. Speram ca si pentru a intelege dvs. in prezent si mai bine ce este Restograf.ro

Puteti chiar mai bine intelege ce inseamna si cat de importanti sunt restauratorii, de ce au aparut ei. De ce s-au infiintat restaurantele? De ce avem meniuri fixe? Cartea lui Brillat-Savarin este fundamentala pentru a intelege gastronomia, de aceea v-o recomandam. Domnia sa a trait intre 1775-1826, a urmat o cariera juridica, a fost deputat, presedinte de tribunal, judecator. A vizitat si America la un moment dat. Gastronomia nu a fost singura sa preocupare. A scris despre economie politica, despre teoria juridica, despre duel. La varsta de 70 de ani, cu un spirit viu publica meditatiile sale speciale cu privire natura umana si gastronomie, sub titlul „Fiziologia gustului”. Cartea este organizata in doua mari parti si continutul este sustinut prin 30 de „meditatiuni”, care trateaza despre simturi, gust, gastronomie, apetit, alimente, teoria prajelii, sete, bauturi, gurmanderie si gurmanzi.

Aflam din cartea pe care v-o propunem despre „Placerea de a sedea la masa”, ca sa extrag doar un exemplu. Ce inseamna popasurile de vanatoare, care este rolul digestiei, de ce ne trebuie odihna, somn, si cum visele dau contur unei vieti bucurate de hrana si ospete. Obezitatea nu este luata in serios, dar ni se recomanda un tratament. Postul este si el analizat intr-o meditatiune. Istoria filosofica a bucatariei isi are locul ei in cadrul lucrarii, prin punerea in ecuatie a alimentatiei, a focului si a gatitului. Precum si de ce sunt importanti grecii, romanii si barbarii in toata povestea despre gastronomie.

Cartea este incheiata cu o apoteoza, un sir de retete minunate, care incep cu „Omleta parohului”, ne vorbesc despre gaina de Bresse, despre fazan, fondue si sparanghel. Tot textul are profunzimi de nedescris, deschizand imaginatia catre viata noastra, catre un domeniu atat de complex precum bucataria, hrana si alimentele de care trebuie sa ne bucuram. Toata cartea este un manifest impotriva mezelurilor, asa cum le vedem in meniul romanilor, fiind o pledoarie fara margini si de o greutate de neinfrant, pentru gatit si o viata de calitate. Pentru intelegerea complexitatii felului de a trai al oamenilor, prin hrana. O hrana opusa filosofic alimentelor procesate, atat de mult puse pe tava in Romania prezentului.

Ca sa va atragem, va punem sub privire, un pic de arome de gandire, urmeaza cateva citate din autor. Fiecare propozitie, gand al lui J.A. Brillat-Savarin, este o bijuterie. „Gurmanderia este preferinta pasionata, rationala si intrata in obisnuinta pentru tot ceea ce face placere gustului”. „Mesele bune si imbelsugate nu dauneaza nici pe departe sanatatii, si in conditiuni egale, gurmanzii traiesc mai mult decat altii”. „Placerea de a sedea la masa este senzatia chibzuita, ivita din mai multe alaturari de fapte, obiecte si persoane care insotesc pranzul.” Cum este organizata o masa? „Numarul musafirilor nu trebuie sa fie mai mare de doisprezece, astfel incat fiecare sa poata lua parte la conversatie.”

Antiteza care da mai multa putere si greutate, este data de punerea in balanta a „Programului de alimentatie stiintifica a populatiei” (PASP). Atunci cand mi-am realizat lucrarea de licenta, tema mea de studiu a fost „Consumul populatiei in R.S.Romania”. Cum care consum? Alimentar dar si nealimentar. Pentru ca asa de simplu erau impartite nevoile populatiei. Analiza m-a pus in situatia sa folosesc anchetele de bugete de familie (care azi se numesc la INS, anchetele AMIGO), sa realizez prognoze pe baza a doar 3 ani de date si sa produc o viziune de crestere a consumului pe vreo 15 ani. Analiza arata, prin progresie geometrica, cum creste, creste, creste!, totul. Inclusiv consumul de alimente. Putini stiu ca PASP este adoptat in 1984 de catre Marea Adunare Nationala si avea ca scop [….] sa contribuie la satisfacerea echilibrata a cerintelor de consum alimentar ale tuturor membrilor societatii.” Vreti sa continui cu citatele? Ma opresc aici. Un program care se straduia sa ne puna in tipar ca indivizi si in standarde ca tip alimentatie, era un Gastro-Matrix malefic, un „Soylent Green” mai horror decat horror. Libertatea individului in materie de hrana este suverana dar trebuie si educata. Cartea lui J.A. Brillat-Savarin va pune pe ganduri si va da speranta.

Cu un pic de talent gasiti „Filozofia gustului” prin anticariate. Valoarea ei este data de faptul ca, de cand a fost editata in Franta, in limba romana a fost publicata o singura data, in 1988. Atunci, in plina cadere a comunismului, cand era ridicol, abstract si total deplasat sa despici in patru firul gastronomiei, in Romania. Desigur ca parea o carte de fictiune. Sau de arheologie istorico-literara despre burghezia franceza. Formata din niste oameni ciudati preocupati de hrana. Ei na, omul nou le dadea cu tifla, rupandu-se de lanturile placerilor gastronomice, prin cantine, ratii, semipreparate si conserve de carne. Era 1989. Înca un prilej de reflectie. J. A. Brillat-Savarin si gastronomia au invins egalitarismul comunist care ne antropometriza si vroia sa ne dea substante nutritive cu masura. Noi stim ca pe terenul gastronomiei, din anumite puncte de vedere, comunismul a fost invins. Vive la France!

Si la 24 de ani dupa, raze timide de lumina isi fac loc prin intunericul in care ne-a prabusit post-comunismul. Treptat-treptat se formeaza din nou traditia bistrourilor, a restaurantelor, a restauratorilor si cofetarilor. A berarilor? Oarecum. Bucurestiul cel putin, ne este inca dator cu prea multe dar speram, odata cu sustinatorii Restograf.ro, sa razbim pentru a aduce calitate in bucataria si pe masa romanilor! A bon entendeur, salut! Hai, va uram slow food !

Bibliografie:

„Fiziologia gustului”, Anthelme Brillat-Savarin, 1988, 430 pagini, trad. de Doina Pasca-Harsanyi, cuvant inainte de Dan Grigorescu, colectia “Biblioteca de arta – seria Biografii. Memorii. Eseuri”, editura Meridiane, Bucuresti, Romania

„În ajutorul activului sindical: Culegere de legi, decrete si hotarari”, vol.17, Editura Politica, Bucuresti, 1986 (pag. 441, „Programul de alimentatie stiintifica a populatiei”)

„Programul de alimentatie stiintifica a populatiei”, B.Of. al R.S.R., partea I, nr.53 din 2 iulie 1984

*


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







tot ce gasim acum in bucataria moderna constat cu uimire ca de fapt se faceau si mult timp inainte…si ma intereseaza f mult bucataria veche…oare gasesc undeva cartea?!!

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


4 + = thirteen